Marile Puteri REFUZĂ să recunoască anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a condamnat anexarea celor patru regiuni (din Ucraina, n.r.) la Rusia. După cum se precizează pe site-ul organizației, OSCE consideră acest pas ilegal, care încalcă principiul integrității teritoriale, care stă la baza principiilor OSCE și ordinii mondiale. Reprezentanții OSCE și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea lor faţă de mobilizarea parțială din Rusia și faţă de amenințările nucleare iresponsabile, care ar putea accentua escaladarea conflictului ucrainean, informează Rador. La rândul lor, țările G7 au declarat că nu vor recunoaște niciodată anexarea regiunilor Luhansk şi Doneţk, Zaporijjia și Herson la Federația Rusă.

O declarație de pe site-ul Ministerului german de Externe specifică că ministerele de externe ale Statelor Unite, Marii Britanii, Canadei, Franței, Germaniei, Italiei și Japoniei „condamnă cu fermitate” operațiunea specială rusă din Ucraina. În plus, au amenințat Moscova cu costuri economice suplimentare în legătură cu anexarea de noi teritorii la Rusia.

Biden, discurs belicos

În ultimul an, Joe Biden s-a remarcat prin gafele sale și amenințările la adresa lui Vladimir Putin. Astfel, după ce s-a pierdut pe scenă și i s-a adresat unei persoane despre care a uitat că a murit, președintele american i-a adresat un nou mesaj „țarului de la Moscova”. După ce Vladimir Putin a anunțat anexarea teritoriilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie la Federația Rusă și a amenințat Occidentul, Joe Biden a fost scos la declarații. Vineri, 30 septembrie, „cel mai puternic om din lume” l-a avertizat pe președintele de la Kremlin că NATO e mai puternică și solidară cu Ucraina ca niciodată.

„America şi aliaţii săi nu vor fi intimidaţi de Putin şi de cuvintele sale nechibzuite şi de ameninţările sale. Nu ne sperie şi nu ne intimidează. Acţiunile lui Putin sunt un semn că se zbate, referendumurile false pe care le-a desfăşurat şi numărul pe care l-a făcut azi dimineaţă, arătând unitatea, cu oameni care se ţin de mâini… Statele Unite nu vor recunoaşte asta şi sincer, nici lumea nu o va recunoaşte. Nu poate confisca teritoriul vecinului său şi să scape cu asta, simplu”, a afirmat Joe Biden. „America este pregătită, împreună cu aliaţii noştri NATO, să apere fiecare centimetru de teritoriu NATO. Deci, domnule Putin, nu înţelege greşit ce spun: fiecare centimetru”, a subliniat preşedintele american, după ce ultimele gafe din spațiul public. Biden a menţionat că a discutat cu aliaţii şi vor fi anunţate noi sancţiuni.

În aceeași zi, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunțat că războiul e abia la început. Ucraina va fi susținută cu motoarele turate la maximum de Occident, au promis cei menționați. Tot vineri, Volodimir Zelenski a solicitat, oficial, aderarea „accelerată” la NATO a Ucrainei. Între timp, Vladimir Putin și-a asumat un angajament ferm în fața populației, că nu va face pasul înapoi.

Prietenul Erdogan refuză să recunoască anexările teritoriilor din Ucraina

Turcia „respinge” anexarea noilor teritorii ucrainene de către Rusia, aşa cum a refuzat să recunoască şi anexarea Peninsulei Crimeea, a indicat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe, informează AFP. Este o lovitură grea pentru Vladimir Putin, care are o relație foarte bună cu președintele Turciei, Recep Tayip Erdogan.

„Turcia nu a recunoscut anexarea Peninsulei Crimeea în urma referendumului ilegitim din 2014 şi şi-a exprimat întotdeauna susţinerea fermă a integrităţii teritoriale a Ucrainei, independenţa şi suveranitatea sa”, a insistat Ministerul într-un comunicat publicat vineri noaptea, după celebrarea cu mare fast la Moscova a anexărilor.

În conformitate cu această poziţie, adoptată din 2014, respingem decizia Rusiei de a anexa regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. Această decizie, care constituie o încălcare gravă a principiilor dreptului internaţional, nu poate fi acceptată”.

Ministerul turc a condamnat deja referendumurile „ilegitime” organizate în aceste patru regiuni săptămâna trecută.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care nu a vorbit direct pe această temă, a încercat încă de la începutul conflictului să menţină relaţii cu Kievul şi Moscova şi s-a oferit să medieze discuţii între Rusia şi Ucraina, cărora Ankara le furnizează drone de luptă. Dar după ce s-a întâlnit de mai multe ori cu omologul său Vladimir Putin şi a încheiat acorduri, în special cu privire la livrarea de gaze, plătite parţial în ruble, acum pare să ia distanţa mai clar, solicitând la ONU o „ieşire demnă” pentru toţi din acest război.

Sub presiunea americană şi de teama represaliilor, băncile turce s-au retras treptat săptămâna aceasta din sistemul de plăţi rusesc Mir care le-a permis cetăţenilor ruşi să continue să retragă bani în Turcia.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *