Fenomenul de „homeschooling”: Părinții își retrag copiii din sistemul public școlar. Ligia Deca (Educație), interpelată de deputatul Focșa: „Reflectă calitatea lamentabilă a procesului educațional”
Doi părinţi din Bihor, care și-au retras de la școală și au decis să-şi educe acasă toţi cei patru copii, au fost trimişi în judecată şi au primit câte 4 luni de închisoare, însă cu amânarea aplicării pedepsei. Cazul a ajuns în instanță în urma unei reclamaţii depuse de directorul Liceului Teoretic Bratca pentru că în toamna lui 2021 cei doi părinţi şi-au retras din școală cei patru copii de vârstă şcolară, atunci cu vârste de 8, 10, 11 și 13 ani.
Constituția României prevede la articolul 32 că „dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare”. Tot Constituția statuează că „învăţământul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale, în condiţiile legii“. Legile educației din României nu prevăd homeschooling-ul ca posibilitate de școlarizare a copiilor. Cu toate acestea, cazul de la Bihor a fost unul mediatizat, însă tot mai mulți părinți în țară își educă copiii… acasă. În acest context, părinții pot fi acuzaţi de împiedicarea accestului la învățământul general obligatoriu, infracţiune pedepsită cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Ministerul Educaţiei le-a cerut Inspectoratelor Şcolare din toată ţara să facă verificări în şcolile publice şi private (acreditate) pentru a identifica situaţiile în care elevii au renunţat la sistemul clasic de educaţie în favoarea sistemului de tip homeschooling, nerecunoscut în ţara noastră. Ministerul, prin adresa semnată de secretarul de stat Sorin Ion, le-a cerut şcolilor ca în situaţia în care identifică astfel de cazuri să sesizeze Poliţia şi Direcţia de Asistenţă Socială. Asta s-a întâmplat anul trecut, iar până în prezent… nimic. Din acest motiv, deputatul constănțean afiliat la AUR, Dumitru Viorel Focșa, a interpelat-o pe ministrul Educației, Ligia Deca:
„Stimată doamnă ministru,
Cazul celor doi părinţi din județul Bihor, care și-au retras de la școală și au decis să-şi educe acasă toţi cei patru copii și care, ulterior, au fost trimişi în judecată şi au primit câte 4 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepse, este unul destul de grav și reflectă, cu certitudine, și calitatea lamentabilă a întregului proces educațional patronat de statul român – fapt confirmat, de altfel, și de testele PISA! Cu toate acestea, cel mai probabil, astfel de gesturi de retragere a elevilor de la cursurile învățământului obligatoriu, nu sunt singulare în țara noastră, existând familii care își retrag deliberat copiii de la cursurile învăţământului obligatoriu, lipsindu-i, astfel, de dreptul fundamental la învăţătură prevăzut la art. 32 din Constituția României.
Vă rog să îmi transmiteți, doamnă ministru, cum gestionați fenomenul de homeschooling, care a luat amploare în România în pandemie, când mulți părinți și-au retras copii de la școală, câte astfel de cazuri – similare celui din Bihor – ați identificat în ultimii trei ani și ce măsuri ați luat pentru reintegrarea copiilor în sistem, precum și care este situația acestor cazuri în județul Constanța, defalcat, pentru fiecare UAT în parte – număr de elevi retrași, ciclul școlar, acțiuni de reintegrare, sesizări ale organelor abilitate, măsuri de prevenire..
Solicit răspuns în scris.
Cu mulțumiri,
Dumitru-Viorel FOCŞA,
deputat în circumscripția electorală nr.14, Constanța”.