Ciucă, întâlnire cu secretarul general al NATO şi preşedintele Comisiei Europene, la Bruxelles, cu privire la evoluțiile de la Marea Neagră

Premierul Nicolae Ciucă are, marţi, în a doua zi a vizitei la Bruxelles, întâlniri cu mai mulţi oficiali europeni, precum şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. În prima parte a zilei, prim-ministrul se întâlneşte cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, alături de care va susţine o conferinţă de presă comună. Ulterior, Nicolae Ciucă va discuta cu cei trei vicepreşedinţi executivi ai Comisiei Europene: Frans Timmermans (domeniu – Pactul verde european), Margrethe Vestager (O Europă pregătită pentru era digitală) şi Valdis Dombrovskis (O economie în serviciul cetăţenilor). Premierul român va susţine şi o conferinţă de presă la ora 16,00, ora locală, la finalul vizitei la Bruxelles.

Luni, la Bucureşti, la începutul şedinţei de guvern, premierul Nicolae Ciucă declara că în cadrul acestor întâlniri va transmite un mesaj referitor la necesitatea căutării de soluţii în cazul preţurilor la energie, precum şi la menţinerea rolului gazului şi al energiei nucleare în perioada de tranziţie, ca element esenţial pentru securitatea energetică şi stabilitatea economică a României.

Pentru Guvern este prioritară respectarea pe deplin a îndeplinirii obligaţiilor României în cadrul Uniunii Europene. Obiectivele Guvernului sunt gestionarea pandemiei, implementarea PNRR, precum şi accelerarea pregătirii pentru tranziţiile din domeniul verde şi cel digital. Ţara noastră şi-a asumat pe deplin promovarea valorilor europene, democraţie, stat de drept, drepturi fundamentale şi consolidarea instrumentelor democratice. În spiritul solidarităţii europene, consider că împreună, la nivel Uniunii Europene, trebuie să căutăm soluţii privind preţurile la energie şi menţinerea rolului gazului şi al energiei nucleare în perioada de tranziţie, pentru România reprezintă un element esenţial pentru securitatea energetică şi stabilitatea sa economică”, afirma Ciucă.

Şeful Executivului arăta că un alt mesaj va fi acela că România aşteaptă finalizarea aderării la Spaţiul Schengen.

Acest subiect constituie prioritate pe agenda guvernamentală. România şi-a asumat finalizarea MCV, insistând pe tranziţia către monitorizarea exclusivă prin mecanismul general european, privind statul de drept valabil pentru toate statele membre”, mai declara Ciucă.

Premierul le va prezenta oficialilor europeni şi faptul că „asigurarea stabilităţii fiscal-bugetare” reprezintă „o prioritate pentru România”.

Referitor la întrevederea pe care o va avea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, acesta a precizat că vor fi abordate teme de actualitate ale agendei de securitate, cu accent pe evoluţiile din Vecinătatea Estică şi Marea Neagră.

Vom discuta şi despre viitorul concept strategic al NATO, care urmează să fie adoptat, anul viitor, la Summitul Alianţei de la Madrid, în special că România a fost printre primii aliaţi care au susţinut necesitatea actualizării acestuia. Vom reitera determinarea Guvernului României de a contribui activ la misiunile şi operaţiile Alianţei Nord Atlantice şi angajamentele privind cheltuielile aliate pentru apărare”, mai afirma Ciucă.

Luni seară, prim-ministrul şi-a început vizita de lucru la Bruxelles cu un dineu de lucru oferit de preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *