Partidul premierului Mitsotakis, câștigător la europarlamentarele din Grecia

Partidul de dreapta al premierului grec Kyriakos Mitsotakis, Noua Democraţie (ND), s-a clasat pe primul loc la alegerile europene de duminică în ţara sa, cu între 28 şi 32% din voturi, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne publicate de postul ERT, informează AFP.

Şeful guvernului elen, reales cu majoritate absolută în urmă cu un an, îşi ratează însă obiectivul de a strânge 33% din voturi, aşa cum a insistat în campania electorală. Acesta era scorul înregistrat de partidul său Noua Democraţie (ND) în timpul ultimelor alegeri europene din 2019.

Partidul de stânga Syriza, condus de Stefanos Kasselakis, un fost trader stabilit de multă vreme în Statele Unite, se află pe locul doi, cu între 15,2% şi până la 18,2% din voturi. În urma sa, partidul socialist Pasok a obţinut între 10,9% şi 13,9% din voturi, potrivit acestor sondaje de la postul public grec.

Partidul naţionalist Eleniki Lysi (Soluţia greacă) a câştigat între 7,6% şi 10% din voturi, în urma partidului comunist KKE (între 7,9% şi 10,3%).

Campania a fost dominată de o dezbatere în jurul puterii de cumpărare, principala preocupare a multor greci care, deşi au ieşit din criza financiară gravă care le-a zguduit ţara până în 2018, se confruntă în continuare cu dificultăţi economice.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *