EUR: 4.9748 RON

🌙7°CConstanța

Ciolacu, dezlănțuit: „Nici o țară normală la cap nu poate continua așa! Pornim Autostrada Unirii, în sfârșit trecem Carpații! Vom putea merge pe austostradă de la Craiova la Constanța” – VIDEO

ARVE Error:
ARVE Error: Invalid URL in url
Invalid URL in url
detect_provider_and_id_from_url method needs url.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, într-o conferință de presă la ministerul Transporturilor, că nu și-a dorit ca după câteva luni de când a preluat funcția să modifice Codul Fiscal, dar nici nu vrea să blocheze absorbția fondurilor europene prin neadoptarea măsurilor fiscal-bugetare care fac posibilă încadrarea României în ținta de deficit și astfel evitarea riscului de blocare a fondurilor PNRR.

„În acest moment toate cele prinse în legea de asumare pe care doresc să o trec astăzi prin ședința de Guvern în prima lectură, au fost convenite în coaliție, asumate, ținând cont de contextul în care ne aflăm. Nu a fost dorința mea ca după două luni de prim-ministru să vin cu măsuri de modificare a Codului Fiscal. Am avut consultări, nu a fost nimic făcut pe ascuns, urmează în Parlament să se vină cu amendamente și vedem în ședința de Guvern pe care ni le asumăm și pe care nu”, a declarat Ciolacu.

Mi se pare un test de maturitate politică și nu numai. România, am demonstrat și azi aici cu dl ministru al Dezvoltării, al Transporturilor, nu se poate dezvolta fără fonduri europene, indiferent de costurile politice, ale mele personale. Eu nu vreau să rămân în istoria României ca premierul care a blocat fondurile europene, chiar dacă aceste lucruri au fost duse în această direcție de altcineva, nu au fost duse de către mine și vă spun cu toată responsabilitatea, nu au fost duse nici de dl Nicolae Ciucă”, a precizat premierul.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că „nicio țară normală la cap nu poate continua așa”, cu excepții fiscale care să îngroape țara. „Avem cele mai mici venituri la construcția PIB-ului din UE și cea mai mare evaziune”, a punctat Ciolacu.

„500 de modificări la Codul Fiscal prin 100 de legi și ordonanțe de urgență. Nicio țară normală la cap nu poate continua așa, nicio țară normală la cap nu poate continua cu excepții fiscale îngropând țara. Avem cele mai mici venituri la construcția PIB-ului din UE. Avem zeci și sute de facilități fiscale, dar în loc să avem o evaziune fiscală redusă la așteptările excepțiilor. Excepțiile le-ai făcut ca să ai o colectare mai bună. (…) Ai de fapt cele mai mici venituri și cea mai mare evaziune. Nu se poate continua așa!”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu arată că a fost pe șantierele de autostrăzi, iar în drum spre șantierele de la Autostrada Moldovei a remarcat faptul că șoferii se opreau pentru a lăsa să treacă camioanele care mergeau spre șantierele de la Autostrada Moldovei. Ciolacu a spus că el nu a mai văzut așa ceva, dar că este mândru de românii care au făcut acest lucru.

„Este pentru prima dată în istoria post-decembristă când semnăm tronsoane de autostradă Pornim Autostrada Unirii, în sfârșit trecem Carpații! Semnăm pentru tronsoane 365 de km, se închide o dată cercul pe A0 centura, astfel încât vom putea merge pe austostradă de la Craiova la Constanța. Am fost și la fața locului și vă zic că se lucrează. Este pentru prima oară când avem o perspectivă clară asupra drumurilor din România, când știm ce se construiește. Constructorii lucrează și se fac evoluții. Să explicăm românilor foarte clar: România fără bani europeni nu are bani de dezvoltare, primim înzecit de la UE față de ceea ce dăm. Ritmul îl impune Guvernul, este adevărat, O să vă povestesc un lucru inedit, cel puțin pentru mine ca și român. Când mergeam pe DN-ul care era paralel cu Autostrada Moldovei, a fost pentru prima dată când am văzut că românii lăsau prioritate pentru camioanele care mergeau să lucreze la Autostrada Moldovei. Erau camioane care ieșeau din câmp, iar oamenii le dădeau prioritate și asta ne arată dorința foarte mare a oamenilor pentru a se finaliza acest proiect de infrastructură. Românii făceau coloană pentru a lăsa constructorii să lucreze. Eu nu am mai văzut așa ceva și sunt mândru de români.”, a spus Marcel Ciolacu.

Nu există nicio legătură între suprataxarea băncilor și prețul produselor de la raft, răspunde premierul Marcel Ciolacu criticilor mediului de afaceri: „Nu cred că o să terminăm băncile”.

Ciolacu a fost întrebat, miercuri, într-o conferință de presă, despre criticile mediului de afacerei legate de măsurile fiscale pregătite, respectiv că prin suprataxările pentru bănci, companii și afaceri mici vor crește dobânzile cu 1% și prețurile de la raft.

Nu este legătură. În ’92, când activam în zona privată, primul meu împrumut a fost cu 158%, asta era dobânda de atunci. Am supraviețuit. Nu are nicio legătură cu dobânda de referință. Acuma să nu credem cumva că Banca Europeană de Investiții va mări dobânda de referință din cauză că am pus noi 1% la sistemul bancar. Din câte știu eu, ministrul Finanțelor a avut o discuție toți reprezentanții sistemului bancar și au convenit niște lucruri, foarte concret nu va duce la creșteri de dobânzi”, a răspuns premierul.

Nu cred că o să terminăm băncile, această suprataxare nu are nicio treabă cu produsele de la raft. Vreau să vă amintesc că atât la medicamente, cât și la produsele alimentare a rămas TVA 9%. (…) Dacă încercăm să forțăm o creștere nejustificată, nu e nicio problemă, mărim numărul de produse din ordonanță, n-am nicio reținere. Dar eu nu cred că e cazul”, a adăugat prim-ministrul.

Opoziția are nevoie de voturile UDMR pentru a depune moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului. În acest sens liderul UDMR, Kelemen Hunor, a avut o întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu.

„Eu n-am fost la UDMR sau minorități să cer susținere. În fișa mea e să merg și să stau de vorbă cu liderii politici și să le explic legea. N-am fost acolo ca domnul Kelemen Hunor să-mi promită ceva”, a spus Marcel Ciolacu.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *