Iohannis l-a primit pe Stoltenberg, secretarul NATO. „Este nevoie de mai multă forță de descurajare pe flancul estic. E posibil să avem decizii mult mai curajoase” – VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=MMai3W2AhVs

Secretarul general NATO a fost primit luni de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, anunță Administrația Prezidențială. Jens Stoltenberg a venit în România pentru a participa la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO. Stoltenberg s-a întâlnit, luni, și cu premierul Nicolae Ciucă. Marți, secretarul general NATO se va întâlni cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

iohannis stoltenberg 2

Secretarul general efectuează o vizită în România în perioada 28-30 noiembrie pentru a conduce reuniunea miniștrilor de externe din cadrul NATO. De asemenea, marți va participa la Forumul anual Aspen – GMF București, unde va susține un discurs.

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la Palatul Cotroceni, la finalul unei discuții cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg:

  • „Am evaluat astăzi împreună situația de securitate a spațiului euroatlantic generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent asupra Flancului Estic și a zonei Mării Negre. Am reiterat, în acest context, relevanța operaționalizării, cât mai repede, a deciziilor de la Madrid privind consolidarea posturii de apărare înaintată pe Flancul Estic al Alianței.
  • România, la rândul său, va continua să aducă o contribuție substanțială la apărarea colectivă a NATO și la consolidarea capabilităților Alianței, acționând, în continuare, ca furnizor de securitate și stabilitate în regiune. Acest angajament se bazează pe măsuri concrete, în primul rând pe decizia de a crește cheltuielile naționale destinate Apărării de la 2% din PIB, cât sunt acum, la 2,5% din PIB începând chiar din anul 2023.
  • România va continua să ofere asistență multidimensională Kievului pe toate palierele.
  • În aceeași măsură, după cum cunoașteți, depunem eforturi susținute în sprijinul Republicii Moldova pentru a depăși dificultățile de ordin social, economic și energetic generate de războiul din Ucraina.
  • Implementarea Conceptului Strategic va conduce la un rol sporit pentru Alianța noastră, de care depinde nu doar securitatea spațiului euroatlantic, ci și stabilitatea ordinii internaționale bazate pe reguli și principii. Acțiunile Rusiei reprezintă o încercare deliberată de a submina și distruge această ordine. De modul în care alegem să răspundem acestei provocări va depinde în mare măsură cum va arăta viitorul lumii noastre”

Președintele Klaus Iohannis este de părere că NATO trebuie să contureze planuri mult mai concrete pentru a se pregăti de un atac al Rusiei. În aceste planuri ar trebui să se regăsească și suplimentarea trupelor și a echipamentelor militare pe teritoriul României.

„Este nevoie de mai multă forță de descurajare pe flancul estic. Acest lucru l-am spus de la început. Chiar astăzi am discutat cu domnul secretar general aceste chestiuni. Este nevoie de un număr sporit de militari aliați, dar asta nu este suficient. În plus, pentru a putea reprezenta o apărare solidp, este nevoie de echipamente prepoziționate. Am discutat despre aceste lucruri la summitul de la Madrid. Însă este nevoie de concretizarea acestor decizii. La Madrid decizia a fost mai degrabă generică. Acum doresc să trecem la fapte. În plus, este nevoie de planuri foarte concrete, ca în cazul unui atac să știm cine ce trupe și unde trimite. Nu putem să lăsăm astfel de decizii pentru un ultim moment și să fim luați prin surprindere. Este nevoie de dezvoltarea unor structuri logistice, de exemplu pentru carburanți. Toate acestea sunt necesare și cred că la summitul de la Vilnius de anul viitor este posibil să avem decizii mult mai curajoase și mult mai concrete”, a declarat președintele Iohannis, într-o conferință de presă alături de secretarul general al NATO.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, luni, după întâlnirea cu șeful NATO, Jens Stoltenberg, despre situația din Republica Moldova.

„Moldova este o preocupare specială pentru noi, pentru mine. Nu îi ajutăm de acum, de când au dificultăți, ci de când România este democratică. Moldova are o președintă pro-europeană, noi încurajăm această cale. Îi ajutăm efectiv cu expertiză, cu lucruri concrete, carburanți, lemn, gaz. Suntem conștienți că pentru oamenii simpli lucrurile sunt complicate. Discutăm cu toți aliații pentru a ajuta R. Moldova. Nu am semne că s-ar schimba abordarea Moldovei. Pentru noi, provocare este mare, fiindcă în afară de reforme, este nevoie de realizarea unei infrastructuri îmbunătățite. Noi suntem pregătiți ca, împreună, să facem aceste lucruri. Pe de altă parte, este clar că cetățenii, administrațiile locale au nevoie de sprijin, pe care suntem dispuși să-l oferim”, a spus Klaus Iohannis.

Aflat la București, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis despre escaladarea conflictului din Ucraina.

„În ceea ce privește escaladarea din Ucraina, Vladimir Putin a subestimat forța Ucrainei. A crezut că poate prelua controlul în câteva zile. Sarcina noastră este să sprijinim Ucraina. La un moment dat, războiuul se va termina la masa negocierilor. Ar fi o tragedie pntru poporul ucrainean dacă va câștiga Putin. Vom fi într-o lume mai periculoasă și vom fi mai vulnerabili”, a spus șeful NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat, luni, la Bucureşti, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, că ne aflăm în „cea mai mare criză de securitate dintr-o generaţie întreagă” şi a mulţumit României pentru ajutorul dat în cadul NATO şi pentru sprijinirea Ucrainei. Jens Stoltenberg a apreciat, luni, după întrevederea cu Klaus Iohannis, faptul că România găzduieşte ministeriala NATO.

Suntem în cea mai mare criză de securitate dintr-o generaţie întreagă”, a afirmat secretarul general al NATO, adăugând că Alianţa a crescut prezenţa militară în zonă.

În contextul agresiunii Federaţiei Ruse în Ucraina, NATO îşi întăreşte prezenţa de la Baltică până la Marea Neagră (…) Este un mesaj clar că NATO se află aici şi vom face tot ce este necesar pentru a apăra toţi aliaţii”, a mai adăugat Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a apreciat ajutorul dat de România în cadrul Alianţei, dar şi pentru sprijinirea Ucrainei. „Nu putem să-l lăsăm pe Putin să câştige”, a mai declarat Stoltenberg. El va conduce, alături de ministrul de Ezxterne, Bogdan Aurescu, Reuniunea miniştrilor de Externe ai NATO.

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, luni, înaintea Ministerialei NATO, cu șeful organizației, Jens Stoltenberg, care, într-o declarație de presă, a vorbit despre aderarea Suediei și Finlandei la Alianța Nord-Atlantică.

S-a luat o decizie istorică. 28 dintre țările membre au ratificat deja, acestea includ România. Am încredere că toate țările vor ratifica. NATO va deveni mai puternică, Suedia și Finlanda au forțe armate bine dotate. Dacă vă uitați la hartă, întărirea spațiului estic este realizată prin a avea Finalanda și Sudia în NATO”, a declarat Jens Stoltenberg.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *