Proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară, adoptat în Senat. Parlamentar constănțean, revoltat: „De la 100 de Ordonanțe anual, am ajuns la 230!”

Senatul a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare în perioada iulie-august 2023. Au fost înregistrate 54 de voturi „pentru” şi 27 „împotrivă”.

Ordonanţele simple ce pot fi emise în perioada vacanţei parlamentare din iulie-august 2023 vizează domeniile: finanţe şi economie; dezvoltare, lucrări publice şi administraţie; afaceri interne; sănătate; transporturi şi infrastructură; sport; cultură: cercetare; investiţii şi proiecte europene; prorogarea sau modificare unor termene prevăzute în actele normative care au putere de lege.

La capitolul „Dezvoltare lucrări publice şi administraţie”, Senatul a adoptat un amendament prin care permite Guvernului ca în vacanţa parlamentară să reglementeze unele măsuri privind derularea unor programe de consolidare a clădirilor cu risc seismic. Un alt amendament al Senatului completează domeniul „Sănătate” cu posibilitatea ca Legile 429/2020 privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului şi 152/2020 privind organizarea şi finanţarea serviciilor de promovare a sănătăţii şi prevenirea îmbolnăvirilor să fie modificate şi completate.

Capitolul „Transporturi şi infrastructură” a fost completat cu posibilitatea de a fi emise ordonanţe cu reglementări privind inspecţia tehnică şi supravegherea prin acţiuni de inspecţie tehnică în domeniul feroviar, transportul cu metroul, metroul uşor monorai şi transportul urban, suburban şi regional pe şine, căi ferate cu caracter de patrimoniu de muzeu sau turistic.

Liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, a solicitat retrimiterea la comisie a proiectului de lege pentru abilitarea Guvernului cu propunerea de reluare a dezbaterii pentru luna iunie, nefiind de acord cu adoptarea proiectului în luna mai şi acuzând parlamentarii puterii de grabă, în condiţiile în care „Guvernul este în desfacere şi refacere”. Solicitarea a fost respinsă prin votul plenului.

Proiectul va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. Până la votul din Cameră, însă, deputatul constănțean al Uniunii Națiunii Române, Dumitru Viorel Focșa, îl trage de mânecă pe premierul Ciucă cu privire la aceste desemnări de atribuții, întrucât România este – practic – condusă prin Ordonanțele Guvernului:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *