Chițac, UMILIT în Consiliul Local: Gratuitatea pe timp de noapte în stațiunea Mamaia – RESPINSĂ la vot! Au fost amendamente cu ore diferite, adoptate…

Consilierii locali municipali s-au reunit joi în cadrul unei ședințe extraordinare, pentru proiectul de hotărâre „pentru suspendarea unor prevederi din cuprinsul Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice din municipiul Constanța aprobat prin HCL nr. 123/2021.” Concret, este vorba de proiectul primarului Vergil Chițac de instaurare a gratuității pentru locurile de parcare în stațiunea Mamaia. Planul inițial a fost până la 15 septembrie, apoi dezbaterile au dus spre 31 decembrie.

În şedinţa extraordinară convocată astăzi de primarul Vergil Chiţac, grupul de consilieri municipali USR Constanţa a depus trei amendamente. Două dintre ele prevăd suspendarea totală pe timp de noapte (intervalul orar 22.00 – 08.00) a tarifelor de parcare din staţiunea Mamaia şi municipiul Constanţa, în perioada 25 iulie – 31 decembrie şi, de asemenea, suspendarea totală a tarifelor de parcare din staţiunea Mamaia pe timpul zilei, în perioada 25 iulie – 15 septembrie.

„Al treilea amendament este o măsură de tehnică legislativă, menită să corecteze formularea greșită din proiectul de hotărâre transmis iniţial pentru această şedinţă. Aceste amendamente vor permite ca proiectul de modificare a regulamentului de parcare, pe care deja l-am propus de ceva timp, să respecte termenul legal de menţinere în consultare publică, urmând ca ulterior acesta să fie introdus pe ordinea de zi”, au transmis USR-iștii constănțeni.

„Împreună cu colegii de la PNL am pus pe biroul primarului un proiect care ar fi rezolvat problemele. Nu a fost luat în considerare și nici părerea cetățenilor consultați. Acum venim în mijlocul sezonului cu propunerea, este una bună, o susținem, am adus în completare trei amendamente. Unul coincide cu cel spus de viceprimar. Legea cerea o perioadă definită, am stabilit să fie 31.12.2022. (…) Noi vrem să fie eliminată taxa de parcare în Mamaia și pe timpul zilei. Și un alt amendament care cumva face să fie mai clar art. 3 din proiect care nu e clar formulat”, a completat ulterior în cadrul ședinței viceprimarul USR, Florin Cocargeanu.

WhatsApp Image 2022 07 21 at 12.52.41 PM
WhatsApp Image 2022 07 21 at 12.52.11 PM

Primarul Chițac nu a fost prezent ca să-și susțină proiectul, astfel a fost înlocuit de viceprimarul Ionuț Rusu:

În discuțiile pe care le-am avut cu dânsul, a spus că data de 15 a apărut datorită faptului că a considerat că atunci va fi un proiect modificat. Drept urmare, inițiatorul vine cu un amendament: textul modificat – se aprobă suspendarea tarifului până la 31.12.2022, inclusiv”, a spus Rusu.

PSD-iștii s-au năpustit încă din startul ședinței pe cei de la USR și PNL:

Ne crucim așa de felul în care reușiți să comunicați și nu înțelegem cum de, după atâta timp, de doi ani, nu ați reușit să găsiți o cale de comunicare astfel încât să respectați jurământul față de constănțeni când ați preluat conducerea orașului. PSD își exprimă profunda dezamăgire pentru modul în care bâjbâie administrația Chițac, Ovanesian, USR, PNL. Este incredibil cum de ați înțeles să guvernați unul din cele mai importante municipii din țară, care are nevoi specifice, e oraș turistic… Mai ales în acest context economic, social, pe care trebuia să-l anticipați. Eu cred că de anul trecut, de când noi – PSD, am votat împotriva regulamentului, am atras atenția și am spus că trebuie să găsim soluții, cu echilibru, astfel încât orgoliile personale sau de partid să fie deoparte. Am spus că măsurile nu sunt bune, va veni criza, să anticipăm, să venim cu facilități, să scădem tarifele la parcare pentru că îi vom alunga pe turiști, ceea ce s-a întâmplat. Este rezultatul deciziilor pe care le-ați luat: PNL – USR și primar. Turiștii au venit anul trecut, s-au crucit și anul ăsta nu au mai venit! (…) Am înțeles că doamna Ovanesian e autorul acestui regulament… Din păcate, noi asistăm acum la un conflict între dvs, vă bateți în amendamente, copiate după PSD de anul trecut și duceți în derizoriu interesul constănțenilor. Propuneți tardiv! Trebuia să chemați operatorii la discuții înainte de sezonul estival! (…) Acum două luni am depus proiect de hotărâre în același spirit cu cel pentru parcări, unde am spus că vrem reducerea tarifelor pe zona zero, gratuitate noaptea, să desființăm zona 2, tarif de 1,5 lei pe zona 1. Nu s-a spus nimic! Am spus că urmează să ne aflăm într-o situație în care ne aflăm acum: turiștii s-au dus la Mangalia! Acum primarul de la Constanța vrea să facă ce face primarul de la Mangalia, dar pe jumate. Cum să fim de acord cu o măsură dezamăgitoare și prea mult întârziată ca să mai ajute la ceva? Amendamentul USR vine ipocrit și demagogic să repare o greșeală, care nu trebuia reparată așa! Trebuia atunci când noi am propus! Ați creat un incendiu și vreți să dați impresia lumii că vreți să-l stingeți!”, a spus Costin Răsăuțeanu.

Social-democrații au depus următoarele amendamente:

Suspendarea totală a tarifelor în stațiune și municipiu până la 15 septembrie – 7 voturi pentru, 1 împotrivă, 16 abțineri

Suspendarea obligației de plată a tarifului în municipiu și stațiune între 20:00 – 08:00, până la 31 decembrie – 16 voturi pentru, 9 abțineri

Astfel, au fost adoptate două amendamente – cu ore diferite – iar consilierii s-au… blocat. De altfel, secretarul municipiului s-a încurcat atât de tare încât a plecat pentru mai mult timp ca să discute cu aparatul Instituției Prefectului. În ciuda dezbaterilor intense, a amendamentelor ș.a.m.d., în final… proiectul a fost respins, cu doar 10 voturi pentru și 14 abțineri.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.