S-a apucat și Turcia de RĂZBOI: A pornit o OFENSIVĂ puternică în nordul Irakului

Turcia anunţă luni că a lansat o nouă ofensivă – aeriană şi terestră – împotriva rebelilor kurzi turci în nordul Irakului, la care iau parte Forţe seciale şi drone de luptă, relatează AFP. Unităţi de comando, drone şi elicoptere de atac au fost desfăşurate împotriva unor ascunzători ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în trei regiuni, lângă frontiera turco-irakiană, anunţă ministrul turc al Apărării Hulusi Akar.

Turcia efectuează cu regularitate raiduri împotriva unor poziţii PKK, o grupare calificată drept „teroristă” de către Ankara şi aliaţii săi din Occident şi care dispune de baze şi tabere de antrenament în regiunea Sinjar şi în zone muntoase în Kurdistanul irakian.

Piloţii noştri eroi au lovit cu succes adăposturi, peşteri, tuneluri şi depozite de muniţie care aparţin organizaţiei teroriste”, anunţă Hulusi Akar. „Un mare număr de terorişti a fost neutralizat”, dă el asigurări. Această operaţiune urmează să crească în amploare „în orele şi zilele următoare”, anunţă ministrul turc.

Hulusi Akar nu precizează numărul militarilor turci implicaţi în această ofensivă – lansată duminică seara. Contactat de AFP, un purtător de cuvânt PKK, care a cerut protecţia anonimatului, evocă „confruntări armate intense între armata turcă şi (aripa militară a PKK) HPG”.

Armata (turcă) de ocupaţie, care a încercat să debarce trupe cu elicoptere, a încercat, de asemenea, să înainteze la sol”, dă el asigurări.

Ministerul turc al Apărării anunţă că operaţiunea are scopul să dejoace un atac de mare anvergură al PKK vizând Turcia. Însă presa turcă evocă o operaţiune de act tip de mai multe săptămâni.

Această ofensivă a fost lansată la două zile după o vizită în Turcia a premierului Kurdistanului irakian Masrur Barzani, ceea ce sugerează că acesta a fost pus la curent cu intenţiile Ankarei. Masrur Barzani declara, în urma unei întâlniri cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, că susţine o „lărgire a cooperării în vederea unei promovări a securităţii şi stabilităţii” în nordul Irakului.

Guvernul Kurdistanului irakian întreţine o relaţie complicată cu cu rebelii din cadrul PKK, a căror prezenţă îi afectează relaţii comerciale cu Turcia. Ofensivele armatei turce au sporit tensiunile dintre Ankara şi Guvernul central irakian, care acuză Turcia de faptul că nu respectă integritatea teritorială a Irakului.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *