VIDEO INTERVIU Cupșa (CERONAV) insistă pentru pavilionul românesc: „Un navigator produce ZECE locuri de muncă la uscat! Așa asigurăm și un sistem de pensii”

Pavilionul românesc, o poveste mai degrabă romantică decât practică în ultimii ani, fiind întreținută de lucrătorii și elitele din domeniul naval, care nu găsesc înțelegere în nici o guvernare, indiferent de coloratura ei politică. Numai că unii dintre ei… nu se lasă. Vorbim aici de CERONAV, Autoritatea Navală, Liga Navală, Sindicatul Liber al Navigatorilor ș.a., care din 2015 au constituit un grup de inițiativă în acest sens și… insistă: Pavilionul românesc trebuie să devină realitate. Astfel, zilele trecute s-au reluat discuțiile pentru identificarea pașilor necesari pentru o inițiativă legislativă și Ovidiu Cupșa sau Laurențiu Mironescu ș.a. s-au așezat la masă.

Grupul de lucru privind reintroducerea pavilionul românesc în sectorul maritim se ține de… treabă. Directorul general al CERONAV, Ovidiu Cupșa, s-a întâlnit pe 25 ianuarie cu președintele Consiliul Concurenței, Bogdan Chirițoiu și reprezentanții Direcției Ajutor de Stat, iar veștile sunt… dintre cele mai bune: Consiliul și-a dat de principiu avizul pozitiv.

În acest moment, proiectul se pregătește de intrarea în circuitul parlamentar, unde Ovidiu Cupșa ne-a precizat faptul că nu vede de ce vreun parlamentar de Constanța s-ar opune la așa ceva. De asemenea, au început discuțiile și la Ministerul Transporturilor și la Ministerul Finanțelor. Dincolo de eventualele impedimente sau negocieri politice, Cupșa a precizat în cadrul unui interviu pentru TOMIS NEWS faptul că avantajele sociale și economice sunt cele care cântăresc cel mai mult. Potrivit directorului CERONAV, „un navigator produce 10 locuri de muncă pe uscat”, astfel vorbim de aproximativ 20.000 de noi locuri de muncă la Constanța, dacă pavilionul românesc ar (re)deveni realitate, pentru că, în definitiv, nu mai încape în discuție vreo renaștere a flotei românești, una dintre cele mai puternice la nivel mondial până în 1989.

Potrivit proiectului, avantajele acestui pavilion românesc ar atrage nave comerciale, iar navigatorii români „vor beneficia de pensii ca orice om de pe uscat” pe baza contributivității, la pachet cu o scutire de impozite:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *