VIDEO Primarul Chițac vrea să-l COPIEZE pe Cristi Radu de la Mangalia. Atât s-a… putut: Parcarea în Mamaia, gratuită doar… noaptea

https://www.youtube.com/watch?v=2911xwk20vc

Primăria Municipiului Constanța împreună cu Asociația „Bun-Simț și Atitudine Civică” au organizat vineri o conferință de presă cu prilejul lansării proiectului „Bun-Simț Turistic în stațiunea Mamaia”. Proiectul își propune să promoveze colectarea selectivă, prin derularea unor campanii de conștientizare a constănțenilor și turiștilor în vederea schimbării atitudinii față de mediu și adoptarea unui comportament eco-civic adecvat. Asta oficial, întrucât – neoficial – a fost momentul primarului Constanței, Vergil Chițac, ca să iasă din dezastrul pe care l-a creat: falimentarea stațiunii Mamaia.

Stațiunea Mamaia trăiește cele mai grele vremuri din întreaga sa existență, fiind și aceasta vizată de Constanța Altfel a lui Chițac, adică falimentarea. Mai mult, joi, primarul – tot liberal – de la Mangalia, Cristian Radu, a anunțat că suspendă sistemul de taxare din cele șase stațiuni din sudul litoralului pe care le administrează, fiind instituită o singură taxă, de 15 lei, pe tot parcursul zilei. Lovitură politică.

Revenind la evenimentul de lansare a bunului simț în Mamaia, primarul Chițac a reluat vechile teme: oricine/orice este de vină, el niciodată:

Prețul la combustibil a crescut foarte multi. Vin mult mai multi turiști cu trenul. Există si cauze subiective propagate – prețurile. Ajungem și la parcarea din Mamaia. Reiau pe scurt. A fost prezentată manipulatoriu. Parcarea din Mamaia costă 96 lei. Nu ne-am pus problema când am calculat prețul că va fi folosit de turist. Am crezut ca vor parca la hoteluri. Asta ar fi insemnat 500 lei pe luna de catre hotel. Nu s-a discutat nimic despre efortul realizat de primărie ca litoralul sa aibă condiții bune. (…) Am stopat construcțiile pe timp de vara. Salubrizarea acționează cu prioritate. Pot sa va dau cifre. De la începutul anului, pana la 30 iunie, am adunat din Mamaia peste 5000 de tone de deseuri din cosurile stradale sau pubele”, a mai spus primarul legat de eforturile realizate de primărie. Reacționez și apreciez că pentru a veni în spirjinul operatorilor economici trebuie să umblăm și la regulamentul parcărilor. Voi propune Consiliului Local să amendăm acest proiect, iar în fiecare zi între orele 22.00 – 8.00 parcarea va fi gratuită în municipiul Constanța. Consilierii PNL și USR au venit cu modificări la regulamentul parcărilor. Le voi analiza. Cu siguranță regulamentul parcărilor va suferi modificări, a spus Vergil Chițac.

Obligativitatea plății locurilor de parcare în Constanța între orele 22:00 și 08:00 va fi eliminată. Decizia primarului municipiului Constanța, Vergil Chițac, urmează a fi supusă aprobării Consiliului Local. Totodată, modalitatea prin care hotelierii închiriază locurile de parcare din stațiunea Mamaia va fi simplificată. Aceștia vor putea pune la dispoziție turiștilor un abonament ce le va permite acestora să parcheze oriunde în zona 0, și nu doar într-un loc specific, stabilit în prealabil. 

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a declarat: „Având în vedere contextul economic în care ne aflăm, am luat această hotărâre din dorința de a mai scădea din presiunea care apasă pe umerii constănțenilor, dar mai ales a turiștilor care aleg să-și petreacă concediul în orașul nostru. Este o modificare ușor de implementat, care nu necesită o consultare publică, dat fiind că are rolul de a reduce din obligațiile cetățenilor. Totodată, ne dorim să creștem numărul locurilor închiriate de către hotelieri, în prezent fiind închiriate doar 1300 de locuri de parcare din totalul de 7000 disponibile în Mamaia”. 

Modificările urmează a fi supuse votului consilierilor municipali în următoarea ședință a Consiliului Local. 

Primarul Chițac și președintele Asociației „Bun-Simț și Atitudine Civică”, Cristiana Predoiu au anunțat astăzi lansarea proiectului „Bun-Simț Turistic în stațiunea Mamaia”. Proiectul își propune să promoveze colectarea selectivă, prin derularea unor campanii de conștientizare a constănțenilor și turiștilor în vederea schimbării atitudinii față de mediu și adoptarea unui comportament eco-civic adecvat. 

Vergil Chițac: „Inițiativa Asociației Bun-Simț și Atitudine Civică este lăudabilă. Campania este binevenită la Constanța și se adaugă eforturilor pe noi le facem în ceea ce privește reciclarea deșeurilor. În toate societățile civilizate, deșeurilor trebuie privite ca o resursă. Noi facem modificări de sistem în sensul în care am adoptat în Consiliul Local un act adițional prin care am stabilit prețul celor cinci fracții reciclabile. Vom delega către salubrizator această activitate de reciclare și vom supraveghea îndeapropate acest lucru pentru că este o țintă asumată. Ce facem acum are mai mult semnificație, simbol, ne ajută să avem o legătură cu populația” 

Cristiana Predoiu: „Ne bucurăm că la Constanța am găsit deschiderea necesară pentru a putea implementa unul dintre proiectele campaniei naționale Bun-Simț Turistic. La Constanța vin în fiecare vară turiști din toate colțurile țării, iar mesajul nostru prin care facem apel la un comportament responsabil față de natură poate astfel să ajungă la un număr cât mai mare de români. M-am bucurat să văd mămici care își îndeamnă copiii să arunce deșeurile de plastic în recipientele de colectare sub formă de delfin și să văd pe fețele copiilor bucuria că au făcut un gest frumos pentru planetă.” 

Într-o primă etapă, 5 recipiente sub formă de delfin au fost incluse în infrastructura de colectare de deșeurilor de pe raza municipiului Constanța. Containerele destinate colectării de ambalaje și deșeuri reciclabile, PET-uri și doze de aluminiu, au fost  amplasate în zonele: plaja „Fratelli”, în zona Hotelului Sulina, Cazinoul din Mamaia și supermarket Perla. Deșeurile colectate vor fi trimise către stațiile de sortare, pentru a fi reciclate și transformate în noi produse. Proiectul implică și creșterea gradului de siguranță a turiștilor. Pe foișoarele salvamarilor din Mamaia vor fi amplasate panouri informative pentru turisti, cu privire la semnificatia steagurilor arborate pe plajă, dar si avertizari cu privire la riscurile expunerii la soare între orele 11:00-16:00. Serviciul Salvamar din Constanta va fi dotat cu 150 de balize portabile pe care turistii le pot folosi gratuit.  

Proiectul este realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța și A.N.S.P.S.R, cu sprijinul Decathlon România.  

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *