VIDEO Decretul lui Putin: Militarii care dezertează fac PUȘCĂRIE minim zece ani! Tătarii din Crimeea ies la luptă, pentru… Rusia. „Cândva ne numeau rebuturi și gunoaie”

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat sâmbătă amendamentele legislative ce prevăd pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru militarii care dezertează sau refuză să lupte în perioade de mobilizare, cum este cazul în prezent în urma conflictului cu Ucraina, transmite AFP. Potrivit Kremlinului, Putin a promulgat de asemenea legea care facilitează dobândirea cetăţeniei ruse pentru străinii care se înrolează pentru cel puţin un an în armata rusă, lege adoptată în contextul în care Rusia caută prin toate mijloacele să recruteze soldaţi care să lupte în Ucraina, ţară care la rândul ei şi-a creat încă de la începutul invaziei ruse, în februarie, o „legiune internaţională” pentru combatanţii străini, informează Agerpres.

Între timp, după ce Putin a anunţat miercuri mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti, cinci deputaţi din partidul său Rusia Unită au cerut să redevină militari activi în armată. „Am servit în armata sovietică în Polonia. Am fost comandantul echipajului unui tun autopropulsat. Am ieşit din armată cu gradul de maistru militar, acum sunt maior în rezervă. Şi trebuie să-mi fac datoria”, a declarat unul dintre aceşti deputaţi, Oleg Kolesnikov, potrivit CNN.

Pe de altă parte, sâmbătă la prânz au reînceput în mai multe oraşe ruseşti protestele convocate de mişcarea de opoziţie a tinerilor „Vesna” împotriva mobilizării şi războiului din Ucraina, relatează agenţia EFE. Potrivit OVD-Info, un ONG care susţine că ţine o evidenţă a arestărilor la aceste proteste, până „la ora 12:30 GMT peste 120 de persoane fuseseră arestate deja în 11 oraşe”, printre care Novosibirsk, Tomsk, Habarovsk sau Ivanovo. Noi proteste sunt aşteptate să înceapă de asemenea la Moscova şi Sankt Petersburg.

Tătarii din Crimeea ies la luptă, la ordinul lui Putin!

Rușii au lansat o campanie activă de mobilizare în Crimeea, peninsulă ucraineană aflată temporar sub ocupaţia Rusiei. 80% dintre localnicii convocaţi să ia parte la războiul împotriva Ucrainei sunt tătari crimeeni – a raportat Sevghil Musaeva, redactor-șef al publicaţiei „Ukrainska Pravda”, potrivit rador.ro. Aceasta a menționat pe Facebook că, potrivit datelor din mai multe surse, 80% din numărul total de ordine de mobilizare înmânate până acum au vizat etnicii tătari. „Prioritatea sunt tătarii crimeeni, fiindcă, pentru ei (pentru ruşi – n.r.), noi am fost mereu ‘negri’, ‘rebuturi’ și ‘gunoaie’… Ordinele de mobilizare sunt înmânate acasă, la locul de muncă, în piețe… Sunt cazuri în care oamenii sunt pur și simplu luaţi de pe stradă şi duși la comisariatele militare”, a adăugat jurnalista.

Sevghil Musaeva a mai menționat că permisiunea de a părăsi Crimeea poate fi obținută acum doar prin Comisariatul Militar. „Adică Rusia, care timp de opt ani de ocupație a efectuat represiuni împotriva crimeenilor, a arestat și a scos populația indigenă din peninsulă, a decis acum să scăpe de noi în felul acesta (prin mobilizare şi trimiterea la război – n.r.)” – a mai scris Musaeva. Aceasta a făcut apel la crimeeni să încerce să evite mobilizarea, „în toate modurile posibile și imposibile”. „Nu mergeți la război în nicio circumstanță. Mai bine obțineți condamnări. Crimeea va fi eliberată”, a adăugat jurnalista.

Parlamentarii ruși vor să fie… modele: Zeci de deputați au depus cereri de înrolare

Zeci de deputați ai Dumei de Stat au depus cereri pentru a fi trimiși în cadrul Forțele Armate ale Federației Ruse, ca parte a mobilizării parțiale, a anunțat, vineri, șeful Comitetului Dumei pentru apărare, Andrei Kartapolov, potrivit TASS, scrie Rador.

„Mulți scriu rapoarte în mod voluntar, iar astăzi, în timpul unei întâlniri cu președintele Dumei de Stat, am discutat acest subiect. Peste zece deputați ai Dumei de Stat au depus cereri pentru încadrarea în forțele armate, ca parte a mobilizării parțiale”, a declarat Kartapolov în programul de televiziune „Bolşaia Igra” de la postul „Pervîi Kanal”.

La 21 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind mobilizarea parțială în țară. Într-o alocuțiune adresată rușilor, el a menționat că linia de contact în zona de operațiune militară specială „depășește o mie de kilometri”, forțele aliate confruntându-se „nu doar cu formațiuni neonaziste, ci de fapt cu întreaga mașinărie militară a Occidentului colectiv”, care amenință însăși existența Rusiei.

Potrivit ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, 300.000 de rezerviști vor fi chemați în timpul mobilizării și vor fi supuși unui antrenament înainte de a fi trimiși în zona „operațiunii militare speciale”. Studenții și recruții nu vor fi chemați, ci doar cetățenii care au efectuat serviciul militar și au o specializare profesională militară vor fi mobilizați. Șeful armatei a subliniat că mobilizarea se face în primul rând pentru a controla teritoriile eliberate în timpul operațiunii speciale.

Peskov: „Nu este nevoie de o reacţie ‘isterică’ la anunţul privind mobilizarea

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat vineri că nu este nevoie ca publicul să aibă o reacţie „isterică” la mobilizarea rezerviştilor pentru a lupta în Ucraina, relatează DPA. Putin a anunţat miercuri că cel puţin 300.000 de rezervişti vor fi mobilizaţi pe frontul din Ucraina.

Vestea a declanşat rare proteste anti-război în numeroase oraşe şi i-a făcut pe mulţi ruşi vizaţi de măsură să intre în panică. Au existat relatări răspândite privind bărbaţi care au cumpărat bilete de avion numai dus în alte ţări sau au plecat cu maşina spre ţări vecine ca Finlanda şi Kazahstan. Exodul este văzut drept o ameninţare pentru economia Rusiei, precum şi pentru maşinăria de război disfuncţională a lui Putin din Ucraina, comentează DPA. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a ignorat însă preocupările publicului.

„Poate fi cumva înţeles că în primele ore după anunţ, sau chiar în prima zi, a existat o reacţie isterică, extrem de emoţională pentru că într-adevăr existau informaţii insuficiente”, a spus el.

Între timp, guvernul a difuzat mai multe informaţii şi a înfiinţat linii telefonice speciale pentru a răspunde întrebărilor, a spus el.

Vineri, Ministerul Apărării a furnizat noi detalii privind care bărbaţi vor fi excluşi de la recrutare. Specialiştii în tehnologii înalte şi IT, angajaţii critici în sectorul financiar şi cei ai media de stat – care promovează propaganda de război a Kremlinului – nu ar trebui să primească notificări de mobilizare pentru că activează în profesiuni care „menţin funcţionarea sistemului”, a precizat ministerul.

Şeful comisiei de apărare a parlamentului rus, Andrei Kartapolov, a explicat în ceea ce priveşte exodul ruşilor că, în conformitate cu legea mobilizării, există o interdicţie de a părăsi ţara. Totuşi, pentru că Putin a dispus o mobilizare „parţială”, legea nu a fost aplicată, a spus el, iar călătoria pe teritoriul Rusiei şi în străinătate este permisă. Totuşi, el le-a recomandat rezerviştilor care sunt nesiguri de statutul lor să meargă singuri la comisiile de recrutare pentru a-şi clarifica situaţia.

Protestatarii se dezlănțuie din nou pe străzile din Rusia, după mobilizarea lui Putin: Zeci de arestări

Pe 24 septembrie, în orașele rusești au loc proteste împotriva războiului din Ucraina și a mobilizării forțate a rușilor. Participanții la acțiuni sunt reținuți. ână în momentul la care știrea respectivă a fost publicată, existau deja informaţii că au avut loc arestări în oraşele Irkutsk, Ulan-Ude, Novosibirsk, Tomsk, Cita, Habarovsk. Potrivit publicaţiei ‘OVD-Info’, în jur de 120 de persoane au fost reținute, dintre care mai mult de jumătate (70) la Novosibirsk. La Novosibirsk, unul dintre cei reținuți a fost rănit în zona umărului, informează Rador.

Rapoartele din Sankt Petersburg din această după-amiază susțin că presoanele arestate pentru că au participat la un miting împotriva mobilizării lui Vladimir Putin au umplut un autobuz plin, arată Sky News . De asemenea, martorii spun că au fost folosite „pistoale paralizante” și „bastoane” – iar printre cei arestați se numără și adolescenți. Ultimele informații au fost lansate de către proiectul media rusesc independent privind drepturile omului OVD-Info. Aceeași sursă susține că cel puțin 235 de persoane au fost reținute până în prezent. Poliția rusă a fost fotografiată în timp ce reținea sâmbătă persoane care participau la mitinguri la Moscova. Sâmbătă au avut loc proteste în Sankt Petersburg, Novosibirsk și Tomsk, în Siberia, și se crede că peste 100 de persoane au fost arestate.

Rușii fug de război: Coada de la granița dintre Rusia și Georgia se întinde pe 10 kilometri

După ce Kremlinul a șocat Rusia anunțând prima mobilizare a cel puțin 300.000 de soldați de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, bărbații se grăbesc să părăsească țara. Coada de la granița dintre Rusia și Georgia se întinde pe 10 kilometri. Coada de la granița dintre Rusia și Georgia are o lungime de aproximativ 10 km, potrivit BBC, iar oamenii așteaptă mai mult de 20 de ore pentru a o trece. Opțiunile de a fugi sunt limitate, au declarat anterior persoanele care au fugit pentru The Guardian.

Voi trece granița cu mașina în această seară”, a declarat joi un sergent în vârstă de 29 de ani, Oleg. „Habar nu am când voi mai pune piciorul în Rusia”, a adăugat el, referindu-se la pedeapsa cu închisoarea la care sunt condamnați bărbații ruși care evită încorporarea.

La începutul acestei săptămâni, patru dintre cele cinci țări UE care se învecinează cu Rusia au anunțat că nu vor mai permite rușilor să intre cu vize turistice.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *