Iohannis, la Cernavodă, CEARTĂ partidele: „Realitatea este că n-au nici o soluție! Anticipatele, aproape imposibil. Guvern minoritar: NU mă interesează teoria chibritului!”

Președintele Klaus Iohannis ceartă liderii partidelor politice care au dărâmat Guvernul și le solicită să mai renunțe la unele pretenții pentru a se putea forma un nou Guvern.

Eu rămân la părerea mea: această chestiune a fost cinică. La unii asta se ascunde sub masca reformismului, la alții sub masca viitorului României. Lucrurile s-au întâmplat și partidele nu se mai înțeleg între ele, nici câte 2, apăi câte 3 de câte este nevoie în realitate. Eu puteam să convoc imediat consultările, dar n-am vrut să o fac. I-am lăsat pe politicieni să se calmeze și să înțeagă că avem nevoie de stabilitate. Unii că să se refacă coaliția ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, deși s-a întâmplat. Alții vor anticipate, deși am spus că pe actuala Constituție este foarte greu de realizat. Alții își doresc doar circ și vor suspendarea președintelui. Realitatea este că nu s-au gândit ce punem în loc și nu au nicio soluție. Este nevoie de foarte multă maturitate și este nevoie ca partidele să înțeleagă că România are nevoie de un Guvern stabil și să mai renunțe la unele pretenții, pentru a putea forma un Guvern.”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, la Cernavodă, că va începe consultările cu partidele, pentru formarea unui nou Guvern, luni, de la ora 12.00, la Palatul Cotroceni.

Am decis că voi organiza runda de consultări luni, începând de lamora 12.00, voi avea consultări cu partidele parlamentare. Sincer, nu știu dacă prima rundă de consultări va duce la o soluție, dar eu sunt total implicat și eu sunt hotărât să găsesc împrună cu partidelele care au maturitatea politică necesară o ieșire din această criză. Nu putem să stăm peste iarnă fără Guvern”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a precizat că partidele vor fi chemate la consultări separat.

Partidele vor fi chemate separat, ca și până acum. Voi ține consultări și voi trage concluziile după”, a adăugat președintele.

Președintele României, Klaus Iohannis, nu susține varianta alegerilor anticipate pentru debloarea crizei politice actuale.

Deocamdată facem consultări cu partidele. O să fac o analiză și voi anunța pe cine voi desemna. Declanșarea alegerilor anticipate se discută teoretic de mutl, dar Constituția e constrită pentru a garanta stabilitatea parlamentară. E aproape imposibil, nemaivorbind că probabil nu e de dorit. Nu suntem nici măcar la un an distanță de la alegeri. Ce ar aduce? Aceleași partide, poate cu câteva procente modificate. În teorie în Constituție sunt prevăzute, însă constituțional nu au avut loc până acum. Faptul că un partid tot defilează mi se pare mai degrabă o formă de eschivă decât altceva”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că e de acord ca România să plafoneze prețul la gaze și energie, așa cum fac și alte țări din UE. Iohannis spune că premierul demis, Florin Cîțu, a evaluat greșit situația când a declarat că nu e de acord cu plafonarea.

Nu cred că e o monedă de schimb. Cred că e o schimbare de atitudine față de fluctuația pieței. Nu s-a așteptat nimeni să avem astfel de creșteri la energie așa de mult. Așa cum nu se așteaptă experții. Am atras atenția Comisiei Europene asupra acestei situații și am discutat cu doamna von der Leyen pe această speță. Am reușit împreună cu alții care sunt la fel de preocupați să aducem problema pe masa Consiliului și se vor lua un set de măsuri. Nu vom putea lua măsuri foarte repede, una din ele e plafonarea, care poate să ne treacă prin iarnă. E nevoie de un set de măsuri. Sunt de acord cu plafonarea prețurilor pentru această iarnă”, a declarat Iohannis.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță faptul că social-democrații vor depune plângere penală împotriva lui Florin Cîțu și a miniștrilor pentru modul în care au alocat sumele către primari din Fondul de Rezervă. De asemenea, decizia Guvernului va fi atacată pe toate căile pentru a fi stopată. Klaus Iohannis, președintele României, susține că astfel de acțiuni sunt de fapt tactici de poziționare înainte de negocierile pentru formarea noului Guvern.

Da, este mai nou un hobby a unora de a mă acuza pe mine și Guvernul de tot felul de lucruri. Sunt tactici de poziționare în vederea consultărilor. Eu sunt convus că Guvernul si Florin Cîțu fac toate lucrurile exact așa cum este legal și corect. Nu am emoții. Pe de altă parte, e clar că acum în pragul iernii că autoritățile au nevoie de sprijinul Guvernului și în această perspectivă au fpst făcute alocările. Că unii și alții nu sunt mulțumiți, probabil vine de la o frustrare că nu sunt ei la bani. Am discutat cu premierul Cîțu”, a spus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a criticat dur USR, după ce partidul a votat moțiunea de cenzură prin care Guvernul Cîțu a fost destituit cu un scor istoric.

Probabil, majoritatea, dragi români, ați aflat că a avut loc o moțiune de cenzură, și guvernul a fost dărâmat, cum se spune popular, de unii politicieni care doar au vrut să arate că au voturi, dar nu au nicio viziune pentru după. Acest guvern a căzut victimă unor mișcări politicianiste. USR care s-a dat mare partid reformist a abandonat guvernarea la un moment dat, din motive de ei știute, ceea ce nu a fost bine, dar s-a mai întâmplat ca partide să plece. Pentru ei nu a fost suficient. S-au aliat cu PSD și AUR să dărâme guvernul. Acum trebuie să ieșim din această criză. Pașii constituționali sunt cunoscuți, eu voi chema partidele la consultări”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că va chema luni, la ora 12.00, partidele politice la consultări. El a declarat, întrebat dacă ar susține un guvern minoritar PNL UDMR, cu susținere PSD în Parlament, că nu-l interesează „teoria chibritului” și că este interesat să „avem un guvern care să poată să gestioneze bine România”. „Asta voi căuta”, a subliniat președintele.

Am văzut că în media, în talk-show-uri, în articole sunt foarte multe opinii, se vehiculează variante. Chestiunile teoretic pot fi așezate în diferite variante. Pe mine nu mă interesează teoria chibritului, pe mine mă interesează să avem un guvern care să poată să gestioneze bine România și asta voi căuta”, a spus Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *