Iohannis, în lumea lui: „Dacă mă uit în jur, pot să vă spun că avem o Românie educată dar mai este un pic de lucru!”

|
iohannis 5

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, întrebat joi la Sibiu dacă vom avea o Românie Educată până la finalul mandatului său, că avem şi în prezent o Românie Educată, însă „nu toţi sunt încă gata educaţi şi mai este un pic de lucru”.

„Dacă mă uit în jur, pot să vă spun că avem o Românie Educată, dar nu toţi sunt încă gata educaţi şi mai este un pic de lucru. Dar dacă vrem să avem generaţii tinere nu doar educate, ci şi foarte performante, atunci este clar că trebuie să îndreptăm sistemul educaţional spre secolul 21, spre viitor şi să avem grijă să nu cunoască copiii doar trecutul, nevoile prezentului, ci şi oportunităţile viitorului, să înveţe cum să se descurce într-o lume a viitorului care este tot mai complicată. Este o lume care vine cu provocări imense şi eu îmi doresc tare mult ca românii să fie pregătiţi şi să facă faţă”, a explicat preşedintele Iohannis, chestionat dacă, până la finalul mandatului său, vom avea o Românie Educată.

Liderul Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”, Anton Hadăr, susține că președintele României, Klaus Iohannis, și-a trimis consilierul de pe sănătate pentru a discuta cu sindicaliștii din educație. Liderul sindical a susținut la Digi24 că a discutat din respect cu consiliera lui Iohannis, însă nu au găsit o soluție pentru a rezovla criza din educație.

„Ieri am deplâns puțin neparticiparea (n. r.: la negocieri) a domnului Ciucă și Ciolacu, cu care ne-am întâlnit de cinci-șase ori din decembrie. Poate azi vin alături de noi. Aici trebuie decizie politică. Dacă nu, degeaba ne întâlnim la negocieri: dacă doamna ministru nu are mandat de a aborda problemele noastre cu cărțile pe față ne ducem și ne întâlnim; nu putem să refuzăm întâlnirea cu doamna ministru. Noi mergem la negocieri, indiferent cu cine. La Cotroceni am avut o doleanță și ne-a fost satisfăcută parțial: domnul președinte avea o problemă sau nu avea, treaba domniei sale, dar când am cerut să fie el mediatorul litigiilor noastre cu Guvernul și ne-am întâlnit cu o distinsă doamnă consilieră prezidențială, dar care era pe probleme de sănătate… Frumos este să dai curs invitației când ești solicitat. Nu ne-a folosit la mai nimic”, a explicat Anton Hadăr la postul TV menționat.

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că înțelege nemulțumirile profesorilor, dar problema salarizării acestora nu se poate rezolva „instant”.

Opinea mea este că solicitările dascălilor sunt întemeiate. Dascălii sunt o categorie care câştigă foarte puţin şi, în acelaşi timp, oferă comunităţii tot. Un dascăl oferă tot – şi persoana şi cunoştinţele şi dăruirea pentru educarea tinerei generaţii. În acelaşi timp, trebuie să vedem că lucrurile nu pot fi corectate de azi pe mâine. De aceea cred că este nevoie să vedem şi ce se poate face repede şi Guvernul a promis câteva chestiuni care se pot rezolva repede, dar trebuie să vedem şi ce nu se poate face repede, dar există voinţă politică pentru a face aceste lucruri. Atunci negocierile trebuie să se ducă în aşa fel încât să se ajungă la o concluzie comună şi la o agendă. Să ştim exact când şi ce este fezabil să se facă. În mod natural, sindicatele întotdeauna foarte mult şi, dacă se poate, cer foarte mulţi bani. Asta e o problemă care nu se poate rezolva instant, dar convingerea mea este  că aceste chestiuni se vor rezolva într-un viitor nu îndepărtat”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat joi la Sibiu ce mesaj are pentru părinţi, elevi şi profesori, în contextul în care a făcut şi o glumă atunci când i-a invitat pe elevi să facă o poză, spunându-le „Vedeţi, până şi greva are ceva avantaje”.

„Dascălilor, părinţilor, elevilor, le spun atât: aveţi încredere, lucrurile se vor îmbunătăţi şi contextul general şi felul în care va funcţiona sistemul educaţional. Sunt convins că şi salarizarea personalului didactic va fi îmbunătăţită, fiindcă trebuie să facem acest pas în România”, a completat preşedintele Iohannis.

Guvernul a invitat reprezentanții sindicatelor din educație, joi, la o nouă rundă de dialog. Întâlnirea este programată pentru ora 16:00, la Palatul Victoria și  va participa echipa de negociere formată din secretarul general al Guvernului, miniștrii Educației, Finanțelor, Muncii și Investițiilor și Proiectelor Europene. Greva din Educație a continuat joi. Guvernul a oferit, în cadrul discuțiilor, de miercuri seara, sindicaliștilor din Educație, aflați în grevă, carduri în valoare de 2.500 de lei, sumă acordată în două tranșe.

Profesorii resping categoric oferta înaintată de Guvern

Sorin Dragne, președinte FSLI Sector 1, a declarat joi, în emisiunea Politica zilei, moderată de Ioana Constantin, că 0ferta voucherelor este umilitoare pentru profesori și că doar găsirea unor soluții financiare serioase îi pot readuce pe profesori la ore începând de luni:

Oferta este umilitoare. Răspunsul l-au primit astăzi în Piața Victoriei. Negocierile au durat peste patru ore, spre cinci, pentru că mai mult din jumătate din timp i-am ascultat cum s-au lăudat cu realizările guvernării și cum s-au văitat că nu au bani ca să amelioreze situația din educație. Oferta a venit franc, a fost respinsă. Ne-am angajat că ne vom consulta colegii și  că vom da astăzi răspunsul. De aseară după ce reprezentanții Guvernului au părăsit ședința, ne-am informat colegii din toate unitățile de învățământ, iar răspunsul a venit promt, îl vom da în Piața Victoriei. Astăzi au fost în Piața Victoriei 15.000 de angajați, marea lor majoritate din București. Dacă pe 10 mai au fost 15.000 de angajați din  toată țara, astăzi marea lor majoritate au fost din București. A ajuns cuțitul la os. Suntem dispuși la negocieri, la ora la care am plecat din fața Palatului Parlamentului noi nu știam de solicitarea doamnei Deca. Asta înseamnă disponibilitatea pentru dialog”.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *