VIDEO Putin vrea să înfiinţeze centre de educaţie patriotică și pregătire militară pentru tineri. Rușii fug pe unde apucă de mobilizare!

Vladimir Putin s-a adresat miercuri dimineaţă poporului rus, pentru prima oară după ordonarea invaziei în Ucraina, pe 24 februarie. În timpul discursul său, liderul de la Kremlin a decretat mobilizarea parţială, în toată Federaţia Rusă. Putin a cerut Ministerului Apărării al Federației Ruse și altor departamente să participe la crearea unui sistem de pregătire militaro-sportivă și de educație patriotică a tinerilor, potrivit presei ruseşti. În urma anunţului liderului de la Kremlin au fost organizate joi mai multe proteste, toate înăbuşite de poliţie şi soldate cu aproximativ 1.300 de arestări.

Vladimir Putin nu se opreşte aici şi face planuri şi pe termen mediu şi lung, totul în scopul sporirii efectivelor armatei ruse. În plus, planul său ar duce şi la creşterea de soldaţi mai bine pregătiţi, în condiţiile în care armata rusă s-a dovedit a fi formată în mare parte din recruţi fără prea multă pregătire fizică şi tactică.

Administrația președintelui Rusiei sprijină propunerea Uniunii asociațiilor de Arte Marțiale de a crea, pe baza filialelor sale regionale, centre pentru pregătirea sportivă, militară și educația patriotică a tinerilor”, arată publicaţia rusă Sports.ru.

În proiect au fost impkicați Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Rosgvardia, Ministerul Situațiilor de Urgență, Ministerul Educației și Științei și alt entități administrative. Sursa citată mai spune că responsabili de executarea ordinului au fost numiți ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, directorul Rosgvardia Viktor Zolotov, directorul FSB Alexander Bortnikov, ministrul de interne Vladimir Kolokoltsev și alții.

Putin va putea chema până la un milion de rezervişti

Publicaţia rusă de opoziţie care apare în exil Novaya Gazeta susţine că preşedintele Rusiei a sunat, de fapt, mobilizarea generală. Vladimir Putin va putea chema până la un milion de rezervişti pentru a lupta în Ucraina, dezvăluie ziarul independent Novaya Gazeta, care apare din exil. Publicaţia lansează un număr cu mult peste cei 300.000 de ruşi aduşi în discuţie de ministrul Apărării, Serghei Şoigu, care a oferit cifra respectivă după discursul lui Putin.

Adevăratul număr al amplorii „mobilizării parţiale” ar fi cuprins în al şaptelea paragraf al decretului semnat ieri de Putin care a fost secretizat, au declarat unele surse pentru ziar: „Acest număr a fost corectat de mai multe ori, până la urmă s-au convenit asupra unui milion”. Putin a spus că apelul la arme li se adresează „cetăţenilor care sunt în prezent rezervişti, în special cei care au servit deja în forţele armate, au ceva profesionalism şi experienţă militară”.

Textul ordinului prezidenţial cu care Putin a ordonat mobilizarea este diferit de discursul televizat al lui Putin, în care a vorbit despre „mobilizarea parţială”.

I-a tras pe sfoară? În ordinul prezidenţial al liderului de la Kremlin, mobilizarea nu mai este „parţială”. Corespondentul New Yorker de la Moscova, Joshua Yaffa, subliniază:

„Textul ordinului prezidenţial al lui Putin diferă de discursul său televizat. În cea din urmă, a subliniat mobilizarea „parţială”, dar prima nu spune nimic despre asta: Ministerul Apărării are dreptul de a înrola practic pe oricine. Cazul este larg răspândit la Moscova şi explică fuga mare a tuturor bărbaţilor de vârsta pentru a fi recrutaţi”. Corespondentul Guardian, Andrew Roth, observă: „Şoigu a spus ieri că recrutează 300.000 de oameni, dar numărul real este confidenţial şi, conform rapoartelor din regiuni, se pare că ar putea fi mai mulţi”. Practic, recrutarea este una generală. Cu alte cuvinte, în Rusia funcţionează, fără a fi avizată, „legea marţială”.

Kadîrov le cere mamelor din Cecenia să-și păstreze calmul

Ramzan Kadîrov, liderul republicii autonome Cecenia, le transmite mamelor din republică să își păstreze calmul, pentru că planul de mobilizare a fost deja depășit, astfel că nu este voie de noi recrutări în Cecenia, după decretul președintelui Putin.

A avut loc joi o reuniune pe tema înrolării locuitorilor din Republica Cecenă în cadrul mobilizării parțiale anunțate de președintele rus Vladimir Putin. Planul de recrutare în Republica Cecenă a fost depășit cu 254%. Astfel de cifre au fost atinse mai devreme datorită formării de noi unități ale Ministerului Apărării al Federației Ruse. Toți candidații pentru serviciu treceau prin Comisariatul Militar. Am lucrat la acest mecanism încă de la început, chiar înainte de anunțul mobilizării parțiale. În plus, republica are o rezervă de mii de voluntari care, dacă este necesar, se pot alătura rândurilor apărătorilor Patriei. Locuitorii nu știau încă că pot apărea astfel de probleme, iar noi am rezolvat deja totul. Așadar, fac apel la poporul Republicii Cecene, în special la mamele noastre iubite și respectate, să își păstreze calmul”, scrie Kadîrov pe Telegram.

Liderul Ceceniei susține că Occidentul încearcă să aplice în Rusia același scenariu ca în Irak sau Libia, unde liderii au fost asasinați. Kadîrov îi critică pe cei care fug din Rusia de teama mobilizării și susține că astfel de persoane nu ar trebuie să mai aibă voie să se întoarcă în țară.

Astăzi vedem cum Occidentul încearcă să divizeze societatea noastră. Un scenariu similar a avut loc în Irak și Libia, unde liderii Saddam Hussein și Muammar Gaddafi au fost asasinați. Până în prezent, în aceste țări există încă conflicte interne sângeroase. Este același plan în Egipt, Siria și în multe alte regiuni. Dacă nu dorim o repetare a aceluiași complot în Rusia, toată lumea trebuie să aibă o poziție civică clară și să nu fie naivă. În ceea ce-i privește pe cei care se bat în piept, strigând că sunt patrioți, dar au părăsit Rusia în perioada de mobilizare, drumul de întoarcere ar trebui să fie închis pentru totdeauna pentru astfel de gunoaie lașe. De asemenea, mă întreb adesea de ce nu folosim toate forțele și mijloacele disponibile în timpul operațiunii militare speciale, când întregul bloc NATO este în mod evident în război împotriva noastră. Avem tot dreptul să ne apărăm țara prin orice mijloace necesare! Dacă am fi folosit cel puțin cea mai mare parte a armelor și echipamentelor noastre, ne-am fi atins obiectivul cu mult timp în urmă. Dar, din moment ce conducerea este de altă părere, depinde de noi să executăm ordinul. Morala este simplă: interesele statului, ale poporului, ale religiei și ale viitorului posterității sunt mai importante decât absolut orice problemă. Restul este praf!”, mai scrie Kadîrov pe Telegram.

La 21 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind mobilizarea parțială în țară. Într-o alocuțiune adresată rușilor, el a menționat că linia de contact în zona de operațiune militară specială „depășește o mie de kilometri”, forțele aliate confruntându-se „nu doar cu formațiuni neonaziste, ci de fapt cu întreaga mașinărie militară a Occidentului colectiv”, care amenință însăși existența Rusiei.

Potrivit ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, 300.000 de rezerviști vor fi chemați în timpul mobilizării și vor fi supuși unui antrenament înainte de a fi trimiși în zona „operațiunii militare speciale”. Studenții și recruții nu vor fi chemați, ci doar cetățenii care au efectuat serviciul militar și au o specializare profesională militară vor fi mobilizați. Șeful armatei a subliniat că mobilizarea se face în primul rând pentru a controla teritoriile eliberate în timpul operațiunii speciale.

Zelenski ia în râs mobilizarea anunțată de Putin

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că, în Ucraina, mobilizarea rușilor decretată de Vladimir Putin este percepută și comparată cu îmbrăcarea unei sperietoare de păsări în uniformă militară.

„Cred că acesta (Vladimir Putin – n.r.) poate aduce în Ucraina chiar mai mult de 300.000 de oameni mobilizați. Numai că aceștia nu sunt militari” – a subliniat Zelenski, într-un mesaj video difuzat joi seară, potrivit Rador.

Potrivit preşedintelui, dacă o persoană îmbracă o uniformă, nu înseamnă că aceasta devine specialist militar.

Poate să ia o sperietoare de pe câmp și să o îmbrace în uniformă rusească, dar această sperietoare va alunga doar ciorile. Asta-i tot” – a adăugat Volodimir Zelenski.

Potrivit liderului de la Kiev, rușii mobilizați nu vor putea face nimic împotriva serioaselor trupe ucrainene. Președintele mai crede că poporul rus încă nu realizează că lui Putin nu îi pasă câți ruși mor în război.

Imagini sfâşietoare de la plecarea pe front a ruşilor

Pe reţelele de socializare au apărut primele imagini care arată mobilizarea efectivă a bărbaţilor, la o zi după ordinul lui Vladimir Putin de a mări armata cu 300.000 de rezervişti. Există șapte regiuni din Rusia din care este interzis bărbaților care sunt în rezervă să plece în alte părţi ale Rusiei: regiunile Voronej, Kursk, Samara și Nijni Novgorod, Tatarstan, Iakutia și Daghestan. Dintr-una din aceste regiuni, Iakuţia, au apărut primele imagini cu bărbaţii care îşi iau adio de la familiile lor, intrând sub incidenţa ordinului de mobilizare parţială. Decretul privind mobilizarea militară în Iakutia a fost semnat de comisarul militar al regiunii Alexandru Avdonin. După cum se menționează în document, toți ofițerii, sergenții, maiștrii, soldații și marinarii rezervişti cu reședința permanentă pe teritoriul Iakutiei și primesc citații, sunt obligați să se prezinte la comisariatele militare. Acelorași categorii care nu au primit citație li s-a interzis să părăsească raioanele.

Republica Iakuţia se află situată în Siberia Orientală. Imagini de la plecarea bărbaţilor chemaţi de Putin pe front au apărut pe reţelele de socializare. Despărţirea de familie este dramatică.

Ministrul rus al Apărării spune că vor fi chemaţi 300.000 de rezervişti, ca urmare a anunţului preşedintelui rus Vladimir Putin de mobilizare militară parţială în contextul războiului din Ucraina. Kazahstanul înregistrează o creștere a numărului de sosiri din Rusia, au declarat vineri autoritățile de aici, după campania de recrutare anunțară de Moscova. Patru din cele 30 de puncte de control rutier de la granița dintre Kazahstan și Rusia – a doua cea mai lungă din lume – au fost deosebit de aglomerate, a precizat serviciul de pază a frontierei din Kazahstan, fără a furniza cifre privind sosirile, scrie Reuters.

Un martor care vrea să rămână anonim a declarat că a stat la coadă la un punct de control de frontieră încă de joi dimineață și a văzut un trafic neobișnuit de intens din partea rusă și verificări îndelungate și amănunțite ale mașinilor rusești de către polițiștii de frontieră ruși. Mulți dintre cei care încercau să treacă granița erau bărbați care păreau să aibă vârsta de recrutare, sub 35 de ani, a spus martorul. Șoferii de camioane kazahi care traversează frontiera au publicat online videoclipuri în care se văd cozi lungi alcătuite în principal din autoturisme.

Președintele Vladimir Putin a ordonat miercuri prima mobilizare a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial și a susținut un plan de anexare a unor porțiuni din Ucraina, ceea ce a provocat un exod al bărbaților de vârstă de recrutare din această țară.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.