Șoc electoral de proporții în Austria și Germania: Înfrângere de proporții pentru Nehammer în fața extremei drepte; AfD i-a depășit pe SPD-iștii lui Scholz

Partidul Libertăţii (FPO), de extremă dreapta, este cel mai probabil câştigătorul alegerilor europene de duminică din Austria, potrivit unor sondaje publicate de principalele mass-media, informează AFP şi Reuters, informează Agerpres. FPO este creditat cu 27% din voturi, devenind pentru prima dată cea mai importantă forţă politică din ţara alpină. OVP, partidul cancelarului Karl Nehammer, a ieșit abia pe locul secund cu 23,5%, în timp ce SPO (social-democrații) au 23%.

Victoria FPO este un semnal extrem de important, asta în condițiile în care în Austria vor avea loc alegeri generale în această toamnă. Potrivit aşa-numitei „prognoze de tendinţă” care are la bază sondaje pentru radiodifuzorii austrieci şi pentru agenţia de ştiri APA, publicată la închiderea secţiilor de votare, Partidul Libertăţii de extremă-dreapta este probabil câştigătorul alegerilor pentru Parlamentul European din Austria.

Prognoza, făcută după intervievarea de-a lungul săptămânii trecute a 3.600 de oameni pentru postul public de radiodifuziune ORF, Puls 24 TV şi APA a arătat că Partidul Libertăţii se află pe prima poziţie, cu 27% din voturi, fiind urmat de Partidul Poporului (OVP, conservator) cu 23,5% şi de social-democraţi (SPO) cu 23%. Marja de eroare a fost de 2,5 puncte procentuale.

La alegerile europarlamentare din Germania se prefigurează o surpriză uriașă. Socialiștii (SPD) cancelarului Olaf Scholz a fost depășit de către extremiștii de la AfD. Conform primelor evaluări, pe primul loc se află CDU/CSU cu 30%. Pe locul doi sunt extremiștii de la AfD cu 16%, în timp ce SPD-ul lui Olaf Scholz este abia pe locul trei cu 14%.

image 5

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *