Proiectul lui Chițac, în final – ADOPTAT! Plata parcării în Mamaia și Constanța, SUSPENDATĂ între orele 19:00 – 09:00, până la finalul anului

Consilierii locali municipali s-au întrunit marți, din nou, în cadrul ședinței extraordinare pentru proiectul de hotărâre „pentru suspendarea unor prevederi din cuprinsul Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice din municipiul Constanța aprobat prin HCL nr. 123/2021”. De data aceasta, primarul Vergil Chițac a fost prezent, iar cei 25 de consilieri prezenți au adoptat proiectul de suspendare a plății taxei de parcare în stațiunea Mamaia între orele 19:00 – 9:00, până la 31 decembrie a.c.

„Grupul PSD rămâne consecvent și credem cu tărie că această măsură de a susține suspendarea în totalitate este cea benefică. Facem apel la toți consilierii ca acest amendament să fie perceput ca o dorință legitimă a constănțenilor, a operatorilor din turism, a oamenilor care și-au spus punctul de vedere. 75% dintre constănțeni înclină către această suspendare totală până la 15 septembrie. Este rugămintea noastră, până la 15 septembrie, să reușim împreună să avem un proiect, un draft în dezbatere publică. Am avea timp suficient să modificăm acest proiect, să modificăm ceea ce este strâmb. (…) Chiar dacă nu e o măsură suficientă, ea poate să ajute până la 15 septembrie și cred că putem găsi soluții. Am tras nădejde până în ultimul moment că vom găsi o soluție de mijloc și că vom aproba o formă finală de tranziție până la modificarea regulamentului aflat în vigoare. Cel mai important este ca astăzi să se ia o decizie în beneficiul constănțenilor și care să răspundă nevoilor orașului”, a spus liderul de grup al consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu, în debutul ședinței.

Social-democrații au avut și un amendament, referitor la „suspendarea obligației de plată a tarifului de parcare în municipiul Constanța și stațiunea Mamaia până la 15 septembrie 2022”. Amendamentul a fost respins, cu doar 7 voturi pentru adoptare și 18 abțineri.

„Aici mă adresez primarului și regretăm că acest amendament nu a trecut, cu toate că putea să treacă dacă se găsea înțelepciunea necesară. Noi nu vom bloca nimic care să fie împotriva constănțenilor, chiar dacă nu e o măsură care ajută prea mult. Am o rugăminte, trebuie să obținem cumva promisiunea unui calendar, pentru a ne așeza la masă, să luăm o decizie legitimă ca acest regulament să fie modificat. Când credeți ca perspectivă că putem iniția aceste dezbateri?”, a mai spus Răsăuțeanu, după votul pe amendament.

„Reiterez ce am spus într-o emisiune cu dvs., cam confruntațională, nu mi-aș fi dorit. Am primit o cerere în scris, lucru firesc de altfel. Vom colecta tot soiul de informații și vom aduce îmbunătățiri. Avem propuneri de la serviciul de specialitate. Am primit și din partea grupurilor reunite USR și PNL. Avem și pentru domniile lor punctul de vedere. Atunci, eu vă propun ca să discutăm toți laolaltă (sic!) cum doriți dvs., în ce echipe doriți, în orice format eu sunt disponibil. Nu mă puneți să fac calendar. Eu sunt aici și nu îmi mai iau concediu. Stabiliți un calendar. Aș vrea să discutăm cu toate cele trei propuneri și să ajungem – că suntem oameni maturi – la o formă agreată, consensuală și să o punem în transparență decizională, după care s-o votăm. Organizați-vă cum doriți. Dacă nu reușiți, eu o să fac un calendar”, a răspuns primarul Chițac, care, în final, a precizat că va fixa el un calendar.

În final, proiectul a fost adoptat cu 24 de voturi pentru.

Obligativitatea plății tarifului de parcare din municipiul Constanța și stațiunea Mamaia, între orele 19:00-09:00, va fi eliminată până la 31 decembrie 2022, inclusiv. Demersul vine în completarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice din municipiul Constanța. Regulamentul parcărilor prevedea, încă de la intrarea în vigoare, posibilitatea ca toți agenții economici care își desfășoară activitatea în zona 0 să poată să beneficieze de un abonament unic în valoare de 199 lei/lună și de un abonament suplimentar în valoare de 499 lei/lună. Totodată, modalitatea prin care hotelierii închiriază locurile de parcare din stațiunea Mamaia va fi îmbunătățită de comun acord, între Confort Urban și agenții economici prin simplificarea modalității de contractare și introducerea unor abonamentela purtător. Aceștia vor putea pune la dispoziție turiștilor un abonament ce le va permite acestora să parcheze oriunde în zona 0, și nu doar într-un loc specific, stabilit în prealabil. Hotelierii pot pune la dispoziția turiștilor locuri de parcare închiriate cu 70 bani/oră, cel mai mic tarif care poate fi plătit în municipiul Constanța pentru plata parcării. 

La acest moment în stațiunea Mamaia, din cele 6900 de locuri de parcare sunt contractate doar 100 sunt cu abonament unic iar aproximativ 1200 cu abonament suplimentar. În acest fel, ne dorim să creștem numărul locurilor contractate de către hotelieri, în prezent fiind închiriate 1300 de locuri de parcare din cele 6900 disponibile.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.