Ucraina cere trupe europene pregătite de luptă. Zelenski: „Putin o să moară în curând, acesta este un fapt, totul se va termina! Deținem controlul asupra situației din Marea Neagră”

zelenski 1

Vladimir Putin o să moară în curând, apoi totul se va termina, consideră președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Zelenski a făcut această declarație într-un interviu acordat Eurovision News, vorbind despre temerile conducătorului rus.

„Destabilizarea societății sale este ceea ce îi este frică. Dar nimeni nu va putea să-l influențeze. El însuși va influența acest lucru. Economia sa va fi afectată, politica de sancțiuni va avea un impact. Faptul că nu controlează și nu își protejează toate teritoriile – toate acestea vor fi o combinație de forțe diferite dacă partenerii noștri. Și dacă vor pune presiune pe Putin, el va destabiliza societatea, îi va fi frică de ea. Adică lui Putin îi este frică de asta”, a subliniat Zelenski.

„Depinde și de stabilitatea societății, dar depinde și de vârstă. Vladimir Putin va muri în curând, acesta este un fapt și totul se va termina. (…) Nu a fost posibil să-l izolăm pe Putin din punct de vedere politic până la capăt”, a declarat președintele Ucrainei.

Ucraina controlează situația din Marea Neagră. În schimb, Rusia încearcă să preia controlul asupra coridorului comercial.

„Nu au controlat coridorul din Marea Neagră de mult timp. Luptăm pentru acest lucru pentru că este un pas spre încheierea războiului. Deținem controlul asupra situației din Marea Neagră. Partea lor de la Marea Neagră a flotei este pe fund sau sunt ascunse, asta se întâmplă astăzi. Sunt gata să fie de acord cu o încetare a focului energetic, dacă este vorba de energie și Marea Neagră”, a spus președintele, la Eurovision News.

Zelenski a remarcat că Federația Rusă încearcă să preia controlul asupra coridorului alimentar. Ucraina nu va permite ca acest lucru să se întâmple. „În general, eram pregătiți pentru o încetare completă a focului. Vor doar să sară în controlul coridorului alimentar, nu vor reuși, suntem absolut siguri de asta”, a adăugat Zelenski.

Aderarea Ucrainei la NATO va consolida semnificativ Alianța, deoarece acum doar Turcia din Europa are o armată de o asemenea dimensiune. Zelenski a menționat că astăzi Rusia are deja o armată de 1,3 milioane de soldați și are planuri de a o crește la 1,6 milioane sau chiar mai mult. „Fără Ucraina, nu există o armată modernă cu experiență în Europa astăzi, care a trecut prin războiul pe care l-a trecut Rusia”, a spus președintele.

Comentând propunerea premierului italian Giorgia Meloni de a extinde protecția NATO Ucrainei, Zelenski a subliniat că europenii ar trebui să decidă cine are drept de veto asupra aderării Ucrainei la NATO – Rusia sau europenii înșiși. Potrivit acestuia, aderarea Ucrainei la Alianță este cea mai rapidă și mai ieftină opțiune pentru consolidarea securității întregului continent.

„Trebuie să consolidăm securitatea pentru cetățenii noștri, cetățenii întregii Europe. Chiar și atunci când acest război se termină, trebuie să vă întăriți securitatea. Nu vă gândiți la modul în care Kremlinul o privește. Doar NATO va fi întărită de Ucraina. Și aceasta va fi a doua armată ca aceasta [în Europa]. NATO are doar Turcia și Ucraina, care are 800 de mii de soldați. Ucraina este cea care întărește NATO. NATO nu întărește Ucraina, NATO oferă securitate ucrainenilor”, a spus Zelenski.

Președintele american Donald Trump este destul de capabil să-și îndeplinească promisiunea de a pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore. Pentru a face acest lucru, el trebuie să facă un singur pas – să ducă Ucraina în NATO, a mai declarat președintele Volodimir Zelenski. Cu toate acestea, așa cum a remarcat președintele ucrainean, problema este că Statele Unite nu sunt pregătite pentru acest pas.

„Cele mai bune garanții de securitate sunt NATO. Da. Dar Statele Unite nu sunt pregătite pentru acest pas. Cele mai ieftine. Cel mai rapid. Cel mai garantat. Cu siguranță nu fragil. Și cu siguranță, dacă America decide să ducă Ucraina în NATO, va fi posibil să numărăm că Trump a făcut în 24 de ore ceea ce a spus odată. Mi se pare că este în mâinile lui”, a spus Zelenski.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a criticat pe trimisul prezidențial special al SUA, Steve Whitkoff, pentru că a citat narațiunile Kremlinului. După cum a remarcat liderul ucrainean într-un interviu acordat Eurovision News, declarațiile lui Wittkoff în spiritul narațiunilor Kremlinului ușurează presiunea asupra Rusiei și îngreunează stabilirea păcii.

„Cred că Witkoff citează foarte des narațiunile Kremlinului. Cred că acest lucru nu ne va aduce mai aproape de pace. Și cred că, din păcate, acest lucru va ușura presiunea americanilor asupra Federației Ruse. Putem corecta acest câmp de informații doar prin acțiunile noastre. Încercăm să facem acest lucru”, a spus președintele.

Zelenski a remarcat că Ucraina are nevoie de o poziție clară și decisivă a Statelor Unite. „Chiar dacă astăzi America a ales tactica de a fi la mijloc, atunci la mijloc este la mijloc, nu mai aproape de Kremlin”, a adăugat el.

Trimisul lui Trump a fost confuz în numele teritoriilor ocupate ale Ucrainei. El a spus că cea mai mare problemă în războiul din Ucraina este că „acestea sunt așa-numitele patru regiuni… Donbass, Crimeea, Lugansk… și mai sunt două.” The Telegraph a scris că incapacitatea lui Witkoff de a-și aminti numele teritoriilor a fost luată de critici ca dovadă că administrația Trump nu poate înțelege negocierile dintre Ucraina și Rusia. Vicepreședintele american J.D. Vance a declarat că reprezentantul special al președintelui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Whitkoff, se descurcă „incredibil” cu îndatoririle sale.

Ucraina are nevoie de soldaţi europeni „pregătiţi de luptă” pe teritoriul său după războiul cu Rusia, nu de o simplă forţă de menţinere a păcii, a declarat miercuri pentru France Presse un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce acesta din urmă a sosit la Paris pentru a participa joi la un summit al liderilor ţărilor aliate Ucrainei şi care ar putea forma o „coaliţie a voluntarilor” dispuşi să trimită trupe de menţinere a păcii în această ţară pentru a-i oferi o formă de garanţie de securitate, în pofida opoziţiei Rusiei, conform Agerpres.

„Nu cantitatea este cea care contează (…) Este vorba despre disponibilitatea lor de a lupta, de a se apăra, de a fi echipaţi şi de a înţelege că Ucraina este o parte de neocolit a securităţii europene. Nu avem nevoie de misiuni de menţinere a păcii”, a indicat Igor Iovkva, consilier al preşedintelui Zelenski implicat în tratativele intermediate de SUA pentru un armistiţiu în Ucraina.

„Fiecare soldat trebuie să fie pregătit pentru a fi implicat în luptă reală. Este ceea ce ucrainenii fac de mai mult de trei ani. Dacă eşti soldat, atunci trebuie să fii pregătit să participi la luptă”, a subliniat responsabilul ucrainean.

Preşedintele Zelenski insistă ca Ucraina să adere la NATO, idee exclusă însă de preşedintele american Donald Trump. În aceste condiţii, cu sprijinul în special al premierului britanic Keir Starmer şi al preşedintelui francez Emmanuel Macron, Zelenski încearcă să obţină ca garanţie de securitate desfăşurarea unui contingent de trupe străine în Ucraina, în cazul în care ar ajunge la un acord de pace cu preşedintele rus Vladimir Putin. Dar Rusia a transmis deja de mai multe ori că se opune desfăşurării pe teritoriul ucrainean a unor trupe din ţări NATO sau UE aliate ale Ucrainei şi care ar dori astfel să ofere acesteia o formă de garanţie de securitate. În timp ce Franţa şi Regatul Unit avansează în această iniţiativă şi au format deja o coaliţie a ţărilor „voluntare” să participe la o asemenea forţă cu trupe sau cu alt tip de contribuţii, Moscova descrie această acţiune drept „total inacceptabilă” şi a avertizat că va considera ţările participante la această forţă ca fiind implicate într-un „conflict armat direct” cu Rusia.

Aceste ţări dispuse să ofere Ucrainei garanţii de securitate participă joi la Paris la un nou summit, la care vor lua parte circa 30 de ţări membre ale UE şi NATO. Temele pe agenda întâlnirii sunt finalizarea activităţilor privind sprijinul militar pentru Ucraina „pe termen scurt”, precum şi garanţiile de securitate europene, inclusiv eventuale desfăşurări de trupe, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron, care se întâlneşte miercuri seară cu Zelenski. Totuşi, eforturile europene de a elabora aranjamente de securitate pentru Ucraina încep să se deplaseze de la trimiterea de trupe către alte alternative, din cauza constrângerilor politice şi logistice şi perspectivei ca Rusia şi SUA să se opună acestui plan, afirmă diplomaţi citaţi de Reuters.

Deşi Londra şi Parisul lucrează de mai multe săptămâni la un plan de trimitere a mii de soldaţi în Ucraina pentru a garanta o încetare a focului în cazul unui acord de pace cu Rusia, potrivit respectivilor diplomaţi în acest moment câştigă teren ideea că trimiterea unei astfel de forţe nu este rezultatul cel mai probabil.

„Ei fac un pas înapoi de la trupele terestre şi încearcă să redimensioneze demersul către ceva ce ar putea fi mai raţional”, afirmă un diplomat european despre summitul de la Paris. „Când Ucraina se afla într-o poziţie mai bună, ideea de a trimite trupe părea atractivă. Dar în prezent, cu situaţia de pe front şi cu noua administraţie americană, nu prea mai este”, remarcă un alt diplomat.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *