CIRC politic după protestul AUR de la Parlament. USR cere DEMISIA lui Bode (MAI). Simion: „Instigatorul care a făcut asta să răspundă!” Ciucă a SUNAT de la Bruxelles: „Protejați instituțiile statului!”

USR solicită demisia ministrului de Interne, Lucian Bode, după ce protestatarii au încercat să forțeze intrarea în Parlament. USR arată faptul că jandarmii au fost luați prin surprindere, în condițiile în care protestul era unul despre care se vorbea de mai multe zile.

Ministrul Lucian Bode trebuie să-și dea demisia: Protestul AUR a fost anunțat, e absolut de neacceptat ca forțele de ordine să fie nepregătite. USR cere demisia ministrului de Interne Lucian Bode pentru modul în care forțele de ordine au fost surprinse astăzi de protestul organizat de AUR la Parlament. Protestatarii au reușit să sară gardurile și să vandalizeze mașini, fără ca jandarmii să intervină ca să îi oprească. Doi ambasadori au rămas astăzi blocați în Parlament din cauza protestului, iar miniștrii guvernului PSD – PNL nu a mai venit la audieri, ci au anunțat că se conectează online la audierile din comisii. În condițiile în care protestul nu a fost unul spontan, ci anunțat de mai bine de o săptămână, este de neconceput ca forțele de ordine, care au exact această responsabilitate, să asigure securitatea unei clădiri, să fie depășite de o mână de oameni care au ajuns să împingă garduri și mașini. Protestul de astăzi a arătat că există clar o problemă legată de capacitatea acestui guvern și a Ministerului de Interne de a face față unei situații previzibile si anunțate, iar Lucian Bode trebuie să dea demisia. Nu este prima dată când forțele de ordine din subordinea lui Lucian Bode nu își fac treaba, după ce săptămâna trecută polițiștii au preferat să o protejeze pe senatoarea Diana Șoșoacă în loc să apere drepturilor unor jurnaliști care realizau un reportaj.”, scriu cei de la USR.

Liderul USR, Dacian Cioloș, susține că liderul AUR, George Simion, este un pericol pentru România și a fost scăpat de sub control de către instituțiile statului.

George Simion este un pericol pentru România, pentru că instituțiile statului român au eșuat și l-au creat prin comportamentul lor pe acest populist iresponsabil. Ceea ce au făcut simpatizanții AUR astăzi este o nouă pată pe obrazul statului român, cel care, prin instituțiile sale, ar fi trebuit să se asigure că un miting se poate desfășura în condiții civilizate și că nu degenerează în mod iresponsabil. Același stat care în 10 august 2018 inventa o lovitură de stat cu mașini-capcană și cocktailuri Molotov ca să gazeze și să bată mame, copii și familii care participau la un protest față de Liviu Dragnea și acoliții săi. Avem dovada că aceste instituții sunt falimentare și incapabile să le ofere cetățenilor protecție și siguranță. Știm de ani buni că sunt capturate politic și că ezitările de a pune justiția pe traseul ei normal au legătură tocmai cu această capturare a statului român. După 10 august, nu avem niciun vinovat pentru agresiunea asupra cetățenilor, după cum nu știm nici cine sunt vinovații de la Revoluția din 1989 sau de la mineriade și alte evenimente dramatice pentru care pare că nu va plăti nimeni niciodată. Astăzi, Jandarmeria, conducerea Ministerului de Interne, întregul guvern și-au dat măsura capacității lor organizaționale și comunicaționale. Au abandonat toate măsurile și toate politicile pe care ar fi trebuit să le susțină și să le impună într-o perioadă de criză sanitară, au dispărut și au preferat să asiste pasiv, așa cum fac ori de câte ori George Simion sau Diana Șoșoacă provoacă și calcă în picioare statul român, instituțiile sale și pe reprezentanții acestora. Faptul că acești politicieni populiști cresc de la o zi la alta este cauzat de iresponsabilitatea PNL și PSD, care cred că vor putea stăpâni curentul populist. Cele două partide fac tot ce le stă în putință pentru a stopa reforma pe care am început-o noi, de teama de a nu pierde puterea politică, dar hrănesc cu bună știință excesele iresponsabile și periculoase ale unor marionete politice care se pregătesc să le ia locul și să arunce România în haos.”, scrie Dacian Cioloș.

Ministerul de Interne arată faptul că în cazul protestelor de la Parlament una dintre încuietorile porții de la Senat s-a rupt și astfel aproximativ 200-300 de persoane au pătruns în curte.

În referire la manifestarea publică ce a avut loc, astăzi, în perimetrul Palatului Parlamentului, facem următoarele precizări: Pentru început se impune mențiunea că adunarea publică nu a fost autorizată. Potrivit informațiilor publice, această manifestare a fost asumată de un anumit grup parlamentar și de mai multe organizații civice. În cronologia lor, evenimentele s-au derulat astfel: În jurul orelor 7:30 în zona Pieței Constituției s-a adunat un grup de persoane, care ulterior s-a deplasat către poarta de acces din zona Parcului Izvor. În paralel, la intervale de timp diferite, persoane cu drept de acces, au introdus în curtea Palatul Parlamentului, prin intermediul unor autovehiculele aproximativ 30 protestatari. Acești protestatari s-au adăugat altor circa 20 persoane ce fac parte din personal cu drept de acces în Palatul Parlamentului. În intervalul 08:00 – 10:45, aproximativ 1.200 de persoane s-au concentrat la poarta de acces către Camera Deputaților, fără a pătrunde în curtea Palatului Parlamentului, fiind opriți de forțele de ordine. Ulterior, în jurul orelor 11:15, o parte din aceștia însoțiți de anumiți parlamentari, s-au deplasat spre intrarea de la Senat. Aici au forțat porțile de acces, context în care una dintre porți a cedat (s-a rupt încuietoarea). Astfel, în curtea Palatului Parlamentului au pătruns în jur de 200-300 de persoane, restul persoanelor fiind blocate în exteriorul gardului împrejmuitor de către forțele de ordine. Persoanele care au pătruns în curtea Palatului Parlamentului au fost blocate pe scări și la ușile de acces în clădire. Ulterior aceștia au fost conduși în zona exterioară curții imobilului. În prezent, în zona scărilor au mai rămas aproximativ 15 persoane. Menționăm că, în toată această perioadă, organele de ordine publică au făcut apel la calm și respectarea prevederilor legale. Nu s-a folosit forța și nu au fost reclamate violențe fizice. La manifestarea publică au fost prezente, în toată perioada, aproximativ 2.000 persoane. Pe toată timpul manifestării publice, dispozitivul de ordine a fost adaptat în funcție de numărul participanților și dinamica evenimentelor. În continuare, organele de poliție și jandarmerie acționează pentru încheierea manifestării fără alte incidente. În paralel, se desfășoară activități pentru identificarea persoanelor care sunt responsabile de încălcarea prevederilor legale. Facem un apel și solicită tuturor participanților să coopereze cu jandarmii și să respecte îndrumările acestora.”, arată un comunicat al MAI.

Premierul Nicolae Ciucă susține că dreptul la liberă exprimare este garantat de Constituție, dar a discutat cu ministrul de Interne, Lucian Bode, pentru a cere protejarea integrității instituțiilor statului prin aplicarea legii și descurajarea violențelor.

Dreptul la liberă exprimare este garantat de Constituție, dar acesta trebuie să fie pașnic și să se încadreze în limitele legii. Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu ministrul Afacerilor Interne și i-a cerut să protejeze integritatea instituțiilor statului, aplicând legea și descurajând orice tip de violență, având ca prioritate protejarea românilor”, a spus Nicolae Ciucă.

Senatorul PSD Titus Corlăţean a declarat, marţi, la Antena 3, că în urma protestului care are loc la Parlament, Ambasadorul Japoniei în România a fost în imposibilitatea de a ieşi din Senat şi a fost nevoie să i se asigure un coridor pentru a părăsi clădirea cu maşina. Potrivit unor surse, a fost vandalizată şi maşina reprezentantului Ambasadei SUA la Bucureşti, care a venit la Senat pentru a se întâlni cu preşedintele Senatului, Florin Cîţu. Senatorul PSD a spus că evenimentul la care a fost invitat Ambasadorul era programat de mai mult timp, pentru ca, „la final să trecem printr-un moment foarte neplăcut care poate avea anumite ecouri neplăcute, respectiv imposibilitatea ambasadorului de a ieşi din clădirea Parlamentului”.

„La acel moment nu s-a putut efectua accesul exterior, însă cu sprijinul SPP, al Jandarmiei şi al celor din protocolul Parlamentului, am reuşit să asigurăm ieşirea ambasadorului, în condiţii de securitate”, a spus senatorul PSD.

Titus Corlăţean a afirmat că reacţiile au fost pozitive cu privire la evenimentul în sine.

„A trebuit să prezentăm scuze pentru imposibilitatea accesului şi cu anumite riscuri de securitate, dar au fost înlăturate şi cu intervenţia eficace şi deloc violentă a forţelor de ordine, s-a asigurat coridorul extern pentru a nu fi probleme. Am un gust amar, ca un om care se ocupă de ani de zile se ocupă de interesele externe ale României”, a spus Corlăţean.

Potrivit unor surse, ar fi fost vandalizată şi masina reprezentantului Ambasadei SUA, care s-a întâlnit cu preşedintele Senatului, Florin Cîţu. De altfel, din cauza evenimentelor, întâlnirea preşedintele Senatului cu Ambasadorul Japoniei nu a mai avut loc.

Copreședintele AUR, George Simion, susține că din partea partidului pe care îl reprezintă au fost în stadă 2.000 de oameni. Simion arată cu degetul spre un parlamentar PSD, care ar fi provocat incidentul cu mașinile ambasadorilor.

15.000 de oameni sunt în stradă. Palamentarii nu au votat legea certificatului verde. De pe 8 noiembrie au dus pe ordinea de zi în Parlament această lege. Ieri președintele PSD, Marcel Ciolacu, a propus ca Ciucă să își asume răspunderea. Noi respingem această decizie. Din 15.000 de protestatari 2000 au fost de la AUR. Știu că un parlamenta PSD a incitat. Protestul a fost încheiat. O să facem proteste în față la PSD. Instigatorul care a făcut asta să răspundă”, a spus Simion.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *