USR și Forța Dreptei atacă la CCR „legea anti ONG”. Deputatul Bola: „USL 2.0 ne duce din ce în ce mai aproape către „democrația” de tip Rusia și Belarus!”

Senatul a aprobat recent un proiect de lege prin care ONG-urile mai au o perioadă scurtă de timp ca să atace în instanță autorizațiile de construire și documentațiile de urbanism suspecte că au fost emise ilegal. Inițiativa aparține a 21 parlamentari PNL și a fost dezbătută aprobată în procedură de urgență, în doar două săptămâni de Senat. Potrivit inițiativei din Parlament, pentru autorizațiile de construire, termenul pentru introducerea cererilor de anulare, de suspendare, de intervenţie accesorie sau de intervenţie principală, este de 60 de zile din momentul în care informațiile au fost publicate de primării, s-a pus panou de șantier și s-a publicat un anunț într-un ziar. Acum acest termen este de 6 luni/1 an. De asemenea, la documentațiile de urbanism, noul termen propus este de 1 an, față de 5 ani în legislația actuală. De partea cealaltă, inițiatorii proiectului de lege, spun în expunerea de motive că doresc un cadru legal mai sigur pentru dezvoltatorii imobiliari.

USR şi Forţa Dreptei au atacat la CCR iniţiativa legislativă PNL care, spun iniţiatorii demersului, favorizează mafia imobiliară prin limitarea drastică a capacităţii ONG-urilor de a se adresa justiţiei atunci când au suspiciuni că anumite construcţii ar fi ridicate cu încălcarea prevederilor legale. Potrivit USR, „legea restrânge, în mod profund neconstituţional, accesul la justiţie, prin reducerea radicală – de la 5 ani la 1 an – a termenului în care organizaţiile civice pot ataca în instanţă hotărârile prin care sunt aprobate documentaţiile construcţiilor. Totodată, legea scurtează termenul în care pot fi introduse cererile de anulare, de suspendare sau de intervenţie”.

„Prin reducerea acestor termene doar pentru o categorie de persoane juridice, legea instituie un tratament defavorabil pentru reprezentanţii societăţii civile, contrar art. 16 din Constituţie privind egalitatea în drepturi”, precizează formaţiunea.

Senatorul USR Raoul Trifan, membru în Comisia de administraţie publică, susţine că legea impune termene foarte scurte pentru contestarea avizelor de construcţie şi elimină din elementele de transparenţă obligatorie din timpul etapelor construcţiei.

„Scopul este de a debalansa complet echilibrul dintre comunitate şi dezvoltatori, în favoarea celor din urmă. Acest lucru nu poate rămâne aşa. Chiar dacă au 70% din Parlament, PSD, PNL şi UDMR nu pot face chiar orice vor în România”, susţine Raoul Trifan.

În sesizarea depusă la CCR sunt invocate şi alte argumente, precum lipsa fundamentării temeinice şi încălcarea unor convenţii internaţionale în materia drepturilor omului, la care România este parte, mai arată USR în comunicat. Forţa Dreptei transmite că „susţine cauza celor care dezvoltă proiecte imobiliare în mod corect, în conformitate cu rigorile legale şi cu respect faţă de interesele legitime ale comunităţii în cadrul căreia au loc astfel de proiecte”.

Suntem împotriva celor care realizează o concurenţă neloială, aplicând la limita legii artificii procedurale şi dezvoltând relaţii oneroase cu anumite administraţii locale. Reglementările impuse de noul USL ridică mari semne de întrebare cu privire la favorizarea „rechinilor imobiliari”, proiectul de lege contestat fiind adoptat pe repede înainte, fără dezbateri parlamentare semnificative”, spune Forţa Dreptei.

„În fapt, proiectul reduce semnificativ termenul în care pot fi contestate în instanţă documentaţiile de urbanism şi de amenajare a teritoriului, de la 5 ani la 1 an de zile, introducând în acelaşi timp şi clauze de prescripţie menite să restrângă în mod nejustificat dreptul organizaţiilor neguvernamentale de a solicita verificarea legalităţii documentelor de urbanism în instanţa de contencios administrativ”, mai precizează formaţiunea.

Legea este intens criticată de USR și de REPER, dar și de Forța Dreptei, iar deputatul constănțean al formațiunii constănțene, Bogdan Bola, consideră că vorbim despre „un atac direct la democrație, o încercare de intimidare a ONG-urilor care stau cu ochii pe rechinii imobiliari”:

„Dezvoltatorii imobiliari care încalcă legea pot dormi mai liniștiți. PNL și PSD veghează pentru ei. USL 2.0 ne duce din ce în ce mai aproape către „democrația” de tip Rusia și Belarus prin promovarea a două inițiative legislative periculoase într-un stat de drept, băgându-se pumnul galben și roșu în gura organizațiilor neguvernamentale. Este vorba despre inițiativa legislativă trecută recent de #Senat prin care timpul în care un ONG poate contesta actele de reglementare a unui proiect imobiliar s-a scurtat considerabil: 30 de zile de la publicarea Autorizației de Construire într-un ziar. De ce? Pentru ca proiecte similare Greenfield 2 din Capitală, minei cu cianuri de la Certej, barajului care seca râul Bâsca și multe altele să poată fi puse în practică nederanjate chiar dacă ele încalcă legea. „A devenit clar că procesele derulate de asociații pun în pericol interesele rechinilor imobiliari, ale titularilor de proiecte miniere, ale constructorilor de hidrocentrale ceaușiste sau ale tuturor celor ce se bazează pe corupția funcționarilor publici, pentru a înregistra profit. Textul legii e ca o listă pentru Moș Crăciun a celor mai periculoși afaceriști. Legea a fost inițiată de Daniel Fenechiu și a fost deja votată de ambele camere ale Parlamentului”, spune chiar Tudor Brădățan, directorul executiv Declic. Și asta nu e tot. Senatorii „liberali” au inițiat și un alt proiect prin care dau lovitura decisivă ONG-urilor care ar vrea să stopeze construcțiile ilegale. PNL propune ca ONG-urile care reclamă în instanță și cer stoparea unor construcții să plătească o cauțiune ce ajunge la 50.000 de lei. Mai mult, în cazul în care judecătorii nu dau dreptate ONG-ului, conducerea asociației ar putea răspunde personal. Consider aceste două inițiative drept un atac direct la democrație, o încercare de intimidare a ONG-urilor care stau cu ochii pe rechinii imobiliari care, nu de puține roi, se dovedesc a fi cei mai buni contributori la bugetele de campanie ale politicienilor care semnează acum astfel de proiecte. Iar să argumentezi, de-a dreptul nesimțit, că din cauza ONG-urilor nu avem autostrăzi astăzi în România, mi se pare de-a dreptul halucinant…”, a transmis deputatul Bola.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *