Vătămanu (ADD Constanța) speră ca până la finalul anului să fie acceptată modificarea legislativă, necesară salvării Cetății Histria – VIDEO, INTERVIU

Consiliul Județean Constanța a găzduit la mijlocul lunii martie întâlnirea de lucru a factorilor de decizie din administrația locală și centrală, organizată pentru deblocarea legislativă a unuia dintre cele mai importante proiecte ale Constanței – „Restaurarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Histria”. Un aport la acest demers a fost adus și de Asociația de Dezvoltare Durabilă Constanța, prin președintele Ana-Maria Vătămanu.

În acest context, mai mulţi senatori şi deputaţi ai PSD au depus la Senat un proiect de lege care prevede că în rezervaţiile ştiinţifice ar putea fi interzise orice activităţi umane, cu unele excepţii, printre ele numărându-se activităţile de cercetare. Propunere legislativă modifică şi completează alin. (1) al Art. 23 din Ordonanţa de Urgenţă 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice. Social-democraţii precizează, în expunerea de motive a proiectului, că „protecţia, conservarea şi utilizarea durabilă a patrimoniului natural sunt obiective de interes public major şi totodată obiective fundamentale ale politicii pentru protecţia mediului şi ale strategiei naţionale pentru dezvoltare durabilă”. Senatul este prim for sesizat pe acest proiect, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Zona Istria – Sinoie este zonă strict protejată care face parte din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Conform dispoziţiilor Hotărârii Guvernului nr. 248/1994 pentru adoptarea unor măsuri în vederea aplicării Legii nr. 82/1993 privind constituirea Biosferei «Delta Dunării», Zona Istria-Sinoie (400 ha) este amplasată în partea sud-vestică a rezervaţiei, în extremitatea nord-estică a grindului Saele şi cuprinde promontoriul constituit din şisturile verzi pe care este situat ansamblul arheologic Histria şi o porţiune din grindul Saele, situată între şoseaua Cetatea Histria-Satul Nuntaşi şi partea estică a grindului Saele având o lungime spre sud de circa 6 km şi o lăţime cuprinsă între 1.300 m spre nord şi 300 m spre sud. În zona există o mare varietate de specii de păsări: călifarul alb (Tadoma tadoma), raţe, gâşte etc., uneori apărând şi specii noi pentru ţara noastră. Zona prezintă şi o valoare arheologică deosebită. Cetatea Histria a fost înfiinţată în anul 657 i.e.n. de grecii din Milet datorită, printre altele, şi bogăţiei în peste a acestei zone”, argumentează iniţiatorii, în expunerea de motive a propunerii de lege.

Ultima dată când am discutat cu președintele Asociației a fost în urmă cu aproape jumătate de an. Se stă degeaba și se toacă banii la ADD Constanța? Vătămanu ne garantează că nu, înșirându-ne cu acest prilej o serie de proiecte în desfășurare, din care unele dintre ele musai trebuie închise/inaugurate în acest an. De departe, urgența o reprezintă cetatea Histria, unde, de data aceasta, UDMR nu mai manifestă vreo opoziție serioasă – prin Ministerul Mediului pe care îl controlează – așa cum a procedat în ultimii ani. Tot din perspectivă politică, președintele ADD Constanța ne-a precizat faptul că nu se teme de electoralul an 2024, nici din perspectiva funcției, nici a bugetului. În context economic, Ana-Maria Vătămanu nu se așteaptă la tăieri bugetare, mai ales acum când Ordonanța austerității a coaliției intră în linie dreaptă.

Despre proiecte, bani și ceva politică, președintele ADD Constanța, Ana-Maria Vătămanu a fost amabilă să ne detalieze în cadrul unui interviu:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *