VIDEO Șoc în Rusia: Bărbații între 18 și 65 de ani NU mai au voie să iasă din țară! Rușii fug în masă: Cozi kilometrice la granițe, sute de arestări

Companiile aeriene ruse au primit interdicție să mai vândă bilete bărbaților ruși cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani. Doar cei care prezintă dispensă de la Ministerul Apărării mai au voie să facă asta. Jurnalistul francez Emmanuel Grynszpan de la Le Monde a postat informația pe contul său de Twitter la câteva ore după discursul lui Vladimir Putin prin care a anunțat mobilizarea militară parțială în Rusia. Liderul de la Kremlin a anunțat mobilizarea rezerviștilor, iar temerile au crescut în Federația Rusă.

Site-ul căilor ferate rusești se blochează în mod repetat din cauza numărului mare de solicitări. Sute de mii de bărbați vor să cumpere bilete, pentru a fugi din localitățile lor. Sky News notează că prețul biletelor de avion cu plecare din Moscova în zilele următoare a crescut. Altele s-au vândut complet după anunțul lui Vladimir Putin. Moscow Times scrie că biletele de avion către Turcia Georgia și Armenia nu au mai fost disponibile la vânzare la câteva minute după anunțul făcut de Vladimir Putin. Aproape 300.000 de rezerviști sunt în prezent afectați de acest apel la mobilizare, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. În discursul său către națiune, Vladimir Putin a precizat că mobilizarea acestor forțe civile este efectivă începând cu ziua de azi.

Cozi kilometrice la granița cu Finlanda

Oamenii au început să fugă în masă din Rusia după ce președintele Putin a semnat un decret privind mobilizarea parțială pentru războiul cu Ucraina. Civilii părăsesc țara cu avionul, autobuzul, mașinile personale și chiar și pe jos, traversând hotarele cu țările UE. Imagini de la granița cu Finlanda arată că acolo s-au format cozi uriașe. Șirul de mașini măsoară nu mai puțin de 35 de kilometri.

Letonia a anunțat prin vocea ministrului de externe că nu va oferi refugiu niciun cetățean rus care fuge de mobilizare.

„Din motive de securitate, Letonia nu va elibera vize umanitare sau de altă natură acelor cetățeni ruși care evită mobilizarea și nici nu va modifica restricțiile de trecere a frontierei pentru cetățenii ruși cu vize Schengen”, a precizat ministrul de externe leton Edgars Rinkevics într-un mesaj publicat pe Twitter.

Azi dimineață, Vladimir Putin a anunțat că a semnat ordinul privind mobilizarea parțială în Federația Rusă. care a intrat în vigoare astăzi. Șoigu anunță mobilizarea a 300 de mii de rezerviști pentru războiul împotriva Ucrainei. Motivele invocate de ministrul rus al Apărării. După acest anunț, rușii s-au grăbit să-și cumpere bilete de avion cu destinația Istanbul, Tbilisi și Erevan. Biletele au fost epuizate în decurs de câteva ore.

protest politie1

Rușii sunt nemulțumiți de anunțul făcut de Putin privind începerea mobilizării parțiale și anunță proteste în toate orașele mari. Mișcarea „Vesna” (Primăvara n. a.) a anunțat organizarea manifestațiilor astăzi, începând cu ora 19:00, ora locală. Rușii au început deja protestele în stradă în Siberia și în Estul țării. Oamenii au ieșit în stradă să protesteze împotriva mobilizării militare. În orașul rus Tomsk, oamenii au ieșit în piața centrală. La Tomsk, poliția a început să rețină oamenii care s-au adunat în piață. Cel puţin 364 participanţi la proteste împotriva mobilizării au fost arestaţi miercuri în Rusia, afirmă grupul independent OVD-Info, citat de AFP.

Procuratura din Moscova a emis un avertisment cu privire la tragerea la răspundere după ce pe rețelele de socializare au apărut apeluri la proteste naționale, transmite Meduza. Parchetul a precizat că „distribuirea unor astfel de materiale” prin rețelele de socializare, forumuri și alte site-uri, implicarea adolescenților în activități ilegale, precum și organizarea sau participarea la acțiuni ilegale prevede pedepse administrative sau penale, „inclusiv în formă de închisoare de până la 15 ani”.

Biletele de avion s-au epuizat la câteva minute după anunțul lui Putin

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat miercuri, 21 septembrie, o mobilizare parţială în Rusia pentru îndeplinirea obiectivelor „operaţiunii militare speciale” în Ucraina. La câteva minute după anunț au fost epuizate biletele de avion pentru această zi, anunță presa din Rusia pe rețelele sociale. Este vorba despre zboruri directe spre Instanbul și Erevan, capitala Armeniei.

La câteva minute după discursul lui Putin, toate biletele directe pentru 21 septembrie spre Istanbul și Erevan au fost epuizate”, se arată în postare.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri o mobilizare militară parţială în Rusia pentru îndeplinirea obiectivelor „operaţiunii militare speciale” în Ucraina, în cursul unui discurs televizat către naţiune, potrivit TASS, Reuters şi AFP. Putin a declarat că a semnat un decret privind mobilizarea parţială începând de miercuri a rezerviştilor pentru „operaţiunea militară specială” în Ucraina, ale cărei obiective nu s-au schimbat, a asigurat el. În discursul său televizat, anunţat iniţial pentru marţi seara, dar care fusese amânat din motive neprecizate, preşedintele rus a afirmat că obiectivul său este „eliberarea” Donbasului, zonă minieră din estul Ucrainei compusă din regiunile Doneţk şi Lugansk şi că majoritatea populaţiei din această zonă nu doreşte să revină la ceea ce el a numit „sub jugul” Ucrainei.

Pe un ton marţial, Vladimir Putin a spus că sprijină referendumurile de anexare care vor fi organizate în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, spunând că este de „datoria lui morală” să-i protejeze pe locuitorii de aici de „neonaziştii” aflaţi la putere la Kiev. Preşedintele rus a afirmat că ţara sa nu face decât să răspundă agresiunii Occidentului, care, potrivit lui, supune Moscova unui „şantaj nuclear”.

Primarul Moscovei anunță finalizarea primelor trei batalioane după ordinul lui Putin

Măsurile municipale de sprijin material pentru voluntarii la acţiunile militare și familiile acestora vor fi extinse și pentru locuitorii mobilizați la Moscova, a anunţat, miercuri, primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin, pe blogul său. „Astăzi, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a semnat un decret privind mobilizarea parțială în cadrul Forțele Armate. ‘…’ Deja astăzi câteva mii de voluntari de la Moscova participă la lupte cu armele în mână. Trei batalioane au fost finalizate – „Donsk”, „Gheorghievski” și „Mareșal Katukov”. Am luat decizii cu privire la măsuri suplimentare de sprijin material pentru voluntari și familiile acestora” – a scris primarul Moscovei. Acesta a subliniat că „este necesar să se extindă pe deplin toate aceste măsuri de sprijin şi acelor cetățeni care vor fi mobilizaţi la Moscova în conformitate cu decretul prezidențial”, scrie Rador.

Rușii nu au luat în seamă amenințările și au ieșit în stradă: Peste 200 de protestatari anti-mobilizare au fost reținuți

Peste 100 de persoane au fost arestate în toată Rusia pentru că au protestat faţă de mobilizarea parţială a cetăţenilor ruşi de către Vladimir Putin, relatează The Guardian. Peste 200 protestatari au fost reţinuţi până în prezent în toată ţara, potrivit OVD-Info, un grup independent de monitorizare care urmăreşte detenţiile din Rusia. Protestatarii au scandat în Moscova „Viață pentru copiii noștri”, conform Nexta.

În oraşul siberian Irkutsk, cel puţin 10 din cei 60 de protestatari care s-au adunat într-o piaţă centrală au fost reţinuţi, potrivit activiştilor locali, relatează Moscow Times. În al treilea oraş ca mărime din Rusia, Novosibirsk, un videoclip publicat pe reţelele de socializare a arătat un protestatar strigând „Nu vreau să mor pentru Putin sau pentru tine!”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.