Viktor Orban, la Universitatea de Vară Tusvanyos, Tușnad: „Europa va trebui să plătească preţul acestei aventuri de război”
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, sâmbătă, la Universitatea de Vară Tusvanyos, că nu trebuie omis faptul că Donald Trump ar putea câştiga alegerile prezidenţiale în Statele Unite ale Americii, caz în care Europa va trebui să suporte consecinţele susţinerii războiului din Ucraina.
Premierul Ungariei a menţionat, printre altele, că oficialii de la Bruxelles îl condamnă pentru „misiunea de pace”, însă el consideră că eforturile sale reprezintă o „misiune creştină”, iar în calitate de creştin „eşti obligat să treci la fapte”.
„Trump ante portas”, a transmis Orban, parafrazând o expresie în latină, adică „Trump se află la porţile noastre”, şi a susţinut că, dacă Europa nu va avea o politică a păcii, iar Trump va câştiga alegerile din SUA, atunci UE va trebui „să îşi recunoască înfrângerea” şi să suporte consecinţele pentru că a susţinut războiul, potrivit traducerii oficiale.
„Uniunea Europeană va trebui să plătească preţul acestei aventuri de război şi asta ne va afecta şi pe noi”, a declarat Viktor Orban.
El a menţionat că a avut, vineri, o convorbire cu Donald Trump, căruia i-a spus că se află în Transilvania, unde va susţine o prelegere în cadrul Universităţii de Vară de la Tusvanyos, iar acesta i-a cerut să transmită salutările sale tuturor participanţilor la eveniment.
Universitatea de Vară şi Tabăra Studenţească de la Băile Tuşnad, ajunsă la ediţia cu numărul 33, s-a desfăşurat în perioada 23-28 iulie şi a fost organizată de Consiliul Tineretului Maghiar din România şi Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria, în parteneriat cu Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania şi a avut ca temă „Pe drumul drept”.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, sâmbătă, în deschiderea discursului susţinut la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că nu a primit „instrucţiuni diplomatice” de la Bucureşti, despre ce să spună şi ce să nu spună la Tusvanyos şi a vorbit de întâlnirea avută cu prim-ministrul român, Marcel Ciolacu.
„Prima veste bună este că nu s-a făcut aşa mare tam-tam cum s-a făcut anul trecut, nu am primit nici instrucţiuni diplomatice de la Bucureşti, ce să spun şi ce nu să spun, însă am primit o invitaţie la un dialog la nivel de prim-ministru şi s-a şi întâmplat acest lucru. Anul trecut când ne-am întâlnit, după întâlnirea respectivă cu premierul României, am spus că este ‘beginning of a beautiful friendship’, adică ‘începutul unei prietenii frumoase’, şi mai spuneam că da, am făcut progrese, am făcut un pas în faţă”, a declarat Orban, potrivit traducerii oficiale.
Orban profețește schimbarea ordinii mondiale
Conducerea Rusiei este „hiper-raţională”, în timp ce Occidentul devine tot mai „iraţional”, iar centrul de putere al lumii se va muta în Asia, a declarat sâmbătă Viktor Orban, care crede totodată că Ucraina nu va putea niciodată să-şi îndeplinească visul de a deveni membră a Uniunii Europene sau a NATO, relatează Reuters care a reţinut aceste idei din discursul pe care premierul Ungariei l-a susţinut la Băile Tuşnad.
Orban, un naţionalist aflat la putere din 2010, a făcut aceste comentarii în timpul unui discurs în care a prevăzut o schimbare a puterii globale dinspre Vestul „iraţional” către Asia şi Rusia. „În următoarele decenii lungi, poate secole, Asia va fi centrul dominant al lumii”, a spus Orban, menţionând China, India, Pakistan şi Indonezia ca viitoare mari puteri ale lumii.
„Iar noi, occidentalii, i-am împins şi pe ruşi în acest bloc”, a adăugat el în discursul, transmis de televiziunea maghiară, pe care Viktor Orban l-a rostit în faţa etnicilor maghiari prezenţi la un festival în oraşul Băile Tuşnad din România vecină.
Orban, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului UE, s-a distanţat brusc de restul blocului prin căutarea unor legături mai strânse cu Beijingul şi Moscova şi i-a înfuriat pe unii lideri europeni când a efectuat vizite surpriză la Kiev, Moscova şi Beijing în această lună pentru discuţii privind războiul din Ucraina, reaminteşte Reuters. El a declarat că, spre deosebire de „slăbiciunea” Occidentului, poziţia Rusiei în afacerile mondiale a fost raţională şi previzibilă, afirmând că ţara a dat dovadă de flexibilitate economică şi s-a adaptat la sancţiunile occidentale încă de când a invadat Crimeea în 2014.
Orban, al cărui guvern a adoptat o serie de măsuri anti-LGBT, a declarat că Rusia a câştigat influenţă în multe părţi ale lumii tocmai prin înăsprirea drepturilor LGBTQ+. „Cel mai puternic apel internaţional al power-soft-ului Rusiei este opoziţia sa faţă de LGBTQ„, a punctat el.
Pe de altă parte, Ucraina nu va deveni niciodată membră a UE sau a NATO, deoarece „noi, europenii, nu avem suficienţi bani pentru asta”, a mai spus premierul Ungariei.
„UE trebuie să renunţe la identitatea sa de proiect politic şi să devină un proiect economic şi de apărare”, consideră Orban.
UE a deschis negocieri de aderare cu Ucraina la sfârşitul lunii trecute, deşi ţara se află în faţa unui drum lung şi dificil înainte de a putea adera la bloc. Pe de altă parte, Declaraţia finală a summitului NATO din această lună – agreată şi de Orban – a afirmat că alianţa va sprijini Ucraina pe „calea sa ireversibilă” către aderare.