Holodomor – genocidul la care a fost supus poporul ucrainean de sovietici, condamnat în Parlament. Rizea (REPER): „Rămăsesem singurii, deși a fost afectată și populația românească din teritoriile ocupate”

Deputații și senatorii români au votat miercuri, în ședință comună, Declaraţia Parlamentului României care condamnă foametea deliberată (Holodomor) la care a fost supus poporul ucrainean de ocupația sovietică în anii 1932 – 1933. Parlamentul României a votat cu 248 de voturi pentru și o abținere adoptarea declarației care comemorează genocidul ucrainean, soldat cu 10 milioane de victime, prin încălcarea celor mai elementare drepturi și libertăți cetățenești. Declaraţia a fost citită în plen de deputatul din grupul minorităţilor naţionale, Nicolae Miroslav Petreţchi, și recunoaşte Holodomorul drept crimă comisă împotriva poporului ucrainean şi a umanităţii.

Proiectul de Lege pentru instituirea Zilei de comemorare a victimelor Marii Foamete (Holodomor) din fosta URSS este inițiat de deputatul constănțean al REPER, Cristina Rizea. Concret, proiectul face referire la foametea ucraineană – indusă de dictatorul sovietic Iosif Stalin, în perioada 1932 – 1933, fiind cunoscută și ca Holodomor, de altfel una dintre cele mai mari răni produse de ruși poporului ucrainean. Totodată, Basarabia, pe atunci parte integrantă a URSS, a fost afectată în egală măsură. Parlamentarul constănțean a salutat demersul de ieri:

În luna aprilie am cerut Biroului Permanent al Camerei Deputaților redactarea și punerea pe ordinea de zi a Parlamentului a Rezoluției prin care România să recunoască Holodomor drept genocid. Dintre toate țările aflate sub influența spațiului sovietic, România rămăsese singura care nu recunoscuse Holodomor ca act de genocid comis cu bună intenție cu scopul exterminării etnice prin înfometare, deși cunoscuse același tratament aplicat populației românești din teritoriile ocupate de armata rusă după al doilea război mondial. Astăzi, Rezoluţia a fost propusă Parlamentului României spre aprobare și a trecut cu majoritate în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului”, a transmis deputatul Rizea.

Documentul exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean și aduce un omagiu victimelor înfometării deliberate la care ucrainenii au fost supuși între anii 1932 – 1933 de ocupația sovietică. Declaraţia mai condamnă și modul criminal în care românii din Basarabia au fost supuşi foametei deliberate, colectivizării forțate din 1946 -1947. Integrarea europeană, se spune în document, are la bază reconcilierea și asumarea momentelor tragice din istoria secolului al XX-lea, pentru construcţia unui viitor comun, bazat pe valori şi principii împărtăşite împreună iar comemorarea unor tragedii de acest fel ajută la prevenirea unor evenimente similare în viitor.

Pe 28 noiembrie 2006, parlamentul Ucrainei a aprobat o rezoluție care afirmă că foametea forțată din perioada sovietică a fost un act de genocid împotriva poporului ucrainean.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *