A fost EȘEC și la a treia negociere: Sindicaliștii din Educație anunță că protestele continuă

Reprezentanții sindicatelor au avut o întrevedere cu reprezentanții Guvernului, pentru deblocarea crizei din educație, însă negocierile au eșuat. „Protestele și greva continuă”, spun aceștia. „Marți plecam în marș către Palatul Cotroceni, la președintele Iohannis”, spun reprezentanții sindicatelor.

Liderii de sindicate au anunţat că au înaintat solicitările lor, constând în majorarea veniturilor tuturor angajaţilor din educaţie cu 25% şi ca salariul unui dascăl debutant să pornească de la nivelul celui mediu brut pe ţară. „Sunt liberi să-şi facă calculele necesare”, susţin sindicaliştii, referindu-se la guvernanţi, transmite News.ro.

Guvernul României a invitat reprezentanții sindicatelor din educație la o nouă rundă de dialog. Întâlnirea, la care participă echipa de negociere formată din secretarul general al Guvernului, miniștrii Educației, Finanțelor, Muncii și Investițiilor și Proiectelor Europene, este programată pentru ora 16:00, la Palatul Victoria”, a transmis inițial Executivul.

Liderul Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”, Anton Hadăr, a spus la Digi 24 că sindicaliștii „nu au gărgăuni în cap” și înțeleg că Guvernul nu poate face minuni peste noapte, dar profesorii vor garanții că promisiunile vor fi respectate. Potrivit lui Hadăr, problema este că sindicaliștii nu au încredere în Guvern și doresc să primească angajamente clare în scris din partea Executivului.

Negocierile au avut loc după ce sindicatele au refuzat oferta de miercuri după-amiază a Guvernului și au protestat joi în fața Palatului Victoria.

Astăzi le-am înaintat poziţia noastră foarte clară: o creştere a salariilor cu 25%. Sunt liberi să-şi facă calculele necesare şi, bineînţeles, actul normativ prin care să fie stipulat, ca şi garanţie, că salariul debutantului să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie şi va fi luat în calcul pe viitoarea lege unitară de salarizare. Noi am făcut, în momentul de faţă, o prezentare a poziţiei noastre. Mai departe, ei rămân să analizeze şi să dea un răspuns”, a afirmat Marius Nistor, liderul Federaţiei ”Spiru Haret”, relatează News.ro.

El a subliniat că majorările veniturilor sunt solicitate pentru toate categoriile de personal, inclusiv cel nedidactic şi auxiliar. „Trebuie să fie o majorare care să fie acceptabilă până la sfârşitul lunii decembrie”, a adăugat Nistor, explicând că solicită acest lucru pentru ca majorările să aibă loc de la 1 ianuarie anul viitor.

O altă solicitare se referă la salariul la nivelul celui mediu brut pe ţară pentru debutanţi. Sindicaliştii au explicat că astfel salariul unui debutant ar ajunge de la 2.500 la 3.000 de lei.

Liderii sindicatelor au spus că speră ca vineri să fie chemaţi la noi negocieri şi să se ajungă la o înţelegere. Liderul Federaţiei Sindicale „Spiru Haret” a subliniat că protestul „depăşeşte cu mult sfera revendicărilor salariale”.

Sindicaliştii au respins categoric ideea de vouchere acordate profesorilor, arătând că numărul angajaţilor din sistem care s-au raliat grevei „se apropie de 200.000”.Dacă vrem să înceteze această acţiune de protest fără precedent este interesul lor să facă calculele cât mai rapid”, a mai spus Marius Nistor.

La rândul său, preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a subliniat că protestele continuă. Liderii de sindicate din educaţie au afirmat că pe angajaţii din sistemul de învăţământ nu îi interesează ce se întâmplă cu schimbările anunţate anterior grevei la vârful Executivului.

Credeţi-ne că nu ne interesează ce anume se întâmplă cu rotativa guvernamentală. Pe noi ne interesează ca Executivul să ia decizii importante care să conducă la oprirea acestui conflict de muncă de proporţii. Dacă ne interesează cele peste trei milioane de elevi, milioane de părinţi, sutele de mii de angajaţi din sistem, rotativa trebuie să treacă în plan secund şi în prim plan trebuie să fie rezolvarea acestei probleme”, a mai declarat Marius Nistor.

Conform acestuia, după ce vor afla care este oferta Guvernului, angajaţii din sistem vor decide cu privire la continuarea sau la stoparea grevei. Sindicaliştii au spus că este vorba despre „un calcul elementar” cu privire la solicitarea de majorare a veniturilor angajaţilor din educaţie, ei arătându-se dispuşi să stea din nou la discuţii cu guvernanţii.

Dacă cineva îşi poate permite să afirme că a oferit tot ce era de oferit sistemului de învăţământ, cred că ar trebui să coboare puţin cu picioarele pe pământ, să mai arunce o privire către unităţile şcolare, către cei care lucrează în unităţile şcolare, poate să discute direct cu ei şi va vedea cât de departe este de realitate”, a mai afirmat Marius Nistor. El a precizat că protestul este unul „legitim”, care are în vedere nu doar revendicări de natură salarială, cu şi demnitatea şi statutul social al salariaţilor din sistemul de învăţământ.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *