Zeci de mii de profesori, PROTEST la Guvern! La Sibiu, Iohannis i-a chemat pe elevi de acasă: „Vedeți? Până și greva are avantajele ei!”

Protest cu mii de profesori în Piața Victoriei. Aproape 10.000 de profesori s-au adunat, joi, în fața Guvernului pentru a-și susţine revendicările, declarându-se totodată nemulţumiţi de oferta de până acum a Guvernului. Profesorii au strigat „Jos Iohannis!”, iar pe pancarte sunt scrise următoarele mesaje: „Nu vrem pensii speciale, vrem salarii normale!”, „Mereu sacrificați, niciodată respectați”, „Facturile nu se plătesc cu vocație”.

Am hotărât să dăm un răspuns Guvernului la oferta înaintată aseară. Chiar astăzi, miile de colegi veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât acestei oferte”, a declarat unul dintre liderii sindicaliştilor reuniţi în Piaţa Victoriei, reprezentant al Federaţiei ”Spiru Haret”.

Potrivit sindicaliştilor, „greva nu mai este legată în acest moment numnai de revendicări salariale”.

„Este o grevă pentru demnitate, pentru statutul social al celor care lucrează în sistemul de învăţămâmt, este o grevă pentru respect”, a mai declarat liderul sindical. Liderii sindicatelor din Educaţie consideră că oferta Guvernului „este jignitoare” şi au anunţat că greva va continua.

Simion Hăncescu, preşedintele FSLI a declarat joi, din mijlocul protestului de la Palatul Victoria, că profesorii nu acceptă aceste bonusuri oferite de Executiv şi tot ce se întâmplă în continuare legat de examene responsabil este Guvernul.

Să fie foarte clar, oamenii vor să aibă venituri care să conteze şi pentru pensie. Aceste vouchere nu contribuie cu nimic la pensie”, a spus el.

Hăncescu a arătat că „tot ce se întâmplă în continuare, şi anume se referă la examene, responsabil este Guvernul României”. „Guvernul trebuie să răspundă în faţa elevilor şi a părinţilor”, a adăugat liderul FSLI.

protest profesori2

Marius Nistor a spus, la rândul lui, că „Guvernul nu a înţeles absolut nimic”.

„Nu pot veni în faţa corpulul profesoral şi să le oferi aceste aşa zise stimulente. Aveau nevoie de salarizare decentă. Nu şi-au luat niciu angajament legat de salarizare. Acea legea unitară de salarizare care va fi negociată din data de 15 iulie încolo nu oferă nicio garanţie că va fi respectat statutul celor care lucrează în sistem. Guvernanţii nu au înţeles nimic, oamenii care demonstrează în întreaga ţară demonstrează pentru că au fost jigniţi, au fost umiliţi”, a mai spus Nistor. El a precizat că „este o acţiune de protest pentru demnitate”.O să le arătăm guvernanţilor ce înseamnă să fii cadru didactic, ce înseamnă că fii angajat al sistemului şi că ne vrem o ţară în care nu acceptăm obedienţa şi umilinţa faţă de cei care conduc”, a arătat el. Marius Nistor a arătat că „ei ştiu care este situaţia şi trebuie să vină cu o ofertă care să fie acceptată de către colegii lui”.Acţiunea de protest va continua, colegii au transmis, foarte ferm, că atâta vreme cât nu va exista o soluţie corectă şi decentă nu vor renunţa la această formă de protest”, a anunţat Marius Nistor.

Profesorii continuă greva și resping oferta Guvernului, potrivit unor surse citate de Antena3 CNN. Sindicaliştii din Educaţie orgnizează joi un protest în Piaţa Victoriei, în cadrul mitingului urmând să fie anunţat răspunsul sindicatelor cu privire la oferta Guvernului, potrivit liderilor Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”.

Guvernul doreşte să crească salariile profesorilor şi le va creşte, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. „Guvernul României doreşte să crească salariile profesorilor. (…) Până la 15 iulie va fi gata proiectul de lege privind salarizarea în care se regăsesc şi creşterile salariale solicitate în educaţie. (…) Până atunci, până pe 15 iulie, reprezentanţii Guvernului au transmis că pentru toţi cei care lucrează în sistemul de învăţământ urmează să fie acordate prime pentru cariera didactică, pentru sprijinul acordat în activitate celor care lucrează în sistemul de învăţământ, aproape 300.000 de oameni”, a precizat Cărbunaru la Palatul Victoria.

Sindicaliştii din Educaţie au început să se strângă în Piaţa Victoriei, în cadrul mitingului de joi urmând să fie anunţat răspunsul sindicatelor cu privire la oferta Guvernului. Aceştia au anunţat miercuri seara, după întâlnirea cu reprezentanţii Executivului, că greva va continua iar în cursul zilei de joi va veni şi răspunsul la oferta autorităţilor.

Să-i lăsăm pe colegii noştri să se pronunţe cu privire la oferta Guvernului. Ea va ajunge în cursul acestei seri în fiecare unitate şcolară din România, peste tot unde colegii au fost în acţiuni de protest şi sunt în acţiuni de protest, şi până mâine vor da un răspuns foarte clar la această ofertă. Mâine va exista un răspuns foarte clar din partea organizaţiilor sindicale care au membrii intraţi în grevă generală. Mâine va fi grevă generală şi mâine va exista un răspuns foarte clar pentru Executiv”, a precizat Marius Nistor miercuri seara.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, a arătat, la rândul său, că mesajele din partea membrilor de sindicat sunt de respingere a acestei oferte. După întâlnirea de la sediul FSLI, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a declarat, miercuri seara, că profesorii şi personalul auxiliar ar putea primi un card pentru cariera profesională, sumele propuse pentru a fi acordate fiind de 1.000 lei în iunie şi 1.500 lei în octombrie.

„S-a solicitat şi am fost de acord ca o astfel de sumă să fie acordată şi pentru personalul nedidactic în cuantum de 500 de lei în luna iunie şi 500 de lei în luna octombrie”, a spus Neacşu.

Secretarul general al Guvernului a precizat că în acest moment nu poate fi vorba despre creşteri salariale şi nici despre acordare de sporuri. Greva generală din Educaţie a fost declanşată luni, 22 mai.

Mutarea Guvernului după protestul profesorilor în fața Palatul Victoria

Guvernul a răspuns joi cu o conferință de presă a purtătorului de cuvânt, după ce protestatarii din educație s-au adunat în fața Palatului Victoria. Oferta Executivului rămâne însă aceeași. Sindicaliştii din Educaţie s-au adunat joi în Piaţa Victoriei din Capitală, în cadrul mitingului de protest față de salariile profesorilor. Guvernul înaintase sindicatelor o ofertă, miercuri seară, iar răspunsul protestatarilor se lasă așteptat. După ce profesorii au început mitingul din fața Palatului Victoria, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat într-o conferință de presă că oferta pentru ca greva profesorilor să se încheie este:

1. Pana la data de 15 iulie va fi gata noua lege a salarizarii in care se vor regasi cresterile salariale cerute de profesori

2. Personalul didactic și auxiliar vor primi un card pentru cariera profesională, pe care vor fi acordate prime în valoare de 1.000 lei în iunie şi 1.500 lei în octombrie.

3. Personalul nedidactic va primi pe card prime în valoare de 500 lei în iunie şi 500 de lei în octombrie.

4. Veniturile personalului nedidactic vor fi majorate până la maximul posibil în grila de salarizare

Anterior, secretarul general al Guvernului a precizat că în acest moment nu poate fi vorba despre creşteri salariale şi nici despre acordare de sporuri.

Elevi chemați de acasă pentru vizita lui Iohannis la Colegiul Naţional Samuel von Brukenthal

Președinții Klaus Iohannis și Frank-Walter Steinmeier se află în vizită în Sibiu, joi, iar în cadrul acesteia vor ajunge, de la ora 12.35, la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal”. Vizita celor doi preşedinți se suprapune cu greva generală din educație, iar elevii şi profesorii de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” au fost chemați de acasă, informează Antena3 CNN. La acest liceu, Iohannis are postul de profesor rezervat din 2000.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, sunt, joi, într-o vizită oficială în municipiul Sibiu. Klaus Iohannis l-a primit, joi, la Sibiu pe Frank-Walter Steinmeier, aflat într-o vizită oficială de câteva zile în România. Cei doi au fost primiţi la Primăria Sibiu, de către primarul Astrid Fodor, membră a FDGR, formaţiune politică a comunităţii germane din care a făcut parte şi preşedintele Klaus Iohannis înainte de primul mandat. Ulterior, cei doi şefi de stat au avut o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii germane, la sediul central al FDGR, aflat în centrul municipiului Sibiu. La ieşirea din sediul FDGR, cei doi şefi de stat au fost aşteptaţi de Carmen Iohannis, alături de câţiva dintre elevii din clasa sa.

iohannis steinmeier 1

Carmen Iohannis este dirigintă la o clasă a IX-a la Colegiul Gheorghe Lazăr, aflat în imediata apropiere a sediului FDGR. Întrebată dacă susţine greva profesorilor, Carmen Iohannis a afirmat că nu face politică şi este acolo alături de elevii ei pentru a-i întâmpina pe cei doi preşedinţi. Cei doi şefi de stat au făcut fotografii cu elevii şi Carmen Iohannis, iar Frank-Walter Steinmeier a salutat-o pe soţia preşedintelui. În timp ce se pregătea pentru fotografia oficială, președintele a declarat: „Vedeți? Până și greva are avantajele ei”.

La ora transmiterii acestei ştiri, cei doi şefi de stat sunt în vizită la Colegiul Naţional Samuel von Brukenthal, liceu cu predare în limba germană. Ulterior, vor face o vizită la Biserica evanghelică fortificată din comuna Cristian, aflată la aproximativ 10 kilometri de municipiul Sibiu.

Soția președintelui Klaus Iohannis, Carmen Iohannis, a adus un grup de elevi să îl salute pe soțul său și pe președintele Germaniei Frank Steinmeier! Gestul soției președintelui vine în plină grevă a profesorilor, grevă la care ea a anunțat că nu participă.

Președinții Klaus Iohannis și Frank-Walter Steinmeier se află în vizită în Sibiu, joi, iar în cadrul acesteia vor ajunge, de la ora 12.35, la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal”.

„Nu fac politică. Am venit cu un grup de elevi pentru a-i întâmpina pe președinți”, a spus Carmen Iohannis pentru jurnaliștii aflați la fața locului. Carmen Iohannis nu a ratat ocazia de a bifa o poză de grup cu soțul său și președintele Germaniei, alătui de elevii aduși de ea.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *