24 – 28 iunie! USR-iștii intră în Congres, ca să-l instaleze pe Dominic Fritz ca președinte. „Trebuie să ne reîntoarcem către cetățeni”

Președintele demisionar al USR, Cătălin Drulă, anunță faptul că va convoca Congresul USR pentru alegerea unui nou Birou Național pe 29. Congresul USR se va desfășura online în perioada 24-28 iunie.

Calendarul alegerilor pentru șefia USR a fost stabilit în partid:

  • Până duminică se pot depune candidaturile, iar campania internă începe săptămâna următoare
  • Turul 1 de alegeri va avea loc pe 24-25 iunie. Turul 2 de alegeri se va desfășura pe 27-28 iunie
  • Congresul USR în care se stabilește Biroul National (24 de membri) a fost convocat petnru 29 iunie

„Câteva lămuriri legate de pașii statutari/tehnici care urmează în USR. Astăzi voi convoca (1) Congresul USR pentru alegerea (2) unui nou Birou Național, pe data de 29 iunie, la București. De asemenea, voi propune astăzi Biroului Național, organizarea alegerilor pentru următorul Președinte al USR, în perioada 24-28 iunie. (3) Pe data de 28 iunie, îi voi preda mandatul noului Președinte ales. USR merge înainte. Mișcarea reformistă, modernizatoare din România trebuie să continue. Următoarele obiective sunt luptele din toamnă. Alianța PSD-PNL poate fi oprită (au avut 48% la europarlamentare) cu votul și încrederea oamenilor care își doresc alt viitor în România. Conform Statutului USR,

1. Președintele are atributul convocării Congresului partidului

2. Alegerea Biroului Național se face de către Congresul partidului (prin votul delegaților)

3. Alegerea Președintelui partidului se face online cu votul tuturor membrilor”, a arată Cătălin Drulă.

Liderii centrali USR s-au reunit, marți, la prânz, să discute despre schimbarea liderului formațiunii, după rezultatele sub așteptări la alegerile locale și europarlamentare, conform unor surse din partid. USR a fixat în jurul prânzului o ședință pentru a stabili calendarul alegerilor interne. Ulterior, viitorul lider poate să schimbe și Biroul Național, structura centrală de conducere a formațiunii. Alegerile vor fi convocate în cel mai scurt timp şi se va putea vota inclusiv online, spun surse din partid.

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat luni că va convoca alegeri pentru conducerea partidului. El a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul USR, că rezultatul de la alegeri este “sub aşteptările” membrilor USR şi ale votanţilor partidului. Drulă a exclus o candidatură la alegerile pentru preşedinţia USR, dar şi pentru preşedinţia României.

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a afirmat luni că îşi asumă o candidatură pentru preşedinţia USR la următorul congres al formaţiunii. El a subliniat că miza cea mai mare este ca, în septembrie, România să aleagă un preşedinte de dreapta. Fritz a precizat că în acest an nu va candida pentru nicio funcţie în stat.

Fritz, bucuros să îi ia locul lui Drulă

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a afirmat luni că îşi asumă o candidatură pentru preşedinţia USR la următorul congres al formaţiunii. „O să îmi asum o candidatură pentru preşedinţia USR la următorul congres. Voi propune un nou birou naţional, o nouă conducere colectivă a acestui partid, cu mine ca preşedinte, şi dacă voi primi susţinerea pentru această misiune grea, dar frumoasă, o voi accepta”, a declarat Fritz într-o conferinţă de presă, citează Agerpres.

Reacţia sa vine după ce liderul formaţiunii, Cătălin Drulă, a anunţat că va convoca alegeri pentru conducerea partidului în urma rezultatelor de la alegeri „sub aşteptări”.

Lasconi intră tare în conducerea USR: „Biroul Național trebuie dizolvat. Nu știu de ce nu și-au dat toți demisia încă”

Elena Lasconi, proaspăt realeasă în funcția de primar al orașului Câmpulung Muscel, a declarat că rezultatul obținut de USR este unul „dezastruos” și că nu înțelege de ce nu a demisionat toată conducerea actuală a formațiunii poitice. Primărița, care a obțiunt un scor foarte bun la aceste alegeri locale, a declarat că este o opțiune pe care o ia în calcul și anume să candideze la șefia partidului, după ce Cătălin Drulă a demisionat de la conducerea formațiunii, pe fondul scorului slab obținut la alegerile locale și europarlamentare.

Vreau să transmit tuturor colegilor din USR și tuturor oamenilor care cred în valorile USR că această mișcare, demisia lui Cătălin Drulă: cu o floare nu se face primăvară. Ca noi să schimbăm ceva și să începem să reconstruim singura alternativă de dreapta din România, Biroul Național trebuie dizolvat. Nu știu de ce nu și-au dat toți demisia încă. Dar faptul că vrei să schimbi doar președintele și biroul național să rămână același și tu să controlezi în continuare partidul nu mi se par în regulă. E foarte important să schimbăm totul și putem să facem lucrul acesta. Important este să-și dorească și colegii mei”, a declarat Lasconi, la Euronews.

Elena Lasconi a mai precizat că ia în calcul să candideze la șefia USR.

O să mă gândesc de mâine încolo, dar este o opțiune dacă e să salvăm această formațiune politică în care am pus multă energie și mult suflet. Sunt foarte mulți oameni de bună credință care au tras pentru partidul ăsta și nu ne batem joc. Aici nu e vorba despre doar o echipă, ci de România”, a explicat Lasconi.

„Trebuie să ne regrupăm rapid, trebuie să ne reîntoarcem către cetățeni”

Trebuie să ne regrupăm rapid, trebuie să ne reîntoarcem către cetățeni, rapid, pentru că avem în față două noi alegeri, alegerea președintelui și apoi parlamentarele la finalul anului, atrage atenția purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, după demisia lui Cătălin Drulă.

Președintele Cătălin Drulă și-a anunțat demisia din funcția de președinte, într-un gest de onoare, de om politic matur. Îi mulțumesc pentru munca pe care a depus-o, este un om politic bun, corect, curajos, care va mai avea multe de spus în politica românească. USR în perioada imediat următoare își va alege o nouă conducere. Cătălin Drulă a convocat un congres pe finalul acestei luni și pe 29 iunie vom avea un nou Birou național. Statutul USR este diferit de alte partide, noi alegem separat președintele, prin votul tuturor membrilor, este un vot electronic. Biroul Național, structura de conducere colegială, din Biroul Executiv este ales de delegații la Congres. Sunt 24 de colegi care conduc acum partidul, vor fi 24 de colegi în noul Birou Național din 29 iunie”, a spus Ionuț Moșteanu.

El anunță calendarul pentru alegerea noului lider al formațiunii.

Depunerea candidaturilor pentru președintele USR va fi până la finalul acestei săptămâni. Săptămâna viitoare vom avea campania internă, pe care fiecare candidat la președinție o va desfășura. Apoi, pe 24 și 25 iunie vor fi alegerile online, turul 1, miercuri va fi o zi de pauză pentru resetarea sistemului, pe 27 și 28 iunie turul doi. Cel târziu pe 28 va fi clar cine va fi noul președinte al USR și va fi ziua în care Cătălin Drulă îi va preda prerogativele noului președinte. Sâmbătă, a doua zi, noul președinte va conduce lucrările Congresului USR prin care va fi ales Biroul Național. E un calendar rapid, trebuie să ne regrupăm rapid, trebuie să ne reîntoarcem către cetățeni, rapid, pentru că avem în față două noi alegeri, alegerea președintelui și apoi parlamentarele la finalul anului. Pe calendarul actual, practic pe 15 iulie va trebui să începem strângerea de semnături pentru alegerile prezidențiale”, a încheiat Moșteanu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *