Deputatul Bola: „Este rușinos ca după patru ani de la adoptarea HG nr.183/2020 să nu valorificăm marea teritorială pentru că așa vrea câte un ministru care vremelnic gestionează portofoliul de mediu”

România nu valorifică marea teritorială din cauza unor orgolii politice, în timp ce bulgarii fac asta cu succes, crede deputatul constănțean Bogdan Bola. Deși există reglementări pentru utilizarea suprafețelor de mare teritorială adoptate în anul 2020, pe perioada guvernului Orban, Ministerul Mediului a ales să împiedice nejustificat demararea licitațiilor pentru valorificarea acestor teritorii, potrivit acestuia.

„În calitate de deputat am insistat de-a lungul timpului ca HG nr. 183/2020 să fie modificată, pe de o parte, pentru a crește durata contractelor de închiriere a suprafețelor de mare teritorială de la 4 la 10 ani, și pe de altă parte, pentru a include activitatea de cercetare-dezvoltare în lista activităților permise în perimetrele închiriate, deschizând astfel calea pentru toate institutele de cercetare să închirieze suprafețe necesare activității lor specifice. Pentru că nu mă opresc aici, am transmis ministrului Mediului Mircea Fechet o adresă prin care solicit să sprijine atât dezvoltarea economică pe litoral, prin creșterea duratei contractelor de închiriere de la 4 la 10 ani pentru suprafețele de mare teritorială, cât și includerea activităților de cercetare pe mare (necesare pentru protecția și conservarea mediului marin) în lista activităților care se pot desfășura, cu titlu gratuit, de către Institutele de Cercetare din România”, mai spune Bola. potrivit căruia este rușinos ca după patru ani de la adoptarea HG nr.183/2020 să nu valorificăm marea teritorială pentru că așa vrea câte un ministru care vremelnic gestionează portofoliul de mediu.

„Mai mult decât atât, am depus chiar și o inițiativă legislativă care să le permită institutelor de cercetare să aibă acces gratuit la aceste suprafețe de mare teritorială pentru cercetări, iar aceasta a fost respinsă de către toți senatorii Coaliției de guvernare din Constanța (inclusiv AUR) iar acum își așteaptă votul în camera decizională – Camera Deputaților. Câți ani ne mai trebuie până să ne dăm seama că midiile sau rapanele bulgărești pot crește și în România? Ratăm fără niciun motiv șansa de a crește în România și Dobrogea aceste delicatese căutate de către turiști și iubite de localnici”, arată deputatul.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *