Referendumurile din Donbass nici nu salvează aparențele: 96% vor aderarea la Rusia! Putin: „Vrem să SALVĂM populațiile”

Primele rezultate ale referendumului din provinciile ocupate de ruși în Ucraina arată că peste 96% dintre cei care s-au prezentat la vot au optat pentru aderarea la Rusia, potrivit Sky News. Majoritatea covârșitoare a locuitorilor din regiunile ucrainene ocupate au votat în favoarea aderării la Rusia, potrivit agenției ruse de știri de stat RIA, citate de Sky News. Astfel 97,83% au votat pentru intrarea LNR în Rusia la secțiile de votare deschise pe teritoriul rus (pe baza rezultatelor prelucrării a 21,11% din procesele verbale), pentru intrarea DNR – 98,35% (pe baza rezultatelor prelucrării a 22,48% din procesele verbale), a regiunii Zaporojie – 97,79% (după prelucrarea a 29% din procesele verbale) şi a regiunii Herson – 97,05% (după prelucrarea a 28% din procesele verbale).

Așa-numitele referendumuri au fost organizate în patru regiuni din Ucraina aflate în prezent sub control rusesc, în încercarea de a legitima zonele ocupate. Atât Occidentul, cât și Ucraina au denunțat voturile ca fiind un simulacru și au apărut rapoarte potrivit cărora ucrainenii au fost obligați să voteze alipirea sub amenințarea armelor.

Putin, despre referendumuri

Preşedintele rus Vladimir Putin dă asigurări marţi că referendumurile de anexare organizate de Moscova în patru regiuni ucrainene – Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporijjea – au scopul „să salveze populaţiile” care locuiesc în aceste teritorii, relatează AFP.

„Salvarea populaţiilor în toate aceste teritorii în care au loc referendumuri este (…) în centrul atenţiei societăţii noastre şi a întregii ţări”, a declarat într-o reuniune guvernamentală Vladimir Putin, în ultima zi a acestor scrutine.

Uniunea Europeană respinge, însă, aceste „referendumuri” de anexare organizate de către Rusia în Ucraina drept „ilegale”, iar toate persoanele care au participat la organizarea lor vor fi sancţionate, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

„Vor exista consecinţe pentru toate persoanele care au luat parte la organizarea acestor referendumuri ilegale şi care le-au susţinut”, a anunţat într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, Peter Stano.

„Ne vom uni în curând cu Rusia”

Donbasul se va reuni în curând cu Federația Rusă, în urma rezultatelor referendumului – a declarat marți șeful autoproclamatei republici populare Donețk, Denis Puşilin, la postul de televiziune „Rossia-24″.

Sunt sigur că ne vom reuni foarte curând cu Rusia, iar pentru noi aceasta este o întoarcere acasă” – a declarat Puşilin. Potrivit afirmaţiilor sale, observatorii și jurnaliștii străini nu au înregistrat încălcări ale procedurii desfăşurării referendumului. „Nu sunt niciun fel de probleme cu observatorii. Sunt aproximativ 120 de observatori străini, care călătoresc în toată republica, și peste 500 de jurnalişti acreditați, care monitorizează, de asemenea, mersul referendumului. Vă pot spune că aceştia nu au înregistrat încălcări” – a adăugat Puşilin. Acesta crede că rezultatele preliminare ale referendumului nu vor trebui așteptate mult. „După încheierea votării, nu mai rămâne decât să adunăm cifrele” – a conchis Puşilin.

Scene de groază în Herson: Locuitorii acuză că rușii îi iau cu forța de pe stradă

În regiunea Herson, ocupanții ruşi îi determină pe localnici să voteze cu forța, sub amenințarea armelor. În cazul unui refuz, li se acordă 24 de ore să părăsească orașul și ulterior sunt mobilizați la cel mai apropiat punct de control – relatează RBC-Ucraina, într-un material intitulat „De la „referendum” la mobilizare. Cum şi cu ce îi șantajează Rusia pe ucrainenii aflaţi sub ocupație”, scrie Rador.

„În ultimele zile, am primit numeroase apeluri de la locuitorii din Herson cu privire la presiunea pe care ocupanții o exercită asupra cetăţenilor. Ei merg acasă la cetăţeni fiind înarmaţi. Îi capturează pe oameni pe străzi, îi obligă să voteze și îi amenință. Celor care sunt împotrivă sau refuză să voteze li se spune că au 24 de ore la dispoziţie pentru a pleca” – a declarat Iaroslav Ianușevici, șeful Administraţiei de stat militare din regiunea Herson, pentru RBC-Ucraina. Dacă un bărbat cedează în faţa amenințărilor de a pleca în 24 de ore şi decide să părăsească teritoriul ocupat de ruşi, atunci acesta este reținut și mobilizat. Aceeași soartă îi așteaptă pe cei care votează „pentru” și au pașaport rusesc.

Amintim că în perioada 24-27 septembrie, în autoproclamatele republici populare Luhansk şi Doneţk, precum și în zonele ocupate de ruşi din regiunile Zaporijjia și Herson, sunt programate „referendumuri” privind la așa-numita aderare la Rusia.

Primar ucrainean: „Doar 20% din locuitori au participat la referendum”

Primarul Mariupolului, Vadim Boichenko, a declarat marți, citat de Ukrinform, că doar unu din cinci locuitori care a rămas în oraș a votat la referendumul organizat de separatiștii pro-ruși.

„Înainte de război erau 541.000 de oameni în Mariupol, astăzi peste 100.000 de oameni sunt reținuți acolo. Putem vorbi despre majoritatea oamenilor astăzi? Majoritatea locuitorilor din Mariupol se află în Ucraina controlată – peste 200.000 de oameni. Aceasta nu poate fi numit un referendum, este un sondaj sociologic”, a declarat primarul. El a adăugat: „În fiecare casă vine o persoană cu o mitralieră, oamenii sunt forțați să voteze. Sunt 20% din cei 100.000 pe care îi țin cu forța la Mariupol. Poate fi un instrument al democrației?”.

De cealaltă parte, organizatorii referendumurilor spun că primele rezultate în provinciile ocupate de ruși în Ucraina (Zaporojie, Herson, Donețk, Lugansk) arată că peste 96% dintre cei care s-au prezentat la vot au optat pentru aderarea la Rusia, potrivit Sky News.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *