Reguli noi de calcul la indemnizația de hrană și voucherele de vacanţă ale profesorilor

Profesorii vor beneficia de vouchere de vacanţă în valoare de 1600 de lei în 2024. Prevederea apare în ordonanţa trenuleţ privind măsurile fiscale din 2024. Indemnizația de hrană și voucherele de vacanță pentru profesori se calculează prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază, se arată într-un proiect de Ordonanța de urgență lansat în consultare publică de Ministerul Educației.

Ministerul lamureste in acest fel problema privind calculul indemnizatiei de hrana in cazul profesorilor cu venituri peste 8000 lei, incadrati in regim de plata cu ora/cumul, semnalata de sindicatele din Invatamant inca din luna noiembrie a anului trecut. Atunci, sindicalistii au atras atentia ca „textul legii este interpretat in mod eronat de unele unitati de invatamant si inspectorate scolare”, atat in privinta indemnizatiei de hrana, cat si in privinta voucherelor de vacanta, potrivit portalinvatamant.ro.

„Tinand cont de faptul ca Legea cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice stabileste un plafon pentru acordarea indemnizatiei de hrana prin raportare la salariile lunare nete, iar sistemul de invatamant are un anumit specific in ceea ce priveste modalitatea de incadrare a personalului didactic cat si in ceea ce priveste norma de munca, in prezent existand dificultati in aplicarea prevederilor art. 18 alin (1) din Legea nr. 153/2017,

Avand in vedere faptul ca prevederile in vigoare afecteaza o parte din personalul din invatamant, se impune adoptarea unei norme derogatorii adaptata sistemului de invatamant care sa poata fi aplicata in mod clar si predictibil, astfel incat drepturile sa poata sa fie asigurate in mod echitabil, se propune astfel ca plafonul pentru stabilirea indemnizatiei de hrana sa se raporteze la functia de baza si nu la salariile nete cumulate obtinute prin incheierea mai multor contracte individuale de munca”, se arata in proiectul de OUG.

Astfel, Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:

„La articolul 18 dupa alineatul (1^1) se introduce un alineat nou, alineatul (1^2) cu urmatorul cuprins:

,,(1^2) Pentru personalul din sistemul de invatamant acordarea indemnizatiei de hrana prevazute la alin (1) se stabileste prin raportare la salariul net cuvenit functiei de baza.”

Totodata, Ministerul Educatiei stabileste ca, pentru personalul din sistemul de invatamant acordarea voucherelor de vacanta prevazute la art.1 alin. (2) din OUG nr. 8/2009 se stabileste prin raportare la salariul net cuvenit functiei de baza, din luna acordarii acestora.

„Art. III

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 110 din 24 februarie 2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.94/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:

La articolul 1, dupa alineatul (2^5) se introduce un alineat nou, alineatul (2^6) cu urmatorul cuprins:

„(2^6) Pentru personalul din sistemul de invatamant acordarea voucherelor de vacanta prevazute la alin. (2) se stabileste prin raportare la salariul net cuvenit functiei de baza, din luna acordarii acestora.”

Acest beneficiu suplimentar nu-l vor primi toţi bugetarii în acest an. Potrivit legii 296/2023, începând cu anul 2024, de voucherele de vacanţă vor avea parte doar anumiţi angajați, care nu depăşesc plafonul stabilit de ordonanţa trenuleţ. Această măsură va fi menținută cel puțin până în 2026. Astfel, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, bugetarii vor primi vouchere de vacanță în valoare de 1.600 de lei, în loc de 1.450 de lei, cum s-au acordat până acum conform cu OUG nr.8/2009.

Senatul României a adoptat propunerea prin care și angajații din mediul privat vor beneficia de voucherele de vacanță la fel cu cei de la stat. Aşadar, peste 4 milioane de angajați din mediul privat ar urma să beneficieze de voucherele de vacanță. Acordarea de vouchere de vacanță pentru angajații din privat ar putea reduce în mod indirect și fiscalitatea muncii, spune economiştii.

Inițiatorii proiectului arătau în prima formă a proiectului că efortul bugetar calculat este de aproximativ 6,09 miliarde de lei, şi între 60 – 65% din fondurile alocate se vor întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit.

Voucherele de vacanţă sunt oferite de obicei în perioada verii, mai ales în lunile iulie și august, când majoritatea angajaţilor şi-au planificat concediile. Dar nu există o regulă generală în acest sens, fiecare companie stabilindu-și propria strategie internă.

De exemplu, unele instituţii aleg să le acorde aceste ticuete în apropierea sărbătorilor de iarnă sau cu ocazia unor evenimente importante la nivel de companie, de exemplu aniversarea firmei. Dar marea majoritate le acordă pentru vacanţa de vară a angajaţilor.

Voucherele de vacanţă pentru bugetari au o valoare fixă de 1.600 de lei pe an. Aceasta este suma pe care o vei primi în cazul în care lucrezi în regim full-time. Dacă ai un contract de muncă part-time sau lucrezi la oră, suma primită va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanţă stabilită pentru programul normal de lucru.

„Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026.

Voucherele de vacanţă  se pot folosi de la transport și mâncare, la tratament balnear și diverse activități recreative. Dar există unele restricții cu pricire la aceste tichete. Mai exact, voucherele de vacanţă sunt nominale, deci nu pot fi transferate altcuiva. De aceea nu sunt transmisibile, se folosesc doar pe baza actului de identitate şi nu pot fi vândute. Mai mult decât atât, trebuie ştiut faptul că voucherele de vacanţă pot fi utilizate doar în cadrul unităţilor HoReCa din România.

Voucherele de vacanţă  au o valabilitate de un an de la momentul în care le-ai primit. Așadar, după 12 luni voucherele expiră și nu mai pot fi folosite. De asemenea, voucherele de vacanţă se impozitează cu 10% în luna în care îți sunt înmânate. Cum se realizează impozitarea depinde de politica fiecărui angajator. Poate fi prin virament bancar ori prin reținerea impozitului pe voucherele de vacanță direct din salariul tău lunar.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *