Partidele de dreapta i-au depășit pe socialiști în Europa. PPE rămâne cel mai mare partid european. SPD, în prăbușire totală în Germania

Grupul Partidului Popular European (PPE) a obţinut 51 de locuri în primele cinci ţări cu estimări centralizate de Parlamentul European până la ora locală 18.30 (19.30 ora României), urmat de grupul Socialiştilor şi Democraţilor europeni, cu 26 de locuri, conform Agerpres.

Potrivit centralizării rezultatelor bazate pe estimări din Austria, Germania, Cipru, Grecia şi Olanda, PPE a obţinut în total 51 de locuri, capitalizând rezultatele bune obţinute la vot de CDU-CSU în Germania şi Noua Democraţia în Grecia. În pofida înfrângerii în alegeri a Partidul Social-Democrat german, ajuns abia pe locul al treilea în ţară, grupul S&D (socialiștii) a adunat până acum 26 de locuri.

Grupul Verzi/ALE (Verzi/ Alianţa Liberă Europeană) este pe locul al treilea cu 22 de locuri. Grupul Renew Europe a adunat şi el 17 locuri în cele cinci ţări, iar Identitate şi Democraţie (ID) – 13 locuri, datorită rezultatelor bune obţinute în Austria şi Olanda. Pe de altă parte, deşi AfD a obţinut al doilea scor în Germania, faptul că a părăsit grupul ID face ca locurile sale, nu mai puţin de 19, să nu fie atribuite grupului ID.

Grupul GUE/NGL (Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică) a obţinut şi el 10 locuri, iar Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR) trei locuri până acum.

Câștigătorii alegerilor cer alegeri anticipate. Olaf Scholz este în cădere liberă

Secretarul general al CDU, Carsten Linnemann, a declarat că înfrângerea suferită de SPD înseamnă că guvernul lui Olaf Scholz ar trebui fie să schimbe fundamental cursul, fie să convoace noi alegeri, relatează The Guardian. Linnemann a declarat la televiziunea publică că Olaf Scholz, care a avut un rol important în campania electorală europeană a partidului său, trebuie „să se întrebe dacă face cu adevărat o politică pentru oamenii de aici”. În caz contrar, „trebuie să elibereze calea, de exemplu printr-un vot de neîncredere”, a spus politicianul, informează News.ro.

Această înfrângere în sondaje pentru social-democraţii germani vine la aproape doi ani şi jumătate de când Olaf Scholz, cancelarul şi şeful SPD, a preluat frâiele guvernului de la Berlin. Dar performanţa partidului în alegerile europene arată că alegătorii şi-au semnalat nemulţumirea faţă de partid. Pe de altă parte, succesul AfD va fi o lovitură pentru cei care au crezut că, după ce s-a confruntat cu scandaluri în serie în ultimele luni – din cauza relaţiei sale apropiate cu Rusia, a implicării în incidente de spionaj chinezesc, a acuzaţiilor de mită şi a interdicţiei ca principalul său candidat, Maximilian Krah, chiar să candideze, după ce acesta a acordat un interviu unui ziar italian în care părea să minimalizeze crimele SS, garda de elită a regimului nazist – partidul va avea de suferit în sondaje. Se pare că s-a întâmplat contrariul.

Candidatul principal al Partidului Popular European pentru şefia Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a adresat virtual, de la Bruxelles, unui eveniment de campanie din Germania şi s-a arătat încrezătoare după ce rezultatele unui exit-poll au arătat că partidul său, CDU, s-a clasat cel mai bine, conducând detaşat în scrutinul europarlamentar din Germania, relatează POLITICO.

Suntem din nou cea mai puternică forţă din Germania”, a declarat Ursula von der Leyen, adăugând că „poporul i-a pedepsit pe extremiştii de stânga şi de dreapta”.

O proiecţie timpurie a rezultatelor din Germania arată că alianţa conservatoare formată din Uniunea Creştin-Democrată şi Uniunea Creştin-Socială obţine 29,5% din voturi. „Trebuie să aşteptăm rezultatele alegerilor din toate statele membre. Sunt încrezătoare că PPE va avea rezultate bune şi acolo”, a spus Ursula von der Leyen.

Pentru a fi reconfirmată ca preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen va avea nevoie de 361 de voturi în viitorul Parlament European cu 720 de mandate. Germania are repartizate 96 de mandate, cele mai multe. În timp ce victoria conservatorilor din Germania era aşteptată, adevărata miză în cea mai mare ţară europeană este cine se clasează pe locul al doilea.

Partidul Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz s-a clasat pe locul al treilea, cu 14 procente, potrivit previziunilor. Dacă rezultatul se va menţine, acesta va fi un minim istoric pentru acest partid. În schimb, partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) ar urma să se claseze pe locul al doilea, cu 16,5 la sută, potrivit unei previziuni iniţiale, ceea ce înseamnă un câştig de 5,5 puncte procentuale faţă de alegerile europene din 2019. La fel, dacă rezultatul se va menţine, va fi considerat un mare succes pentru un partid care a fost afectat de scandaluri în ultimele luni, ce au implicat acuzaţii de spionaj şi corupţie. De altfel, în întreaga Europă se preconizează că partidele de extremă dreapta, naţionaliste şi populiste vor obţine câştiguri considerabile.

Verzii, care guvernează într-o coaliţie federală cu SPD şi cu Democraţii Liberi (FDP), ar urma să aibă 12 procente, ceea ce înseamnă o scădere drastică, de 8,5 puncte procentuale, a sprijinului în comparaţie cu alegerile europene din 2019. Este un duş rece pentru ei.

Noul partid populist din Germania, Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW), care combină politicile economice de stânga cu viziuni culturale de dreapta, a fost propulsat brusc în peisajul politic cu un rezultat preconizat de 5,5 la sută. Partidul a fost fondat de Sahra Wagenknecht, imaginea de lungă durată a partidului Die Linke (Stânga), aflat în criză de la plecarea ei, care a încheiat cu 2,8 la sută, potrivit previziunilor.

FDP, care face parte din coaliţia de guvernare alături de SPD şi Verzi, pare să obţină 5 procente, ceea ce constituie un rezultat umilitor, mai puţin de jumătate din rezultatul său de 11,5 la sută la alegerile federale, dar mai mult sau mai puţin la egalitate cu ultimul său rezultat la alegerile europene din 2019.

La alegerile parlamentare germane, mai puţin de 5% ar însemna că partidul respectiv nu ar mai fi reprezentat. În Parlamentul European acest prag nu există.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *