Continuă protestele anti-mobilizare în Rusia. Femeile au scandat, dansând în jurul polițiștilor: „Lăsați-i pe copiii noștri să trăiască!”

Aproximativ 400 de persoane, majoritatea femei, au organizat un protest împotriva mobilizării în Piața Ordjonikidze, din oraşul Iakutsk, din Republica Iakutia (Saha), republică autonomă rusă situată în nordul extrem, relatează SakhaDay, conform Rador. Acțiunea s-a desfășurat sub forma unui dans tradițional iakut, care presupune formarea unui cerc. Este vorba despre un dans tradițional al localnicilor cunoscut sub denumirea osuokhai. Localnici din toate sectoarele Iakutsk s-au adunat în piața centrală a oraşului. Tinerele au fost primele care s-au prins de mână, formând un cerc uman, ulterior fiind susținute şi de doamnele mai în vârstă, după care alți protestatari au început treptat să li se alăture.

Au fost scandate lozinci antirăzboi: „Nu războiului!”, „Nu genocidului!”, „Pleacă!”. În debutul protestului, poliția a încercat să-i convingă pe protestatari să renunţe şi să se dispersese, apoi s-a dat deoparte și le-a lăsat pe doamne să danseze osuokhai. La un moment dat, poliția se afla chiar în centrul cercului format în timpul dansului. Într-o înregistrare video postată de SakhaDay, femeile pot fi auzite, scandând: „Lăsați-i pe copiii noștri să trăiască!”. După un anumit timp de la debutul protestului, poliţia a început să efectueze reţineri, iar protestatarii au scandat „Rușine!”. Nu se știe exact câte persoane au fost arestate. Șefa Camerei Civice din Iakutia, Anjelika Andreeva, a făcut o declarație în timpul acțiunii, potrivit căreia „osuokhai, dansul din piața centrală din Iakutsk este de fapt binecuvântarea mamelor pentru întoarcerea soților și fiilor lor în viață”.

Acțiunile împotriva mobilizării au început în Rusia pe 21 septembrie. Peste 1.300 de persoane au fost reținute în orașele rusești. Potrivit celor mai recente date oferite de „OVD-Info”, peste 800 de persoane au fost reținute la protestele desfășurate sâmbătă, 24 septembrie.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *