Stoltenberg: „Relaţia dintre NATO şi Rusia este în punctul cel mai de JOS de la sfârşitul Războiului Rece”

Relaţia NATO cu Rusia se situează „în punctul cel mai de jos de la sfârşitul Războiului rece”, iar Moscova a devenit din ce în ce mai „agresivă” pe plan extern şi tot mai „represivă” pe plan intern, spune secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Cred că trebuie să conştientizăm că relaţia dintre familia transatlantică şi Rusia se află în punctul cel mai de jos de la sfârşitul Războiului rece”, a spus Stoltenberg într-o conferinţă susţinută la Universitatea Georgetown din Washington, relatează agenția EFE.

Secretarul general al NATO a spus că punctul de cotitură a fost anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 şi „destabilizarea care a continuat în estul Ucrainei”. În ultimii ani, Moscova şi-a sporit „semnificativ” cheltuielile militare, iar drept consecinţă Rusia a devenit „mai agresivă” în exterior şi mai „represivă” în interior. „Imaginea este gravă”, a avertizat el.

Întrebat despre posibilitatea extinderii NATO cu ţări precum Georgia sau Ucraina, lucru respins de Moscova, Stoltenberg a spus că aderarea la Alianţa Nord-Atlantică reprezintă o „decizie suverană” a fiecărei naţiuni. Secretarul general al NATO a fost primit luni la Casa Albă de preşedintele american Joe Biden, care şi-a exprimat „sprijinul total” faţă de Alianţă şi strategia convenită la summitul din iunie a ţărilor membre.

NATO a decis atunci să demareze un proces de adaptare pentru a-şi îmbunătăţi răspunsul la provocări precum agresivitatea Rusiei, atacurile cibernetice şi schimbările climatice, poziţionând clar China drept o ameninţare la securitatea sa, amintește EFE.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Stoltenberg: „Relaţia dintre NATO şi Rusia este în punctul cel mai de JOS de la sfârşitul Războiului Rece”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *