VIDEO Iohannis s-a întâlnit cu Biden. Mesaj pentru românii din SUA: „România merge bine. Economia creşte. Guvernul nu stă degeaba, muncește”

Preşedintele Klaus Iohannis a postat pe Facebook o fotografie în care, împreună cu soţia sa, apare alături de preşedintele american Joe Biden şi de Prima doamnă Jill Biden, la recepţia oferită în onoarea şefilor de stat prezenţi la Adunarea Generală ONU.

Alături de Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, şi Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, Jill Biden, cu prilejul recepţiei oferite, la New York, în onoarea Şefilor de delegaţii prezenţi la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite”, a scris Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis se află, din 20 septembrie în SUA, unde conduce delegaţia României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), de la New York. Iohannis a susţinut un discurs în plenul Adunării Generale a ONU, a participat la Summitul global dedicat securităţii alimentare şi la Transforming Education Summit. De asemenea, la San Francisco (California) s-a întâlnit cu membri ai comunităţii româneşti şi mai are programată vineri o întâlnire cu antreprenori români din Silicon Valley.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi, cu membri ai comunităţii româneşti de pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii, context în care a afirmat că România este într-o situaţie complicată din cauza războiului din Ucraina, dar că ţara noastră merge bine şi economia este în creştere.

România este într-o situaţie, pe de o parte, extrem de complicată, din motive legate de războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, (…) pe de altă parte, cred că este bine să se ştie că românii şi Guvernul României nu stau degeaba, se implică, muncesc şi în mod, pentru mulţi, surprinzător, pentru mine, natural, România merge bine şi economia românească creşte. Este o veste foarte, foarte pozitivă. În ce priveşte crizele cu care ne confruntăm în România, cred că suntem într-o situaţie în care nu am fost demult, este criză, peste criză, peste criză şi totuşi ne descurcăm. (…) Am vrut să vă descriu aceste lucruri, pentru ca să înţelegeţi că avem o situaţie care, pe de o parte, este plină de dificultăţi, pe de altă parte, este plină de oportunităţi şi doar ingeniozitatea şi inventivitatea şi dărnicia românilor face ca în toate aceste crize să avem, totuşi, surprinzător, o creştere economică şi, în mod nesurprinzător, această inovativitate, ingeniozitate şi hărnicie face ca şi dumneavoastră să o duceţi bine aici”, a spus Iohannis.

Şeful statului a arătat că România a primit aproape 2 milioane şi jumătate de refugiaţi ucraineni şi a contribuit la exportul de cereale din Ucraina. „Până acum, 60% din cerealele ucrainene au fost exportate prin România şi în continuare facem eforturi pentru a creşte acest aport”, a declarat Iohannis. El a vorbit şi despre criza energetică, apreciind că este îmbucurător că Guvernul a reuşit să menţină preţurile la un nivel rezonabil. „Putem să garantăm românilor din ţară că la iarnă nu vor trebui să stea nici în frig, nici în întuneric, cu toate că situaţia este complicată„, a mai spus preşedintele Iohannis.

Şeful statului a vorbit şi despre Parteneriatul Strategic cu SUA.

„Dacă vrem să vedem ce s-a întâmplat în Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA în 25 de ani, putem să vedem, sigur, în primul rând, zona de securitate. Şi la momentul acesta când vorbim, foarte mulţi militari americani, cu dotări dintre cele mai moderne, se află în bazele din România. Pe de altă parte, şi datorită sprijinului american, România este în NATO. Este cea mai puternică garanţie de securitate de care a beneficiat România vreodată, dar nu este singura zonă. Zona economică din Parteneriatul Strategic s-a dezvoltat foarte mult în ultima vreme. Sunt foarte multe firme din Statele Unite care activează în România. Sunt încă, din păcate, foarte puţine firme româneşti care activează în Statele Unite, dar poate aici mai e loc de dezvoltare”, a mai afirmat Iohannis.

El a apreciat faptul că românii stabiliţi în Statele Unite reprezintă o punte extraordinar de importantă între România şi SUA. Şeful statului a fost însoţit la eveniment de soţia sa, Carmen Iohannis. Cei doi au făcut fotografii cu participanţii la eveniment.

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a arătat că sunt mai bine de 17 ani de când un şef al statului român a ajuns la San Francisco, pe Coasta de Vest a SUA.

Mă bucur că această întâlnire cu românii americani are loc într-un moment special, în anul în care aniversăm 25 de ani de Parteneriat Strategic între România şi Statele Unite. Aşa cum istoria celor 25 de ani a dovedit-o, avem, într-adevăr, ceva demn de sărbătorit: prietenie, securitate, prosperitate, iar în ultimul an, valoarea acestui parteneriat a devenit mai evidentă ca niciodată. Parteneriatul acesta este despre oameni, despre ce am realizat împreună. Când spun împreună, nu mă gândesc doar la instituţiile care au trudit la acest edificiu, ci şi la românii simpli, care au transformat Parteneriatul Strategic din idee în realitate: militari, antreprenori, profesori, studenţi, sportivi şi mulţi alţii, care au însemnat pentru prietenii noştri americani pur şi simplu România. Noi nu am aliat doar armate, ci am aliat şi suflete şi mă gândesc, totodată, la membrii comunităţii româno-americane, care contribuie cu talentul, cu munca, cu energia şi cu dedicaţia lor la ceea ce înseamnă visul american”, a declarat Muraru.

La eveniment au luat parte aproximativ 300 de persoane, fiind invitaţi reprezentanţi ai comunităţii româneşti de pe Coasta de Vest a SUA, precum şi consulii generali şi cei onorifici ai României în SUA. Comunitatea de români din SUA este a cincea ca număr după cea din Italia, Spania, Marea Britanie, Germania. În 2020, numărul românilor din SUA era estimat la peste 450.000.

Vineri, şeful statului urmează să se întâlnească cu antreprenori români din Silicon Valley. Preşedintele Klaus Iohannis a condus, marţi şi miercuri, delegaţia României care a participat la Adunarea Generală a ONU. La New York, şeful statului a mai luat parte la Summitul Global Food Security şi a avut o întrevedere cu preşedintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpass. De asemenea, el a participat alături de soţia sa, Carmen Iohannis, la recepţia tradiţională oferită de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, şi Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, în onoarea şefilor de delegaţii participanţi la Adunarea Generală a ONU.

Andrei Muraru le dă directive românilor americani: „Ar putea să sprijine includerea României în programul Visa Waiver”

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a declarat, joi, că românii stabiliţi în Statele Unite au sprijinit integrarea României în NATO prin trimiterea de scrisori către Congresul american, arătând că acest lucru ar putea să funcţioneze şi în cazul programului Visa Waiver.

Credem că Visa Waiver este un moment în care (românii din SUA – n.r.) s-ar putea aduna. Ştim cu toţii că momentul care i-a făcut pe românii americani să se adune în jurul unui obiectiv a fost la sfârşitul anilor ’90, la începutul anilor 2000 pentru integrarea în NATO şi vă dau un singur exemplu: au trimis peste 160.000 de scrisori Congresului american, prin care le-au spus congresmanilor de ce este important ca România să fie parte în NATO şi cât de util ar fi acest lucru. Credem că ar putea să funcţioneze acest lucru cu noile tehnologii – sigur că nu mai trimiţi astăzi scrisori, trimiţi e-mail-uri sau și altfel de iniţiative, dar credem că putem face acest lucru”, a spus Muraru după întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu comunitatea de români de pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii.

El a precizat că reprezentanţii bisericilor româneşti din SUA doresc să sprijine demersul privind aderarea României la programul de vize.

O altă reţea pe care vrem să o utilizăm sunt aceşti antreprenori români, (…) profesorii sau cercetătorii români. Aceşti oameni ar putea deschide nişte uşi, ar putea să influenţeze oameni care să sprijine România în acest demers”, a afirmat Andrei Muraru.

Potrivit ambasadorului, comunitatea de români de pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii este foarte tânără în comparaţie cu alte comunităţi din această ţară.

Această comunitate este una care a ajuns în Statele Unite mai degrabă după 1990, după mineriade, în anumite valuri în anii 2000 şi care este foarte bine integrată şi închegată. Avem mulţi români care lucrează în companii de tehnologii înalte şi de tehnologii avansate, avem români care au fondat start-up-uri foarte bine cotate, avem români miliardari – există o companie românească ce este cotată cu 36 de miliarde de dolari -, avem sute de ingineri care lucrează la Boeing, avem foarte mulţi specialişti care lucrează la marile companii care sunt în această zonă Silicon Valley şi avem şi profesori de tehnologii avansate, fie la Stanford, fie la alte universităţi bine cotate. Din punctul acesta de vedere, este o comunitate cu foarte multe resurse din multe puncte de vedere – şi resurse financiare, dar şi resurse de a se coagula„, a spus el.

El a mai afirmat că, din păcate, se resimte o depreciere a spiritului comunitar în cadrul comunităţii de români.

Scopul nostru este să încercăm să-i aducem mai aproape utilizând fie consulii noştri onorifici, fie nişte lideri comunitari şi încercând să le dezvoltăm acest spirit de a aduna comunitatea împreună. Nu este deloc simplu şi cea mai mare problemă pe care o vedem este pierderea limbii, pentru că la a doua sau la a treia generaţie ei deja nu mai vorbesc limba română. Nu este o excepţie, toate comunităţile etnice au aceleaşi probleme – şi nemţii, şi grecii, şi francezii”, a subliniat Muraru.

Ambasadorul României în SUA a apreciat că există interes al românilor stabiliţi în SUA de a menţine legătura cu România.

Încercăm să-i facem să existe o viaţă comunitară românească în Statele Unite„, a adăugat diplomatul.

El a arătat că în Statele Unite comunitatea de români este estimată de consulatele generale ale României la aproximativ un milion de persoane. Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, s-au întâlnit la San Francisco cu membri ai comunităţii de români de pe Coasta de Vest a SUA. Vineri, şeful statului urmează să se întâlnească cu antreprenori români din Silicon Valley. Preşedintele Iohannis a condus, marţi şi miercuri, delegaţia României care a participat la Adunarea Generală a ONU de la New York.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.