Viktor Orban a atacat „amestecarea raselor” europene și non-europene: „Aceste țări NU mai sunt națiuni!” Aurescu (MAE): „Regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României…”

Premierul de extremă-dreapta al Ungariei, Viktor Orban, a atacat „amestecarea” raselor europene și non-europene într-un discurs în România care imediat a provocat indignarea partidelor de opoziție și a politicienilor europeni, transmite The Guardian. „Noi (ungurii) nu suntem o rasă mixtă…și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a spus Orban sâmbătă. El a adăugat că țările unde europenii și non-europenii se amestecă „nu mai sunt națiuni”. Orban a făcut afirmații similare ani de zile, însă aceste comentarii au fost formulate în termeni clar extremiști.

Katalin Cseh, europarlamentar al partidului de opoziție Momentum, a spus că a fost îngrozită de discursul premierului. „Declarațiile lui aduc aminte de o vreme pe care cred că cu toții am vrea s-o uităm. Arată adevăratele culori ale regimului”, a precizat ea.

Pe Twitter, Cseh s-a adresat persoanelor de rasă mixtă din Ungaria: „Culoarea pielii voastre s-ar putea să fie diferită, s-ar putea să veniți din Europa sau de mai departe, însă sunteți unul dintre noi și suntem mândri de voi. Diversitatea întărește națiunea, nu o slăbește”.

Europarlamentarul român Alin Mituță a răspuns și el furios la comentariile lui Orban. „A vorbi despre rasă sau «puritate» etnică, în special într-o regiune atât de amestecată cum este Europa centrală și de est, este pur și simplu delirant și periculos. Și așa este și domnul Orban”, a scris acesta pe Twitter.

Orban a făcut aceste afirmații în timpul discursului anual din Băile Tușnad, unde a mai vehiculat anterior mari idei politice sau direcții ideologice. Acolo, în 2014, el a spus prima dată că vrea să construiască o „democrație iliberală” în Ungaria. În acest an, Orban a ținut un discurs apocaliptic în care prezice declinul vestului și profețează „un deceniu de pericol, nesiguranță și război”. El a mai criticat dur sprijinul occidental militar pentru Ucraina, poziționându-se ca cel dintâi aliat al Moscovei din cadrul Uniunii Europene.

Cu cât NATO dă mai multe arme moderne ucrainenilor, cu atât rușii vor împinge linia frontului înainte…Ceea ce facem este să prelungim războiul”, a spus Orban în timpul unui discurs de sâmbătă.

Ungaria este membră NATO, însă Orban a avut de multă vreme relații prietenoase cu Putin și a petrecut cinci ore în Moscova vorbind cu liderul rus în februarie, la scurt timp înainte de invazia Rusiei. Discursul vine la două zile după ce ministrul său de externe a făcut o vizită surpriză la Moscova pentru discuții și îl pune cu mult în afara consensului european privind războiul. Orban a spus că treaba vestului nu ar trebui să fie speranța la o victorie ucraineană, ci să medieze un acord de pace. „Nu ar trebui să fim de partea Rusiei sau de cea a Ucrainei, ci între cele două”, a spus el, adăugând că politica de impunere a sancțiunilor asupra Rusiei nu a funcționat.

Oleg Nikolenko, purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Kiev, a spus despre afirmațiile lui Orban că sunt „propagandă rusă”. Orban a câștigat al patrulea mandat consecutiv ca premier la alegerile din acest an, guvernul său fiind acuzat că sufocă libertatea presei și afectează normele democratice de când partidul său Fidesz a preluat puterea în 2010. De la criza refugiaților din 2015, guvernul lui Orban a folosit retorica anti-migraționistă de extremă-dreapta ca principal punct de discuție. Sâmbătă, el a făcut frecvente referiri la teoria conspirației privind „marea înlocuire”, care spune că există un complot de a dilua populația albă a SUA și a țărilor europene prin imigrație. El a spus că este „un truc ideologic a stângii internaționaliste să spună că populația europeană este deja o rasă mixtă”. El a numit demografia, migrația și genul ca principalele câmpuri de luptă ale viitorului, în aceeași zi în care mii de oameni s-au adunat în Budapesta pentru parada anuală Pride din acest oraș.

Comisia Europeană a dat în judecată Ungaria din cauza unei legi recente împotriva LGBTQ+, care este o copie a legii privind „propaganda gay” din Rusia. Aceasta interzice persoanelor homosexuale de la a fi prezentate în materiale școlare sau în emisiuni televizate pentru minori. Poziția lui Orban privind Ucraina l-a costat sprijinul unor aliați ideologici, în mod notabil partidul aflat la putere în Polonia „Lege și Dreptate”, care a criticat poziția sa echivocă privind războiul. Orban va spera ca la alegerile din Italia în septembrie să revină coaliția de dreapta și de asemenea susține reîntoarcerea lui Donald Trump în 2024. Luna viitoare, el ar urma să meargă în Dallas, Texas, unde se va adresa CPAC, o mare adunare a conservatorilor americani. Anterior în acest an, CPAC a găzduit o sesiune specială a conferinței în Budapesta.

În Ungaria, bătălia lui Orban cu instituțiile europene pare că se va intensifica. UE a înghețat câteva miliarde de euro din fondurile de redresare alocate statului din cauza îngrijorărilor privind corupția și statul de drept. Discursul dur al lui Orban ar putea fi un semn că guvernul maghiar a renunțat la primirea fondurilor.

Într-un interviu acordat site-ului Digi24.ro, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, dezaprobă declarațiile făcute de premierul Ungariei, Viktor Orban, la Universitatea de vară de la Tușnad, care a atacat UE pentru implicarea în războiul din Ucraina, a făcut afirmații revoltătoare despre amestecul raselor în Europa din cauza imigrației și a subliniat relația privilegiată pe care o are cu Vladimir Putin. „Este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României”, a spus ministrul Afacerilor Externe de la București, care a ținut să sublinieze că România nu este de acord cu discursul premierului de la Budapesta. Aurescu a remarcat însă faptul că, potrivit unei promisiuni pe care a primit-o de la omologul său ungar, demnitarii prezenți la Tușnad nu au abordat teme sensibile pentru opinia publică din România, cum ar fi obținerea autonomiei de către maghiarii din Harghita și Covasna.

În acest weekend am urmărit cu toții declarațiile anti-UE și pro-ruse făcute de către Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, în contextul participării la Tabăra de Vară de la Tușnad. Cu puțin timp înainte de eveniment, ați avut consultări cu omologul dvs. ungar în cadrul cărora ați punctat așteptările României. Cum evaluați conduita oficialilor ungari la finalul acestui eveniment?

Bogdan Aurescu: Da, am fost foarte atenți la toate declarațiile oficialilor ungari de rang înalt care s-au aflat în România, în vizită privată, pentru a participa la evenimentul de la Tușnad. În cadrul recentei vizite la București a ministrului de externe ungar Péter Szijjártó la 12 iulie 2022, am anticipat acest moment și am pus pe masă, în discuție, în mod direct, vizitele private în România ale oficialilor ungari, inclusiv în contextul prezenței acestora la tabăra de vară de la Tușnad. Cu această ocazie, am subliniat ferm și clar necesitatea și importanța menținerii discursului public al oficialilor ungari în logica și spiritul Parteneriatului Strategic bilateral din 2002, de la adoptarea căreia se împlinesc anul acesta două decenii, și ale Tratatului de bună vecinătate româno-ungar din 1996. Am avertizat și am insistat pentru manifestarea unei atitudini responsabile din partea oficialilor ungari aflați în vizită privată în România. Cu acel prilej, ministrul Szijjártó mi-a oferit asigurări că oficialii ungari care vor participa la evenimentele de la Tușnad vor avea în vedere aceste repere și vor manifesta o atitudine responsabilă față de relația bilaterală. Mi-a spus atunci că este în interesul Ungariei ca relația bilaterală să nu fie afectată. Bun, ceea ce am putut constata la final este că partea ungară a respectat această parte a înțelegerii noastre, în sensul că discursul public al oficialilor ungari, inclusiv discursul principal de sâmbătă al premierului Orban, nu a fost provocator la adresa României, nefiind abordate sau menționate, în special, chestiuni sensibile pentru noi, cum ar fi așa-zisa autonomie pe criteriul etnic sau acordarea de drepturi colective pentru persoanele aparținând minorităților naționale. Astfel, solicitările ce au ținut strict de relația bilaterală cu România au fost avute în vedere, nu a fost nimic provocator în mod direct în relație cu România, ceea ce e diferit față de alte ediții ale acestui eveniment.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.