Putin, către UE, despre majorarea tarifelor la gaze: „Aceste politici s-au dovedit eronate. Au făcut greşeli!”

Criza energetică din Europa, unde preţul la gazele naturale a atins recorduri istorice, „nu are nimic de a face” cu Rusia, a declarat miercuri Kremlinul, pe fondul unor speculaţii că din cauza Moscovei s-ar fi produs explozia preţului la gaze, potrivit AFP.

Toate politicile lor au fost în sensul renunţării la contracte pe termen lung, iar aceste politici s-au dovedit eronate. Au făcut greşeli”, a declarat Vladimir Putin, potrivit Agenţiei France-Presse, în cursul unei reuniuni cu responsabili ai sectorului energetic rus.

Drept consecinţă, preţul gazelor a bătut acum toate recordurile istorice: astăzi se apropie de 2.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, de zece ori mai mult decât preţul mediu de anul trecut”, a precizat Vladimir Putin.

Insistăm asupra faptului că Rusia nu are şi nu poate avea niciun rol în ceea ce se petrece pe piaţa gazelor în Europa”, a reiterat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în conferinţa sa de presă zilnică, afirmând că Moscova „nu are nimic de a face” cu această criză.

Rusia şi-a îndeplinit, îndeplineşte şi va continua să îşi îndeplinească în modul cel mai responsabil toate obligaţiile care îi revin în virtutea contractelor existente”, a adăugat el, menţionând redresarea economică, stocurile reduse de gaze şi scăderea producţiei de energie eoliană în Europa ca factori care au dus la explozia preţului la gaze.

Preţul la gaze a doborât un nou record miercuri, crescând cu 25% pe pieţele europene, în faţa unei cereri sporite înainte de venirea iernii, în corelare cu o ofertă limitată şi stocuri reduse. Unele state europene, la fel şi SUA acuză Moscova că nu a deschis suficient robinetul la gaze cu scopul de a obţine darea în exploatare a controversatului gazoduct Nord Stream 2, ce leagă Rusia direct de Germania prin Marea Baltică, ocolind Ucraina, finalizat şi a cărui umplere a început deja. O autoritate de reglementare germană încă nu a luat o decizie înainte ca livrările să poată începe.

Rusia a anunţat la începutul lunii septembrie finalizarea acestui proiect de 10 miliarde de euro, care – potrivit detractorilor săi din Europa şi SUA – va creşte dependenţa europeană faţă de Moscova în materie de gaze. Preşedintele Vladimir Putin urmează să aibă o întâlnire miercuri cu principalii actori din sectorul energetic rus, notează AFP.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *