SCANDAL uriaș între NATO și Rusia: Alianța a EXPULZAT a opt membri ai misiunii diplomatice bănuiţi de spionaj

NATO a retras acreditarea a opt membri ai misiunii Rusiei la sediul Alianţei care erau „ofiţeri de informaţii ruşi nedeclaraţi”, a anunţat miercuri o oficialitate NATO, relatează Reuters, AFP şi DPA. „De asemenea, putem confirma că am redus de la 20 la 10 numărul posturilor pe care Federaţia Rusă le poate acredita la NATO”, a precizat reprezentantul organizaţiei nord-atlantice.

Politica NATO faţă de Rusia rămâne consecventă. Ne-am consolidat descurajarea şi apărarea ca răspuns la acţiunile agresive ale Rusiei, deşi în acelaşi timp rămânem deschişi pentru un dialog substanţial”, a adăugat el.

Măsura urmează să intre în vigoare la finalul lunii. La scurt timp, Moscova a reacţionat, declarând că va răspunde la decizia NATO de a expulza opt diplomaţi ruşi despre care Alianţa susţine că erau ofiţeri de informaţii nedeclaraţi, a afirmat parlamentarul rus Leonid Sluţki, citat de Interfax. Sluţki este preşedintele comisiei pentru afaceri internaţionale a camerei inferioare a parlamentului rus.

Alianţa Nord-Atlantică a luat o decizie similară în 2018, atunci când a expulzat şapte diplomaţi ca răspuns la atacul cu Noviciok, un agent neurotoxic, asupra fostului spion rus Serghei Skripal şi fiicei sale, la Salisbury, în Marea Britanie. În plus, NATO a respins trei solicitări de acreditare şi a redus mărimea delegaţiei ruse la 20 de membri. Rusia a respins toate acuzaţiile privind implicarea sa în atacul contra lui Serghei Skripal şi fiicei sale. Înainte de 2018, reprezentanţa diplomatică a Rusiei la NATO fusese deja limitată la cel mult 30 de membri, ca răspuns la interferenţa Moscovei în Ucraina.

Relaţia Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) cu Rusia se situează „în punctul cel mai de jos de la sfârşitul Războiului rece”, Moscova devenind din ce în ce mai „agresivă” pe plan extern şi tot mai „represivă” pe plan intern, a apreciat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de agenţia de presă EFE.

Cred că trebuie să conştientizăm că relaţia dintre familia transatlantică şi Rusia se află în punctul cel mai de jos de la sfârşitul Războiului rece„, a subliniat Stoltenberg într-o conferinţă susţinută la Universitatea Georgetown din Washington, unde efectuează o vizită oficială.

Secretarul general al NATO a menţionat ca punct de cotitură „anexarea ilegală” a peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 şi „destabilizarea care a continuat în estul Ucrainei”.

În ultimii ani, Moscova şi-a sporit „semnificativ” cheltuielile militare, iar drept consecinţă Rusia a devenit „mai agresivă” în exterior şi mai „represivă” în interior. „Imaginea este gravă„, a avertizat el.

Întrebat despre posibilitatea extinderii NATO cu ţări precum Georgia sau Ucraina, lucru respins de Moscova, Stoltenberg a afirmat că aderarea la Alianţa Nord-Atlantică reprezintă o „decizie suverană” a fiecărei naţiuni. Secretarul general al NATO a fost primit luni la Casa Albă de preşedintele american Joe Biden, care şi-a exprimat „sprijinul total” faţă de Alianţă şi strategia convenită la summitul din iunie a ţărilor membre.

NATO a decis atunci să demareze un proces de adaptare pentru a-şi îmbunătăţi răspunsul la provocări precum agresivitatea Rusiei, atacurile cibernetice şi schimbările climatice, poziţionând clar China drept o ameninţare la securitatea sa, notează EFE.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “SCANDAL uriaș între NATO și Rusia: Alianța a EXPULZAT a opt membri ai misiunii diplomatice bănuiţi de spionaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *