Primarul Chițac a retras atribuțiile viceprimarului Cocargeanu. USR-iștii s-au dezlănțuit: „Onorabil ar fi ca acest primar PNL+PSD să demisioneze şi să se retragă liniştit în vila din Eforie, să se bucure de pensia specială!”

Este un nou scandal public între primarul liberal al Constanței, Vergil Chițac și USR Constanța. La o săptămână după votul din Consiliul Local Municipal privind contractarea unui împrumut pe 13 ani, în valoare de maxim 253.918.900 lei, pentru diverse proiecte, majoritatea privind eficiența energetică, zone pietonale, transport public ș.a.m.d., subiect care a inflamat din nou constănțenii, primarul Chițac și-a adus aminte că viceprimarul USR, Florin Cocargeanu, a votat împotriva proiectului. Prin urmare, vineri, a anunțat că îi retrage atribuțiile de coordonare a structurilor din cadrul Primăriei:

„Viceprimarul USR a votat în Consiliul Local Constanța împotriva proiectului prin care dorim să contractăm un împrumut pentru finanțarea cheltuielilor ce ni se cuvin. Acest împrumut ne ajută să finalizăm un set de investiții în infrastructura din oraș, aflate în diferite stadii de implementare. Valoarea acestor proiecte este de aproximativ 2,1 miliarde de lei, din care 1,85 miliarde de lei reprezintă finanțare europeană, iar 250 milioane de lei sunt cheltuieli neeligibile, care, așa cum spuneam, sunt în sarcina noastră. După votul și comportamentul domnului viceprimar, înțeleg că nu-și dorește să finalizăm aceste proiecte pentru care atât noi, cei din aparatul administrativ, cât și constănțenii ne-am zbătut foarte mult. Condamn această atitudine, cu atât mai mult cu cât anterior viceprimarul din partea USR, și-a declarat acceptul pentru contractarea de împrumuturi pentru dezvoltarea orașului. Un număr de 6 proiecte de pe această listă vizează renovarea integrală a unor unități școlare, iar structura care se ocupă cu administrarea tuturor unităților de învățământ este chiar în subordinea viceprimarului USR. Or, din această perspectivă, atitudinea domniei sale este cel puțin suspectă. Mai mult, nu pot fi indiferent față de discursul public ireverențios pe care viceprimarul USR îl are în ultimul timp la adresa mea. Este adevărat că ceea ce spune și ce face viceprimarul USR îl caracterizează în primul rând pe el și pe nimeni altcineva; însă administrația publică are nevoie, în afară de dăruire și competență, de etică și exemplu personal. Deloc în ultimul rând, subliniez că pot trece peste anumite declarații care mă au în vedere, dar nu concep ca, în numele unor jocuri politice și antipatii personale, să aibă de suferit tot orașul. Țin să reamintesc că proiectele pe care le derulăm la Primărie nu sunt ale unor persoane fizice, pe care le simpatizăm sau nu, ci sunt ale tuturor constănțenilor, a peste 300.000 de locuitori ai orașului nostru. Așadar, toată această scenetă lovește fix în punctul pe care domnul viceprimar ar trebui să-l apere cu cea mai mare convingere.Pentru toate acestea, am decis să retrag viceprimarului USR atribuțiile de coordonare a structurilor din cadrul Primăriei Municipiului Constanța, așa cum au fost ele precizate în Decizia nr. 4352 din 26.07.2021.”, a transmis primarul Chițac.

USR-iștii au reacționat imediat și vehement, transmițând faptul că e timpul ca primarul PNL+PSD să se retragă la vila lui din Eforie:

„Decizia lui Vergil Chiţac vine, în mod abuziv şi mişeleşte, după ce USR Constanţa a dat mai multe semnale de alarmă cu privire la o serie de proiecte pe care consilierii PNL le-au votat cot la cot cu PSD, atrăgând atenţia asupra faptului că oraşul a ajuns, din nou, pe mâinile aceleiaşi găşti care l-a prăduit vreme de 20 de ani. Chiar în postarea sa, primarul Chiţac se dă de gol şi motivează că retragerea atribuţiilor colegului nostru este legată de votul ÎMPOTRIVĂ pe care, în calitate de consilier local, Florin şi colegii din USR l-au dat proiectului de hotărâre prin care Primăria urmează să contracteze un împrumut de 250 de milioane de lei. Proiect care, cu voturile PNL+PSD, oricum a fost aprobat. Deci niciun reproş şi nicio legătură cu activitatea sau respectarea atribuţiilor de viceprimar. Acum, la o săptămână după şedinţa în care PNL+PSD au decis să-i îndatoreze pe constănţeni, primarul PNL ne arată că a uitat de votul de oportunitate, că habar nu are despre principiile democratice ce se aplică în cadrul unui Consiliu Local, că nu îi pasă de promisiunile făcute în campania electorală şi nu dă doi bani pe faptul că cei care l-au votat sunt OAMENI, nu cifre în sondaje. Vergil Chiţac, omul care se ascunde şi acum de constănţeni în spatele şedinţelor de Consiliu Local ţinute online, nu face altceva decât să confirme faptul că, vreme de doi ani, guvernarea locală PNL a fost făcută prin birourile PSD, la telefoane şi întâlniri cu şeful acestora, Ion Dumitrache (după cum a şi recunoscut) şi căruia, în aceeaşi şedinţă de Consiliu Local, i-a permis cumpărarea a 854 mp de plajă în Mamaia. Prin decizia de astăzi, primarul PNL+PSD crede că loveşte USR-ul. Din păcate, cei loviţi sunt constănţenii, în special cei care şi-au dorit, PRIN VOTUL LOR, o guvernare locală fără cangrena roşie ce a secătuit Constanţa. Onorabil ar fi ca acest primar PNL+PSD să ne lase. Să demisioneze şi să se retragă liniştit în vila sa din Eforie, pentru a se bucura de privilegiile pensiei speciale – apărată cu stoicism de colegii săi de partid în Parlament – pe care o încasează lunar din taxele şi impozitele plătite chiar şi de cei pe care i-a trădat”, au transmis USR-iștii constănțeni.

De asemenea, sâmbătă au reacționat și parlamentarii USR Constanța:

Prin retragerea abuzivă a atribuțiilor viceprimarului Florin Cocargeanu, Chițac a dat cărțile pe față: constănțenii au votat dreapta, el le bagă pe gât PSD. Preluând cu voluptate strategia de la centru, gândită și pusă în operă de Iohannis de a se lipi de PSD în toată țara, Chițac scoate astfel la iveală înțelegerile mai vechi, subterane, pe care le are cu PSD-ul. Și toate acestea pentru ce? Pentru a face împreună combinații imobiliare sulfuroase, pentru a servi interesele șefilor din PSD de la nivel local. Asta e miza. Cu USR nu poate face aceste combinații”, a transmis deputatul Stelian Ion.

Un primar prea mic pentru un oraş aşa de mare! Iată că suflarea înghețată a PSD, prin gura lui Chițac, e asupra Constanței. Un om mic la caracter, dar mare la incompetență, readuce zi de zi PSD asupra oraşului”, a transmis și senatorul Remus Negoi.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *