VIDEO Rusia „rașchetează” orașele-port de la Marea Neagră: Bombardamente la Odessa și Nikolaev

Mai multe rachete ruse au lovit portul ucrainean Nikolaev (Mikolaiv) de la Marea Neagră, a declarat duminică un consilier al Ministerului de Interne de la Kiev, Anton Gheraşcenko, transmite Reuters. Oficialul ucrainean a postat pe social media că autorităţile locale au fost cele care au anunţat atacul. Forţele ruse au atacat porturi sudice ale Ucrainei, precum Odesa, Nikolaev şi Mariupol, pe măsură ce încearcă să taie accesul Ucrainei la Marea Neagră şi să stabilească un coridor terestru din Rusia şi până în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014. Rafinăria din Kremenciug, din regiunea Odesa, a fost complet distrusă după atacul rus, a anunţat Dmitro Lunin, guvernatorul regiunii Poltava, la televiziunea publică.

Incendiul de la rafinărie a fost lichidat, dar instalaţia a fost complet distrusă şi nu mai poate funcţiona”, a anunţat Lunin, care a informat că mai multe persoane au fost rănite în atac şi au suferit arsuri grave, cu toate că vieţile lor nu sunt în pericol, potrivit EFE.

Duminică, Ministerul Apărării rus a anunţat că „rachete navale şi aeriene de mare precizie” au distrus o rafinărie de petrol şi trei depozite de combustibil în regiunea Odesa, potrivit Intefax, citată de Reuters. Potrivit ziarului ucrainean Ukrainskaia Pravda, rafinăria din Kremenciug era cea mai mare din ţară cu o capacitate de 18,6 milioane de tone de ţiţei. A doua rafinărie a Ucrainei, situată în regiunea Harkov (est), şi-a suspendat operaţiunile şi este în mare parte inactivă din 26 februarie, la două zile după începerea invaziei ruse, de teama pericolului de a nu deveni ţinta artileriei ruse, scrie EFE.

În cazul rafinăriei de la Kremenciug, autorităţile ucrainene considerau că fabrica este bine protejată şi că nu exista riscul unui atac iminent, mai adaugă sursa citată.

https://www.youtube.com/watch?v=x81DTgJTXq0&feature=youtu.be

Rachete ruse au lovit o „infrastructură critică”, cel mai probabil un depozit de combustibil, în apropiere de orașul-port Odesa, în sudul Ucrainei, în primele ore ale zilei de duminică, dar nu s-au înregistrat victime, au declarat oficialii orașului, conform Reuters. Odesa, pe coasta Mării Negre, este un port cheie la Marea Neagră și principala bază a marinei ucrainene. Acesta a fost un punct de interes pentru forțele ruse, deoarece, dacă ar fi cucerit, ar permite Moscovei să construiască un coridor terestru către Transnistria, o provincie separatistă rusofonă din Moldova care găzduiește trupe rusești.

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacurile cu rachete ale armatei sale au distrus duminică o rafinărie de petrol și trei instalații de depozitare a combustibilului în apropiere de Odesa, adăugând că instalațiile erau folosite de Ucraina pentru a-și aproviziona trupele din apropierea orașului Mykolaiv.

Vladyslav Nazarov, un ofițer al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, a declarat pe Telegram: „Rusia a început cu un atac cu rachete. Regiunea Odesa a fost una dintre țintele prioritare. Inamicul și-a continuat practica josnică de lovituri împotriva infrastructurii critice”.

Fumul este vizibil în unele zone ale orașului. Toate sistemele și structurile relevante funcționează … Nu au fost raportate victime.”

Vika, o localnică care a refuzat să își dea numele de familie, a declarat că nu a fost „o dimineață bună pentru Odesa”.

„Ne-am trezit cu explozii puternice în apropierea casei noastre. Era fum, copiii erau în panică, ferestrele erau aruncate în aer … a fost terifiant”, a declarat ea pentru Reuters.

‘Pacea rusească’, suntem complet nemulțumiți că a venit și vă cerem să plecați”.

„Rusia a început cu un atac cu rachete. Regiunea Odesa s-a aflat printre principalele ţinte. Duşmanul a continuat practica sa josnică de atacuri împotriva infrastructurii critice. Fumul era vizibil în unele zone ale oraşului. Toate sistemele şi structurile relevante funcţionează… Nu s-au înregistrat victime”, a declarat Nazarov.

Mai multe rachete au lovit la ora locală 06:00 rafinăria din Odesa, ale cărei depozite de combustibil sunt în flăcări. Potrivit EFE, rachetele au lovit această infrastructură situată în nordul oraşului, lângă port, unde ajunge un oleoduct din Rusia. Exploziile (cel puţin şase de diverse intensităţi) s-au resimţit la kilometri distanţă, iar de la complexul lovit se ridicau trei coloane de fum care putea fi văzute din tot oraşul. Oficialul ucrainean a explicat că pompierii se află la locul impactului şi încearcă să controleze incendiile declanşate de rachete la mai multe depozite de combustibil unde, din când în când, se produc explozii după ce conţinutul depozitelor ia foc. Duminică dimineaţa au sunat alarmele antiaeriene în Odesa în trei rânduri, potrivit EFE.

Ministerul rus a afirmat că instalaţiile erau folosite de Ucraina pentru a-şi alimenta trupele situate în apropierea oraşului Nikolaev. În fine, ministrul de externe grec, Nikos Dendias, ar urma să sosească „foarte curând” la Odesa, a anunţat duminică MAE elen, citat de AFP.

„Ministrul va sosi foarte curând la Odesa. El aduce ajutoare umanitare, care vor fi predate autorităţilor oraşului”, şi intenţionează să discute cu ele „crearea unui mecanism permanent de distribuţie a ajutorului umanitar”.

Dendias se va întâlni cu membri ai comunităţii elene din acest oraş situat în sud-vestul Ucrainei şi intenţionează să redeschidă consulatul elen.

Autoritățile locale ucrainene denunță bombardamente rusești în orașele Rubinje, Nikolaev și Okatchiv

Mai multe persoane au fost ucise și rănite duminică în bombardamente rusești asupra orașelor Rubinje, Nikolaev și Okatchiv. O persoană a fost ucisă şi trei rănite duminică într-un atac rusesc asupra unui spital la Rubijne, în estul Ucrainei, a anunţat pe Telegram guvernatorul regiunii, Serghei Gaidai, fără a furniza alte detalii, potrivit AFP. Această localitate situată în apropiere de Lugansk, în regiunea Donbas, a fost în mai multe rânduri ţinta unor bombardamente de la începutul invaziei ruse la 24 februarie. În acelaşi timp, Gaidai a mai spus că regiunea Lugansk este lovită de tot mai multe bombardamente, iar Rusia îşi creşte numărul de trupe pentru a încerca să captureze întreaga regiune.

https://www.youtube.com/watch?v=4xj44oSOn4o

O persoană a fost ucisă şi alte 14 au fost rănite într-un atac rusesc la Nikolaev, oraş din sudul Ucrainei, a anunţat duminică guvernatorul regiunii, Vitali Kim, potrivit AFP. Printre persoanele spitalizate se numără şi un adolescent de 14 ani, rănit uşor, a precizat el pe Telegram. Kim a adăugat că există un număr nedeterminat pentru moment de persoane ucise şi rănite într-un alt bombardament, la Okatchiv, o localitate la Marea Neagră.

Situat pe drumul spre Odesa, cel mai mare port al Ucrainei, Nikolaev a fost bombardat mult timp de armata rusă, care a încercat fără succes să îl ocupe. Încercuirea rusă pare să fi slăbit în ultimele zile.

Rusia continuă să folosească rachete interzise: Atac asupra orașului Krivoi Rog cu rachete Smerci

În timpul bombardării oraşului Krivoi Rog, sâmbătă seară, invadatorii ruși au folosit sisteme de rachete cu lansare multiplă Smerci, muniție cu dispersie interzisă de Convenția de la Geneva. Din fericire, nu există victime în urma atacului lansat asupra infrastructurii civile din districtul Inhuleţk, relatează RBC-Ucraina, făcând referire la o informaţie făcută publică în cadrul unui briefing de către șeful Administrației Militare de Stat Krivoi Rog, Oleksandr Vilkul. El mai menţionează că atacul invadatorilor ruși a lovit acele zone în care s-a efectuat recent evacuarea rezidenților. Vilkul a adăugat că invadatorii ruşi au lansat un atac nu cu rachete Grad MLRS, ci cu sisteme de rachete Smerci, care au o rază lungă de tragere, scrie rador.ro.

Militarii Forțelor Armate ale Ucrainei au forţat trupele ruse să se retragă la zeci de kilometri de oraşul Krivoi Rog, iar linia frontul a ajuns acum în interiorul regiunii Herson. Șeful Administrației Militare a orașului Krivoi Rog a atras atenția asupra faptului că munițiile cu dispersie interzise folosite de ruși ar putea exploda timp de 40 de ore și a îndemnat civilii să fie cât se poate de atenți.

https://www.youtube.com/watch?v=3C1JWms4m5c&feature=youtu.be

Dacă vedeți mici cilindri argintii de 5 pe 2-2,5 centimetri pe jos, la sol să nu-i atingeți, să plecați imediat din zonă și să sunați la 101 sau 102. Astăzi, din cauza acestei muniţii au murit un tată și un fiu, care nu au ținut cont de recomandările noastre și le-au adus acasă, unde au explodat”, a declarat Vilkul.

Oleksandr Vilkul a precizat că pe 2 aprilie trupele ruse au bombardat oraşul Krivoi Rog. Invadatorii ruși au lansat atacuri asupra Dnipropetrovsk și asupra unei benzinării din Krivoi Rog. Forțele Armate ale Ucrainei au distrus mai multe rachete inamice și o dronă în regiunea Dnipropetrovsk.

Noi explozii în orașul Belgorod, din Rusia, acolo unde Moscova spune că Ucraina a atacat cu elicopterele

Două explozii au fost auzite duminică în orașul rus Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina, au declarat doi martori pentru Reuters, la câteva zile după ce autoritățile ruse au acuzat forțele ucrainene că au lovit un depozit de combustibil din această localitate. Cauza exploziilor nu a fost imediat clară. Unul dintre martori a declarat că exploziile au fost atât de puternice încât au zdruncinat ferestrele casei sale din Belgorod.

Exploziile au avut loc la câteva zile după ce Ministerul rus al Apărării a declarat că două elicoptere ucrainene au lovit un depozit de combustibil din oraș, situat la aproximativ 35 km de granița cu Ucraina, după ce au intrat în Rusia la o altitudine extrem de joasă în primele ore ale zilei de vineri. Kremlinul a declarat că incidentul ar putea submina eforturile de pace, în timp ce un înalt oficial ucrainean de securitate a negat responsabilitatea.

Un oficial local din regiunea din jurul Belgorodului a declarat că duminică a avut loc o explozie în satul Tomarovka, dar că nimeni nu a fost rănit și că nicio proprietate nu a fost avariată.

„A fost o bubuitură, resturi au căzut pe pământ”, a scris Oleg Medvedev, șeful districtului Yakovlevsky din afara Belgorodului, pe aplicația de mesagerie Telegram.

El nu a dat detalii despre natura resturilor și nici despre cauza exploziei. Nu este clar dacă explozia descrisă de Medvedev a fost una dintre cele auzite de martori.

Rusia cedează presiunii internaționale: Concesii pentru civilii din Mariupol şi Berdiansk

Armata rusă a anunţat că va deschide duminică mai multe coridoare de evacuare pentru străini din Mariupol şi Berdiansk, oraşe în sud-estul Ucrainei, transmite dpa. General maiorul Mihail Mizinţev a declarat că cetăţenii străini vor putea părăsi Mariupol şi să se îndrepte către Berdiansk, în timp ce cei aflaţi în Berdiansk vor putea să părăsească zona fie pe cale terestră, către Crimeea (provincie ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014 – n.r.), fie prin zone controlate de ucraineni, a relatat agenţia de presă rusă TASS.

„În conformitate cu solicitarea preşedintelui Republicii Turcia adresată preşedintelui Federaţiei Ruse, s-a luat decizia de a oferi asistenţă totală în evacuarea cetăţenilor străini ţinuţi ostatici de militanţii rămaşi din batalioanele naţionaliste, în anumite zone din Mariupol”, a spus Mizinţev, care a cerut conducerii Ucrainei să garanteze siguranţa coridoarelor, potrivit EFE.

„O operaţiune umanitară este posibilă doar cu asistenţa totală a autorităţilor de la Kiev pentru trecerea unui convoi umanitar din Mariupol, observarea strictă a ‘unui regim de armistiţiu’ pe timpul evacuării, precum şi eliminarea ameninţării cu bombardamentele”, a susţinut oficialul rus, citat de Interfax.

„Federaţia Rusă este pregătită să garanteze intrarea navelor implicate în evacuare în portul Berdiansk şi ieşirea din acesta în conformitate cu normele dreptului maritim internaţional”, a adăugat el.

Mizinţev a menţionat că Rusia a făcut apel la organizaţiile internaţionale „să oblige autorităţile ucrainene să notifice în scris (…) că sunt pregătite să realizeze evacuarea”. Potrivit oficialului rus, garanţiile în scris din partea autorităţilor ucrainene urmau să fie trimise Rusiei, Turciei, Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi.

Cetăţenii străini avuţi în vedere sunt în mare parte personal navigant al unor nave de transport blocate în ambele porturi de la începutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie.

Rusia a răpit 11 aleși locali ucraineni și îi ține ascunși

Ministrul ucrainean al Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar, Irina Vereşciuk, a anunţat că 11 lideri de comunităţi locale sunt ţinuţi captivi de armata rusă, informează ukrinform.net.

„11 lideri de comunităţi locale din Kiev, Herson, Harkiv, Zaporojie, Mikolaiv şi Doneţk sunt în captivitate. Informăm Comitetul Crucii Roşii, ONU şi organizaţii internaţionale în privinţa acestei situaţii şi a faptului că sunt dispăruţi şi alţi civili. Cerem ca toţi civilii noştri, primarii, preoţii, jurnaliştii şi activiştii să fie eliberaţi. Ei sunt reţinuţi ilegal şi au dreptul ca alţii să lupte pentru eliberarea lor. Noi facem asta şi le cerem şi altora să o facă”, a spus Vereşciuk.

Ea a precizat că sunt în curs negocieri pentru eliberarea civililor, ca parte a unui schimb de prizonieri de război. Vereşciuk a menţionat că sâmbătă, după eliberarea regiunii Kiev, s-a descoperit că Olha Sulhenko, lider al satului Motijin, a fost ucisă.

Ea a fost ucisă în captivitate de ruşii neoameni. Este o crimă de război. Cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere conform legislaţiei internaţionale”, a adăugat ministrul.

Răpirea Olgăi Suhenko şi a soţului ei, găsit şi el mort sâmbătă, a fost anunţată la 26 martie de parchetul ucrainean. Anunţurile privind răpirea mai multor primari de localităţi ucrainene, în teritorii ocupate de armata rusă de la începutul invaziei sale din 24 februarie, au atras condamnări din partea Uniunii Europene. Unul dintre edili, primarul Melitopolului (sud), a fost eliberat în schimbul mai multor militari ruşi.

În raportul său de duminică, organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch a afirmat că a documentat mai multe cazuri de potenţiale crime de război comise de trupele ruse în teritoriile ucrainene ocupate, între care un viol în formă repetată şi mai multe execuţii sumare.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *