VIDEO Rușii care fug din țară primesc citații la graniță, fiind mobilizați pentru Armată. Șoigu s-a dus personal să verifice mobilizarea

Rușii care se încadrează în criteriile de mobilizare și care doresc să părăsească Rusia pe la punctul de trecere a frontierei Verhni Lars, de la granița cu Georgia, primesc citații – anunţă Agenţia de presă TASS, care citează Serviciul de presă al Guvernului Osetiei de Nord, scrie Rador.

La granița cu Georgia, există un grup de lucru care se ocupă de mobilizare, din care fac parte reprezentanți ai comisariatului militar și autorităților. Ei verifică dacă persoanele care pleacă se încadrează în criteriile de mobilizare. Dacă corespund şi există informații care confirmă acest fapt, atunci în acest caz li se înmânează o citație”, a specificat un interlocutor citat de agenția TASS.

Serviciul de frontieră al FSB din Republica Osetia de Nord-Alania a anunţat că transportoarele blindate au fost aduse la punctul de trecere a frontierei Verhni Lars, de la granița dintre Federația Rusă și Georgia, în cazul în care oamenii care stau la coadă decid să treacă cu forţa granița, relatează RBC.

Transportoarele blindate au fost aduse acolo, dar nu vor interveni şi nici nu vom înființa un nou punct de control, ele sunt pregătite să intervină în cazul în care rezerviștii vor să treacă ilegal punctul de control și să părăsească țara, fără a îndeplini nicio formalitate la frontieră. Doar în acest scop. Nu vor fi înființate noi puncte de control… Punctul de control Verhni Lars funcționează în regim obişnuit, nu au fost introduse restricții de ieșire pentru cetățenii de sex masculin de vârstă militară”, a declarat o sursă din cadrul Serviciului de frontieră rus pentru Agenţia de presă RBC.

Liderul autoproclamatei republici Osetia de Nord, Serghei Meneailo, a afirmat că ar putea fi introdusă starea de urgență în regiunea de la granița cu Georgia. Potrivit Agenţiei de presă RIA NOVOSTI, Meneailo a făcut acestă declaraţie la emisiunea Soloviov Live. „Începând de ieri (marţi n.r.), am desfășurat un grup operativ de consolidare a pazei şi securităţii la punctul de control Verhni Lars … situația este acum în curs de evaluare și, cel mai probabil, vom decide să introducem starea de urgență parțială, să se desfășoare acolo un punct de cazare temporară, pentru că acolo sunt atât femei, cât și copii, dar prioritatea noastră sunt bărbaţii din aproape toate regiunile”, a spus Meneailo.

Conducerea autoproclamatei republici Osetia de Nord intenționează să restricționeze accesul în republică pentru vehiculele din alte regiuni, restricția nu-i va afecta pe locuitorii republicii. Serviciul de presă al guvernului autoproclamatei republici Osetia de Nord a explicat că a fost luată această decizie, din cauza cozilor mari formate de mijloacele de transport de tranzit și de cetățenii care doresc să plece în Georgia.

Georgia NU recunoaște referendumurile și adăpostește mii de ruși care fug din țară

Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a descris aşa-numitele referendumuri din părţile ocupate ale Ucrainei ca fiind un act cinic din partea Rusiei, care este „complet inacceptabil”, transmite CNN. Zurabishvili a cerut guvernului georgian să le „condamne categoric”.

Declaraţiile au fost făcute în timp ce vizita un memorial în capitala Tbilisi, ridicat în memoria celor care au murit în timpul conflictului din Abhazia, în urmă cu 29 de ani, când Georgia a pierdut controlul asupra teritoriului în favoarea separatiştilor pro-ruşi abhazi.

„Ştim ce sunt referendumurile atunci când sunt organizate pe teritoriul ocupat, în condiţii de război”, a spus Zurabişvili. „Aceasta este o acţiune extrem de cinică din partea Rusiei, care este complet inacceptabilă pentru noi, pentru lume şi pentru oamenii civilizaţi„, a adăugat ea.

Comentariile lui Zurabishvili vin în contextul în care guvernul georgian afirmă că numărul ruşilor care traversează teritoriul său aproape s-a dublat de la anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin privind mobilizarea, iar la punctul de trecere există cozi lungi de trafic.

După ce au apărut filmulețele cu rușii beți și dezorganizați, Serghei Șoigu s-a dus personal să verifice mobilizarea

Ministrul rus al Apărării, generalul de armată Serghei Şoigu, a inspectat, marţi, modul în care sunt instruiţi oamenii care au fost mobilizaţi la poligoanele militare ale Districtului Militar de Vest, transmite agenţia rusă de ştiri TASS. În ultimele zile, pe rețelele de socializare, au apărut mai multe filmulețe cu oamenii de la centrele de recrutare care fie erau beți, fie se băteau între ei sau nu ascultau ordinele superiorilor. Şoigu a inspectat personal instrucţia de tragere, tactică şi medicală. Potrivit autorităţilor de la Moscova, antrenamentul se desfăşoară cu o intensitate ridicată, inclusiv pe timp de noapte.

Ministrul a ascultat rapoarte din partea viceministrului rus al apărării, general-colonelul Yunus-Bek Yevkurov, şi a şefului Direcţiei principale de instruire pentru luptă a Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, general-colonelul Ivan Buvaltsev, despre modul în care a fost organizată instruirea în pregătirea pentru luptă pentru personalul convocat din diferite specialităţi militare şi despre modul în care a fost organizată coordonarea operaţională ulterioară a acestuia în unităţile militare.

Sute de mii de ruşi au luat cu asalt graniţele în ultima săptămână, după anunţul lui Putin privind mobilizarea parţială. Manifestaţiile împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, au rămas marginale, însă anunţarea uni mobilizări parţiale a precipitat evenimentele. Novaia Gazeta scrie că 54 de centre de înrolare militară şi clădiri administrative au fost incendiate de la începutul războiului, dintre care 17 în ultimele cinci zile.

Un bărbat a deschis focul, luni, într-unul dintre aceste centre de recruitare, la Ust-Ilimsk, în regiunea Irkuţk, în Siberia, şi l-a rănit grav pe şeful centrului. Comitetul rus de anchetă a anunţat că suspectul, un locuitor al oraşului în vârstă de 25 de ani, a fost arestat. Victima a fost spitalizată în stare gravă.

Manifestaţii s-au multiplicat, în ultimele zile, în mai multe regiuni defavorizate împotriva mobilizării parţiale, uneori haotică. Puterea rusă este acuzată de faptul că încearcă să mobilizeze cu prioritate în zone sărace şi izolate. Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut „greşeli” în această mobilizare, care urmează să fie corectate şi a sugerat că Kremlinul nu exclude o închidere a frontierelor, cu scopul de a împiedica fuga bărbaţilor care pot lupta.

Rușii care fug de mobilizarea lui Putin pot cere azil în SUA

Cetăţenii ruşi care se fug de mobilizare pot solicita azil în Statele Unite, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, notează RADOR.

Considerăm că, indiferent de naționalitatea lor, ei pot solicita azil în SUA și fiecare cerere în parte va fi examinată”, a spus Jean-Pierre. Autoritățile americane îi salută „pe toţi cei care solicită azil”, a adăugat secretarul de presă al Casei Albe. Din declaraţiile oficialului american nu rezultă că rușilor care fug de mobilizare li se va acorda un regim prioritar sau condiții speciale pentru acordarea azilului. Autoritățile germane au declarat că, în anumite circumstanțe, sunt dispuse să acorde azil celor care fug din armata rusă și „oponenților regimului Putin”.

Mobilizarea în Rusia a fost anunțată pe 21 septembrie. Din acea zi şi până în momentul de faţă, mii de ruşi au părăsit țara. Doar prin Kazahstan, Georgia, Mongolia și Finlanda vecine cu Rusia au plecat aproape 200 de mii de ruși. Unele țări membre UE – în special Letonia și Republica Cehă – au declarat că nu vor elibera vize rușilor care fug de mobilizare. La rândul său, Comisia Europeană a anunţat că Uniunea Europeană trebuie să garanteze dreptul de intrare pentru rușii care solicită azil, în contextul mobilizării.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *