VIDEO Irak, în prag de RĂZBOI cu Turcia, după bombardamentele „criminalului Erdogan”! „Ne rezervăm dreptul deplin de a răspunde”

Grupuri și personalități politice din Irak au condamnat ferm Turcia pentru bombardamentul mortal de miercuri după-amiază din provincia Dohuk, soldat cu numeroase victime civile. Diferiți politicieni irakieni, printre care președintele Barham Salih, premierul irakian Mustafa al-Kadhimi și președintele Parlamentului Al-Halbousi, au condamnat bombardamentul mortal al Turciei care a lovit miercuri după-amiază o stațiune turistică din districtul Zakho din Duhok, transmite agenția MEHR News. Potrivit presei locale irakiene, Kadhimi a condamnat ferm bombardamentul, acuzând Turcia și calificându-l drept o „încălcare flagrantă a suveranității irakiene și a vieții și securității cetățenilor irakieni”, adăugând că Bagdadul își rezervă „dreptul deplin” de a răspunde la astfel de atacuri și acuzând în continuare Ankara că nu a acordat atenție cererilor continue ale Irakului de a înceta să mai încalce suveranitatea țării.

irak2

Președintele Barham Salih a condamnat, de asemenea, cu fermitate atacul, afirmând că „bombardamentul turcesc de la Duhok este condamnat și denunțat și reprezintă o încălcare a suveranității țării și o amenințare la adresa securității naționale irakiene” și a calificat drept „inacceptabilă” repetarea loviturilor de artilerie ale Ankarei.

Toate victimele bombardamentului mortal erau turiști din centrul și sudul Irakului și făceau parte dintr-un grup de turiști format din 200 de persoane, a declarat presa locală kurdă, citându-l pe primarul din Zakho, Muhsin Bashir. Politicienii șiiți, inclusiv președintele Asa’ib Ahl al-Haq, Qais Hadi Sayed Hasan al-Khazali, șeful Mișcării Naționale Wisdom Ammar al-Hakim, precum și Hadi al-Ameri și Muqtada al-Sadr au condamnat ferm bombardamentul turcesc, considerându-l un act criminal pentru care Ankara trebuie să plătească un preț.

irak3

Consilierul lui Muqtada al-Sadr a declarat: „Ceea ce a făcut Turcia este o declarație de război împotriva Irakului. Civilii sunt loviți cu obuze de artilerie, apa este aproape complet tăiată și se fac intervenții militare pe scară largă.”

Între timp, irakienii au organizat proteste în diferite părți ale țării, inclusiv în Bagdad și în orașul sfânt Najaf, și au ars steagurile Turciei în semn de protest. Politicienii irakieni și kurzi au condamnat pe larg operațiunile militare turcești din țara lor ca fiind o încălcare a suveranității irakiene și au cerut Ankarei să își retragă trupele din țară, în timp ce armata turcă continuă să atace teritoriul irakian. Turcii susțin că luptă împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan, organizație considerată teroristă. Presa kurdă a relatat miercuri că mai mulți civili au fost uciși și răniți în timpul unui atac al artileriei turcești în nordul Irakului. Potrivit informațiilor, atacurile turcești au fost efectuate în Batifa, situată în provincia Dohuk din regiunea irakiană Kurdistan. Presa kurdă a precizat că bombardamentele turcești au vizat mai multe locații turistice din districtul Zakho din Duhok, ucigând peste o duzină de turiști și rănind alți câțiva.

Cel puțin opt persoane au fost ucise și alte 23 au fost rănite, a declarat Chiya Amin, șeful direcției de turism din Zakho, cu privire la ultimul bilanț, care include și copii, a relatat presa kurdă. Surse kurde, care au publicat o înregistrare video, au relatat că în atac, o rachetă a lovit o stațiune din nordul Irakului și că mai multe persoane au fost rănite. Sursele de presă au confirmat, de asemenea, că mai mulți turiști arabi se numără printre cei uciși și răniți în atacul de artilerie. Câteva momente mai târziu, surse media au raportat că mai multe femei și copii au fost răniți și transportați la spital în urma atacului.

irak4

În mai multe orașe irakiene au avut loc proteste la sfârșitul zilei de 20 iulie, după ce oficialii au afirmat că loviturile de artilerie turcești au ucis cel puțin opt persoane și au rănit alte aproximativ 23 într-o zonă de stațiune din districtul Zakho, în guvernoratul Duhok, la începutul zilei.

Manifestanții s-au adunat în jurul sediilor diplomatice turcești din Bagdad, Karbala și Najaf pentru a protesta împotriva atacului. Mai multe steaguri ale Turciei au fot arse. În Najaf, oamenii au atacat un birou turc de vize. Aceștia au scris „Erdogan este un criminal” pe pereții instituției. Poliția s-a desfășurat pentru a monitoriza demonstrația din fața Ambasadei Turciei din Bagdad. Turcia a negat afirmațiile irakienilor potrivit cărora ar fi responsabilă pentru atac.

O criză diplomatică a fost generată de incidentul de miercuri. Consiliul Național de Securitate irakian a ordonat Ministerului de Externe de la Bagdad să îl recheme de la Ankara pe ambasadorul irakian și să oprească toate demersurile pentru trimiterea unui nou ambasador în această țară. Purtătorul de cuvânt al operațiunilor comune irakiene, Tahseen Al-Khafaji, a declarat că atacul asupra Duhok este o încălcare a suveranității țării. Ministerul turc de Externe i-a invitt pe oficialii guvernamentali irakieni să coopereze în „dezvăluirea adevăraților autori ai incidentului dezastruos din provincia irakiană Duhok”.

Turcia este împotriva tuturor atacurilor care vizează civili. Ea îşi desfăşoară lupta împotriva terorismului în conformitate cu dreptul internaţional”, a afirmat Ministerul turc de Externe într-un comunicat.

Miercuri, nouă civili, printre care copii, au fost ucişi şi 23 răniţi de tiruri de artilerie în Kurdistanul irakian pe care Bagdadul le-a atribuit Turciei. Fără să îl menţioneze direct, Ankara a făcut aluzie la o eventuală responsabilitate a PKK, considerat terorist de către Ankara şi aliaţii săi occidentali. „Aceste tipuri de atacuri care vizează civili nevinovaţi, considerate a fi comise de organizaţia teroristă, vizează lupta hotărâtă şi justă a ţării noastre împotriva terorismului”, a adăugat ministerul turc. Surse anonime din cadrul „serviciilor de securitate”, citate de postul privat turcesc NTV, au atribuit şi ele responsabilitatea pentru atac PKK.

Turcia este pregătită să ia toate măsurile necesare pentru a scoate la lumină adevărul”, a afirmat ministerul turc, îndemnând guvernului irakian „să nu facă declaraţii sub influenţa propagandei teroriste”.

Premierul irakian, Mustafa al-Kazimi, a adoptat mai devreme un ton neobişnuit de ferm faţă de vecinul său turc, condamnând o „încălcare flagrantă a suveranităţii sale”. Ankara, care, de 25 de ani, a instalat de facto zeci de baze militare în Kurdistanul irakian, a lansat o nouă operaţiune militară la mijlocul lui aprilie împotriva luptătorilor din PKK în nordul Irakului. Irakul şi-a anunţat, de asemenea, miercuri seară intenţia de a-şi rechema însărcinatul cu afaceri la Ankara pentru consultări.

Nu a avut loc niciun atac al forțelor armate turce împotriva civililor din Dohuk, în Irak, a declarat joi ministrul turc de externe Mevlüt Çavușoğlu.

„Turcia nu țintește niciodată civili, ci doar organizația teroristă PKK (n. r.: Partidul Muncitorilor din Kurdistan)”, a declarat Çavușoğlu la TRT Haber, după afirmațiile autorităților irakiene care au dat vina pe Turcia pentru un atac în această țară.

Çavușoğlu a reiterat condoleanțele pentru cei care și-au pierdut viața în Irak și a  precizat spus: „Au existat, de asemenea, rapoarte care acuzau și defăimau Turcia în legătură cu acest atac. Am negat clar acest lucru în declarația noastră, sau mai bine zis, întreaga lume știe că Turcia nu a efectuat niciodată un atac împotriva civililor. Ne continuăm lupta împotriva terorismului în conformitate cu dreptul internațional.”

Oficialul turc a precizat că au fost purtate discuții între instituțiile turcești imediat ce au fost auzite știrile. El a precizat că, potrivit informațiilor primite, nu a avut loc niciun atac împotriva civililor.

Ca și în Siria, țintele noastre în Irak până acum au fost întotdeauna organizațiile teroriste”, a declarat Çavușoğlu.

El a reamintit că Turcia s-a oferit să coopereze cu oficialii irakieni după atac. Turcia este pregătită să ia toate măsurile necesare pentru a determina cine a comis atacul care a ucis opt civili și a rănit alți 23 în provincia irakiană Duhok, a anunțat miercuri Ministerul de Externe într-un comunicat, făcând apel la autoritățile kurde irakiene să nu se lase influențate de „propaganda grupării teroriste PKK”.

Într-o declarație, ministerul a subliniat că Turcia este împotriva tuturor tipurilor de atacuri care vizează civili și a transmis condoleanțe rudelor celor decedați.

Turcia este împotriva tuturor tipurilor de atacuri care vizează civilii. Turcia își desfășoară lupta împotriva terorismului în conformitate cu dreptul internațional, cu cea mai mare sensibilitate față de protecția civililor, a infrastructurii civile, a bunurilor istorice și culturale și a mediului. Se consideră că astfel de atacuri care vizează civili nevinovați și care sunt evaluate ca fiind organizate de organizația teroristă, vizează poziția justă și hotărâtă a țării noastre în lupta împotriva terorismului.”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *