Rusia va transfera arme nucleare în Belarus: „Nu este nimic neobișnuit!” Bulgaria, apel la negocieri

Rusia va transfera arme nucleare tactice în Belarus, a anunțat președintele Rusiei, Vladimir Putin, sâmbătă. Este pentru prima dată după anii 1990 când Moscova își va ține astfel de arme în afara țării. Anunțul făcut de Vladimir Putin vine într-un moment în care tensiunile sunt din ce în ce mai mari în relaţia cu Occidentul, pe fondul războiului din Ucraina.

Vladimir Putin a declarat, pentru televiziunea de stat rusă, că Alexander Lukaşenko, liderul Belarusului, a ridicat de multă vreme problema staţionării armelor nucleare tactice în ţara sa, care are frontieră cu Polonia, membru NATO.

Nu este nimic neobişnuit: în primul rând, Statele Unite fac asta de zeci de ani. Şi-au desfăşurat de mult timp armele nucleare tactice pe teritoriul ţărilor aliate”, a spus Putin. „Am convenit că vom face acelaşi lucru – fără a ne încălca obligaţiile, subliniez, fără a ne încălca obligaţiile internaţionale privind neproliferarea armelor nucleare”, a continuat liderul rus.

Președintele Rusiei nu a dezvăluit și momentul exact în care vor fi transferate armele în Belarus. Rusia va finaliza construcţia unei instalaţii de depozitare pentru arme nucleare tactice în Belarus până la 1 iulie, a spus Putin, adăugând că Moscova nu va transfera controlul armelor către Minsk. Rusia are staţionate deja în Belarus zece avioane capabile să poarte arme nucleare tactice, a precizat Putin.

Bulgaria reacționează și cere negocieri

Vicepreşedintele Bulgariei, Ilijana Iotova, a îndemnat duminică la negocieri între Rusia şi Ucraina, după anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin că Rusia va desfăşura în Belarus arme nucleare tactice, ca reacţie în urma deciziei Marii Britanii de a oferi Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit, transmite agenţia DPA, potrivit Agerpres. Situaţia devine „tot mai periculoasă şi înfricoşătoare “, a remarcat Ilijana Iotova, adăugând că din acest motiv şi preşedintele bulgar Rumen Radev cere încontinuu negocieri. Aceasta este dorinţa Bulgariei, întrucât armele tot mai multe conduc la decizii imprevizibile şi acum ameninţarea este reală, a explicat ea.

Dar sper că în cele din urmă raţiunea va prevala. Şi că în acest caz este vorba mai mult despre ameninţări decât despre acţiuni reale”, a mai spus vicepreşedintele bulgară.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat sâmbătă că arme nucleare tactice ale armatei ruse vor fi staţionate în Belarus, o noua escaladare a tensiunilor între Moscova şi Occident. Întrebat de ce a luat o asemenea decizie acum, liderul de la Kremlin a spus că acesta este un răspuns faţă de intenţia Marii Britanii de a furniza Ucrainei obuze perforante cu uraniu sărăcit. El a susţinut că Rusia nu face astfel nimic „neobişnuit”, întrucât Statele Unite au „desfăşurat de mult timp” arme nucleare în ţările cu care sunt aliate. Mai mult, Putin a avertizat că Rusia ar putea folosi şi ea obuze cu uraniu sărăcit în războiul din Ucraina, dacă armata acesteia din urmă va obţine astfel de muniţii. „Avem, fără exagerare, sute de mii de asemenea obuze”, dar deocamdată nu au fost folosite, a spus preşedintele rus.

Ministerul britanic al apărării a anunţat săptămâna aceasta că cele 14 tancuri Challenger 2 pe care Marea Britanie le va oferi Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia vor fi echipate cu obuze perforante care conţin uraniu sărăcit. Muniţiile cu uraniu sărăcit, folosite deja de SUA în războaiele din Irak şi în bombardamentele NATO asupra fostei Iugoslavii în 1999, sunt utilizate în proiectilele antitanc, având o eficienţă deosebită în perforarea blindajelor.

Reacția SUA, după ce Putin a anunțat că duce armament nuclear în Belarus

Rusia nu a staţionat, pentru moment, nicio rachetă nucleară în Belarus, anunţă Casa Albă, relatează CNN, potrivit news.ro.

„Va fi necesar să ne uităm unde va duce asta”, a răspuns un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţional american (NSC) de la Casa Albă John Kierby, întrebat despre anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin cu privire la desfăşurarea de armament nuclear tactic în Belarus. „Nu am observat niciun indiciu care să arate că şi-a respectat această promisiune sau că a mutat vreo armă nucleară”, i-a spus Kirby lui Margaret Brennan, la emisiunea CBS „Face The Nation”.

Vladimir Putin a anunţat sâmbătă că Rusia urmează să desfăşoare armament nuclear „tactic” în Belarus şi că zece avioane au fost echipate pentru a fi pregătite să folosească acest tip de armament. Statele Unite minimalizează această declaraţie şi susţin că nimic nu arată că Rusia ar intenţiona să folosească arma nucleară.

Ucraina consideră, la rândul său, că este vorba despre „un pas către destabilizarea internă” a Belarusului.

Belarusul, un aliat al Moscovei, se învecinează cu Ucraina, dar şi cu Polonia şi Lituania, două state membre ale Uniunii Euroene (UE) şi NATO. Belarusul nu ia parte în mod direct la conflictul din Ucraina, însă Moscova s-a servit de teritoriul belarus pentru a-şi desfăşura ofensiva la Kiev, anul trecut, şi pentru a efectua atacuri aeriene, acuză autorităţile ucrainene.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *