Deputatul Focșa avertizează: Trimiterea unui sistem Patriot românesc în Ucraina – o decizie periculoasă și controversată

Deputatul constănțean Dumitru Viorel Focșa este îngrijorat de faptul că trimiterea unui sistem Patriot românesc în Ucraina reprezintă o decizie periculoasă și controversată.

Cu un conflict deschis la granițe și cu o armată cu dotări minime, România se află întro situație delicată în ceea ce privește măsurile luate de guvernanți în ceea ce privește pregătirile pentru un eventual răspuns în cazul unei agresiuni – este îndeajuns să ne reamintim că dronele militare ale Rusiei zboară și se prăbușesc nestingherite la granița de est a țării, fapt ce demonstrează, cât se poate de clar, că nu deținem nici măcar controlul asupra propriului spațiu aerian pentru a ne putea proteja integritatea teritorială și cetățenii.

Recenta asumare din partea președintelui Iohannis prin care angajează țara, în nume propriu, fără niciun mandat din partea CSAT-ului, să efectueze un act de donație a unui sistem de rachete Patriot, de ultimă generație, Ucrainei, ne oferă prilejul unor întrebări firești – dorește, oare domnul președinte, să își plătească, astfel, din banii noștri și prin minimizarea securității României, postul de secretar general al NATO? Are, oare, domnul președinte idee despre faptul că din cele 7 sisteme comandate, am primit doar 4, iar din acestea unul singur este operaționalizat și nici acela pe deplin? Este vorba de trimiterea unui sistem cu titlu de împrumut sau de o donație? Desigur, președintele țării, dornic să mai primească o înaltă sinecură, a uitat de toate aceste detalii!

Consider că declarația președintelui  Klaus Iohannis va trebui, confirmată, în primul rând, de Consiliul Suprem de Apărare a Țării!

Îi reamintesc, domnului președinte, că un sistem Patriot funcțional acum este mai valoros decat unul pe care îl putem primi în viitor!

De asemnea, domnul președinte ar trebui să se abțină de a mai face afaceri prin decizii unilaterale, cu atât mai mult cu cât este vorba de o dimensiune strategică a apărării naționale! Ne-a ajuns cât am plătit pentru afacerea ”BMW pentru poliție” și cât îi plătim, în continuare, prietenii, ultimii chiar din Sibiu, care vor livra transportul aerian de lux către Cătroceni, printr-un nou contract!

Susțin pe această cale procesul de modernizare a armatei României, astfel încât să poate face față provocărilor majore ale conflictelor moderne și consider că fiecare echipament militar de nouă generație trebuie să rămână în înzestrare, astfel încât siguranța națională să fie garantată, nu arvunită!

Dumitru-Viorel FOCŞA,

deputat în circumscriptia electorală nr.14 Constanța

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *