Analiză INS: Pentru a supraviețui de la o lună la alta, românii au nevoie de mult mai mulți bani decât spun statisticile oficiale

Pentru a supraviețui de la o lună la alta, românii au nevoie de mult mai mulți bani decât spun statisticile oficiale, în condițiile unei inflații încă ridicate, de circa 9,43% în august și cu un climat economic amenințat de dezechilibre structurale și de creșterea datoriei externe. Cei mai mulți dintre cei care au răspuns unui sondaj realizat de Institutul Național de Statistică (INS) susțin că le trebuie cel puțin 4.000 de lei pe lună pentru a face față cheltuielilor.

40% dintre cei intervievați au indicat această sumă, care reprezintă mai mult decât dublul salariului minim net. 18% spun că s-ar descurca, la limită, cu 3.000 de lei. Doar 15% dintre respondenți au spus că ar fi capabili să supraviețuiască în baza unui venit lunar mai mic de 2.000 de lei, însă acești români trăiesc în special în mediul rural. De altfel, sondajul INS subliniază diferențele dintre traiul la țară și viața la oraș.

La țară, un venit minim de 2.000 este indicat ca suficient de 20 la sută dintre oameni. În mediul urban, numai 9% procente au considerat că acest venit este suficient. Sondajul INS mai arată că o familie din cinci nu reușește să își achite la timp facturile la utilități. Cele mai multe aleg să amâne achitarea întreținerii și a facturii la electricitate.

Persoanele din regiunea București-Ilfov înregistrează cele mai mari restanțe: 88% sunt în urmă cu factura la energie. De asemenea, 21% dintre cetățenii României spun că nu își permit să mănânce carne în mod regulat.

În 2021, un alt studiu, realizat de Institutul de Cercetare a Calității Vieții, arăta că, la momentul respectiv, o persoană s-ar putea descurca cu 1.200 de lei pe lună.

În prezent, un raport finanțat de o fundație germană arată că pentru o familie fără copii e nevoie de 4.400 de lei pe lună.

Suma crește la 6.000 de lei pentru o familie cu un copil și la 7.200 de lei pentru o familie cu doi copii.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *