Ciolacu și-a pus HoReCa pe cap, din cauza impozitării: „Pentru cei care vor rezista, continuarea activității presupune o majorare de prețuri!”

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității (FPIOR) i-a transmis joi o scrisoare premierului Marcel Ciolacu, cu privire la Ordonanța taxelor și impozitelor. Astfel, patronatele din HoReCa îi atrag atenția șefului Guvernului, printre altele, faptul că „veniturile estimate la bugetul statului vor fi diminuate în cifre absolute”:

„Stimați Domni,

Subscrisa Federația Patronatelor din Industria Ospitalității (FPIOR), cfederație care are ca membri patronate locale din 13 județe ale țării și București, membră a confederației CNIPMMR,

VĂ SOLICITĂ

Să sudiați și să analizați situația acestei ramuri economice, prin prisma ultimilor trei ani de restricții și explozie inflaționistă. Dacă anii 2020-2021 au fost anii sacrificării industriei ospitalității, prin restricționarea extremă ca urmare a măsurilor pandemice, anul 2022 a redus drastic predictibilitatea de profit, prin creșterea exponențială a costurilor materiilor prime și utilităților, majorarea tarifelor neputând ține pasul cu majorarea cheltuielilor. După această perioadă, în care majoritatea companiilor și-au consumat toate resursele pentru supraviețuire, au apelat la credite scumpe ( Robor și Euribor au explodat) încercând să găsească soluții de a ține afacerile pe linia de plutire, acum se discută despre majorarea tuturor taxelor și impozitelor.

Atragem atenția că la 01.01.2023 s-au anulat facilitățile fiscale și am intrat în sistemul de TVA de 9 %, impozit pe cifra de afaceri și eliminare impozit specific. Suprataxarea despre care se discută în aceste zile nu face altceva decât să genereze efecte negative pe termen lung. Deși matematic se consideră că o suprataxare va genera venituri suplimentare la bugetul statului, în 6 luni, practic aceste venituri se vor anula, deoarece o bună parte a antreprenorilor aflați deja în impas financiar, după ultimii trei ani, vor intra în faliment sau se vor reorienta spre alte zone ale lumii mai predictibile. Ca urmare a dispariției de pe piață a unui număr îmsemnat de IMM -uri, vor dispărea și angajații acestora. Așadar, veniturile estimate la bugetul statului vor fi diminuate în cifre absolute.

Pentru cei care vor rezista, continuarea activității presupune o majorare de prețuri și tarife, ceea ce va transforma acestor sector intr-unul elitist și inaccesibil clienților de nivel mediu. Industria ospitalității va deveni o industrie de lux, așadar tot o reducere a masei impozabile preconizate. Afectarea horeca va atrage scăderea consumurilor, reducerea producției agricole locale, va impacta lanțurile de activități conexe și furnizori asimilați. Acest impact se va reflecta în scăderea activității economice la nivel macroeconomic, așadar tot reducerea masei impozabile. Închiderea multor IMM uri va genera șomaj și, ca urmare, o nouă povară pentru statul român. Majorările acestea pentru antreprenori sunt semnificative, reprezintă o suprasarcină fiscală imposibil de suportat, în timp ce pentru stat aceste venituri vor fi neesențiale și nerealiste.

Simpla reducere a cheltuielilor bugetare ar genera un buget important statului, mult mai mare decât ceea ce înseamnă sufocarea IMM-urilor din industria ospitalității.

VĂ CERE

  • Să păstrați o cota de TVA accesibilă și comparabilă cu cea a celorlalte țări din Uniune Europeană, mai ales din proximitate. Nu ne permitem să furnizăm servicii mai scumpe ca vecinii noștri, ci, dimpotrivă, ar trebui să avem taxe minime pentru atragerea turiștilor externi. În acest fel, pe termen lung, baza impozabilă ar crește organic și sănătos.
  • Să practicați impozitul specific pentru industrie, în așa fel incât toți antreprenorii să plătească, indiferent de venituri sau profit. Acest impozit este un venit sigur la bugetul statului.
  • Să asigurați colectarea taxelor și impozitelor prin combaterea economiei subterane și a concurenței neloiale.
  • Să susțineți afacerile antreprenorilor și economiile locale, să le asigurați sprijin pentru investișii și dezvoltare.

Cu deosebită considerație, Călin Cozma,

Președinte executiv,

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *