VIDEO GROAZĂ la Bruxelles, care promite represalii: Coaliția dreptei conservatoare a SPULBERAT celelalte partide din Italia! Meloni: „Suntem gata să ridicăm țara” (UPDATE)

UPDATE

Extrema dreaptă a obţinut o victorie istorică în Italia, prin Partidul Fratelli d’Italia (FDI post-fascst) al lui Giorgia Meloni, care a obţinut în alegerile legislative de duminică, în coaliţie împreună cu Liga (extremă dreapta) a lui Matteo Salvini şi Forza Italia (FI, liberal) al lui Silvio Berlusconi,44% dintre voturile exprimate, potrivit unor rezultate anunţate de Ministerul italian de Interne. Acest scor asigură coaliţiei de dreapta-extremă dreapta majoritatea atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat.

Partidul Fratelli d’Italia al lui Meloni a obţinut 26,29% din voturie exprimate în alegerile de duminică, Liga lui Salvini 8,98%, iar Fora Italia a lui Berlusconi 8,26%, potrivit unor rezultate aproape definitive. Partidul Democrat (PD, centru-stânga) a obţinut 19,12% din voturile exprimate, potrivit acestor rezultate, iar Mişcarea Cinci Stele (M5S, populişti) 15,26% – jumătate din scorul obţinut în alegerile legislative din 2018. Prezenţa la urne a atins un minim istoric de 64%.

Potrivit institutelor de sondare, alegătorii au stat acasă în semn de protest, dar şi pentru că sunt dezamăgiţi de înţelegerile din culise care au condus la formarea celor trei guverne de la ultimele alegeri legislative din 2018. Giorgia Meloni urmează se devină prima femeie premier a Italiei. Victoria sa a fost salutată de diverse partide populiste şi de extremă dreapta din Europa şi constituie o cotitură istorică.

După recenta victorie în alegeri a Partidului Democraţilor din Suedia, este pentru prima oară de la începutul construcţiei europene când o formaţiune de drewapta radicală din galaxia post-fascistă ajunge la putere într-unul dintre cele şase state fondatoare.

Pentru mulţi dintre noi este o noapte de mândrie, de mântuire, de lacrimi, de vise şi de amintiri”, a declarat Giorgia Meloni în noaptea de duminică spre luni, în faţa presei, la cartierul său general, într-un hotel din centrul Romei.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Coaliţia de dreapta condusă de Fratelli d’Italia, partidul Giorgiei Meloni, a câştigat alegerile legislative din Italia, conform unui exit poll Consorzio Opinio Italia pentru Rai, relatează The Guardian. Coaliţia de dreapta ar fi obţinut între 41 şi 45 la sută din voturi, iar alianţa de stânga a obţinuut 25-29 la sută, ceea ce înseamnă că dreapta va aaveaa majoritate în Camera Deputaţilor şi în Senat. Conform estimărilor, dreapta ar urma să aibă între 227 şi 257 de locuri în Camera Deputaţilor şi între 111 şi 131 de locuri în Senat.

1
2

The Guardian notează că aceste cifre indică o victorie răsunătoare a coaliţiei din care fac parte Fratelli d’Italia, Forza Italia şi Lega. Dacă rezultatul se va confirma, Giorgia Meloni va deveni premierul Italiei: ea va fi prima femeie în frunteaa guvernului şi guvernul va fi cel mai de dreapta de după al doilea Război Mondial. Acesta este un adevărat cutremur în Italia, o ţară fondatoare a Europei comunitare şi a treia economie a zonei euro, dar şi în Uniunea Europeană (UE), care ar urma să aibă de a face cu această ideologă apropiată premierului suveranist ungar Viktor Orban.

Cine este Georgia Meloni, femeia cu viziune de extremă dreapta

Carieră politică a populistei de dreapta Giorgia Meloni, favorită în sondaje pentru a deveni prima femeie premier a Italiei în alegerile legislative de duminică, a început la vârsta de 15 ani, cu adeziunea la Frontul Tineretului, o mișcare studențească a dreptei radicale. Ascensiunea sa este o poveste despre un outsider care a devenit favorit în alegerile legislative după destrămarea coaliției guvernamentale conduse de Mario Draghi, părintele establishmentului economic al Europei.

Dacă partidul „Frații Italiei” al lui Meloni va obține cele mai multe voturi în alegerile de duminică, acest lucru va reprezenta un risc național uriaș într-un moment precar – luminile de avertizare de pe tabloul de bord economic al Italiei clipesc, în timp ce Europa se clatină în pragul recesiunii, iar războiul face ravagii la granița UE, scrie Politico. În calitate de lider al celei de-a treia economii ca mărime din Uniunea Europeană, Meloni va avea un rol important în definirea răspunsurilor blocului la aceste crize, pe măsură ce acestea se desfășoară. Așa că mulți din Bruxelles și din alte capitale se vor întreba cine este ea cu adevărat.

Cine i-a modelat valorile? De unde provine? Cum gândește Meloni?

Răspunsul, în parte, se află la prietenii și aliații ei din acele zile de început în Frontul Tineretului din Roma. Mulți membri ai grupului inițial sunt acum figuri de rang înalt în partidul Frații din Italia. Unii dintre ei sunt gata să i se alăture lui Meloni la conducerea țării. În acea zi de vară din 1992, Meloni trebuie să fi părut un radical de dreapta puțin credibil. Ea provenea din cartierul Garbatella din Roma, un cartier cu convingeri ferme de stânga. Școlile și universitățile din zonă erau dominate de stânga. Simpla apartenență la dreapta era un act revoluționar.

„Niciunul dintre noi nu și-ar fi putut imagina vreodată, nici măcar pentru o clipă, ceea ce sondajele spun că s-ar putea întâmpla”, a declarat Nicola Procaccini, care s-a alăturat în aceeași perioadă mișcării radicale și în prezent este europarlamentar din partea Fraților din Italia.

Meloni își amintește că evenimentul care a împins-o să se alăture Frontului Tineretului a fost asasinarea în aceeași zi a procurorului antimafia Paolo Borsellino. Dar ceea ce a cimentat angajamentul studenților față de cauză, potrivit camarazilor ei, a fost un patriotism fervent – și impulsul de a se răzvrăti. În cartea sa, „Eu sunt Giorgia. Rădăcinile mele, ideile mele”, Meloni susține că profesorii ei de stânga au transformat examenul final într-un fel de proces politic spectacol, până când a amenințat cu acțiuni în justiție.

„Este logic că ne revoltam, deoarece majoritatea studenților erau de stânga”, a dezvăluit Procaccini. Totuși, motivațiile lor erau „aceleași ca și astăzi, deși mai radicale… dragoste și furie pentru țara noastră și din cauza felului în care a fost diminuată”.

Pescărușii

Ramura locală a grupului Frontul Tineretului erau numiți „Pescărușii” – după romanul cult al lui Richard Bach, „Pescărușul Jonathan Livingston” – iar asta prin prisma statutului lor de outsideri. Însă ei se uniseră pentru un scop important. Mulți dintre „Pescăruși” aveau o viață de familie complicată și căutau o familie alternativă, în opinia lui Meloni. Propriul ei tată, care vota comunist, își abandonase familia.

Apartenența la Seagulls nu era pentru cei cu jumătate de normă. Politica lor „era o experiență „atotcuprinzătoare” care îți acapara întreaga viață, inclusiv relațiile. De pildă cu ocazia unui eveniment, activiștilor li s-a spus să își sune toți prietenii, își amintește Procaccini. „Ne-am luat agendele telefonice, dar niciunul dintre noi nu avea prieteni care nu făceau politică”.

Grupul a dus războaie teritoriale violente împotriva activiștilor de stânga, soldate adesea cu răniri grave ale membrilor. Giovanbattista Fazzolari, în prezent senator și unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Meloni, a declarat: „Toată generația noastră a ajuns să petreacă câteva zile la spital. Eu am primit îngrijiri pentru răni, un braț rupt. Acest lucru făcea parte din normalitatea noastră”. Activiștii au încercat să le protejeze pe fete, a spus Procaccini, dar Meloni, chiar și pe atunci, refuza un tratament special.

Procaccini susține că, atunci când nu se luptau cu activiștii de stânga, membrii Frontului Tineretului aveau o curiozitate intelectuală surprinzătoare în ceea ce privește teoria politică comunistă și socialistă: La sfârșit de săptămână, refugiindu-se departe în păduri și mănăstiri, cântau melodii ale artiștilor de stânga și apreciau scriitori de stânga precum Che Guevara, „pentru că împărtășeam lupta lor împotriva indiferenței”, a spus Procaccini.

Dar, mai mult decât textele politice, ei erau influențați de romanele fantastice, adesea despre cei slabi care se unesc pentru a triumfa asupra răului. Printre preferatele lui Meloni se număra „The Stand”, de Stephen King, și romanele lui Tolkien, ale cărui texte fuseseră însușite de o generație anterioară a extremei drepte italiene.

Nepoliticoasă și dulce

În pofida lumii masculine în care trăia Meloni, uneori faptul că era femeie îi era de ajutor. Mentorul ei de atunci, Fabio Rampelli, în prezent deputat al Fraților, a ales-o candidat pentru un post de consilier provincial, „deoarece era nepoliticoasă și dulce în același timp și astfel într-o poziție perfectă pentru a alunga imaginea de skinhead dur și pur de extremă dreapta”.

Când Meloni a devenit cel mai tânăr ministru al Italiei, la 31 de ani, încă locuia cu mama sa, deși a muncit și a contribuit mereu la cheltuielile casei A refuzat să meargă în Parlament cu mașina pusă la dispoziție de stat și și-a luat un Mini, pe care l-a condus chiar ea. Ea susține că abandonul din partea tatălui i-a lăsat un sentiment de inadecvare, care o împinge să muncească neobosit. Pentru Fazzolari, „marea forță a Giorgiei este că nu se simte niciodată pe deplin în largul ei. Ea studiază și pregătește lucruri care pentru alții ar fi o rutină”.

Ideologia politică

Ideologia politică a lui Meloni respinge valorile progresiste și îmbrățișează politica identitară. Este construită pe apărarea granițelor naționale, a intereselor naționale și a familiei tradiționale. Meloni  a fost întotdeauna ferm împotriva drogurilor și a avortului, deși insistă că nu ar interzice avortul. Detestă ceea ce ea consideră a fi dominarea de către stânga elitistă a discursului public și a instituțiilor italiene – în special a mediului academic și a sistemului judiciar. „Ei ne numesc monștri”, a spus ea.

Tendința de a-i clasifica activitatea în termeni militariști adaugă la îngrijorările criticilor și adversarilor de stânga, care indică o linie directă de la trecutul fascist al Italiei sub Mussolini până la Frații Italiei din zilele noastre. Ea s-a referit la ea însăși ca la un soldat,  descriindu-și cariera politica ca fiind „misiunea” ei. Se consideră norocoasă că are un partener și un copil.

Ea acordă cea mai mare importanță consecvenței și fidelității față de rădăcinile sale politice, îngrijorându-se adesea de modul în care Meloni, în vârstă de 15 ani, i-ar judeca acum deciziile, a declarat Procaccini: „Îi pasă foarte mult ca acea emoție care a determinat-o să facă politică în adolescență să nu fie coruptă.”

Această percepție de constanță i-a fost utilă ei și Fraților, în cursul anilor turbulenți de guverne de coaliție, o pandemie și incertitudine economică, ajutând-o să ia voturi de la rivalul de dreapta, partidul Liga. Dar în ceea ce privește politica externă, Meloni s-a arătat dispusă să evolueze și să se adapteze. În 2018, ea a sărbătorit victoria electorală a lui Vladimir Putin ca reprezentând „voința fără echivoc a poporului rus„. Iar în cartea sa, publicată anul trecut, ea a lăudat lideri italieni precum Bettino Craxi și Silvio Berlusconi pentru că, în opinia sa, au ținut piept SUA.

De la invazia Ucrainei, dornică să fie văzută de establishmentul internațional ca o moderată, Meloni s-a aliniat fără rezerve poziției SUA și NATO.

Haita de lupi

Cu toate acestea, deși există loc pentru flexibilitate atunci când politica o cere, Meloni se bazează pe un grup strâns de aliați care îi sunt alături de ani de zile. Sora și cumnatul ei sunt, de asemenea, în partid. Cercul, în cuvintele unui fost deputat, este „închis”. Uneori, loialitatea și bătăliile comune cântăresc mai greu decât experiența. Acest cerc intim este vital pentru a o putea înțelege pe Meloni, liderul. Atunci când trebuie să ia o decizie, nu o face singură. Mai întâi, îi consultă pe cei care cunosc subiectul, a spus Fazzolari. În cartea sa, ea îl citează pe Kipling: „Forța lupului este haita. Forța haitei este lupul”. Pentru Fazzolari, forța haitei de lupi constă în faptul că se cunosc de 30 de ani. „În tot acest timp, ne-am aflat punctele forte și punctele slabe ale fiecăruia. Treptat, s-a făcut o selecție a celor care sunt potriviți pentru a fi lideri și a celor care nu sunt,” a spus el.

Cu toate acestea, loialitatea lui Meloni față de rădăcinile tribului său riscă, de asemenea, să împiedice partidul său să facă o tranziție completă către conservatorii moderați. Meloni refuză să elimine flacăra asociată cu fascismul din logo-ul Fraților, deoarece spune că face parte din istoria lor. Totuși, guvernarea într-o coaliție necesită în mod inevitabil compromisuri. Dacă va câștiga alegerile de duminică, Meloni nu va mai fi un outsider. Când realitatea politică va lovi și va veni momentul să facă un compromis cu privire la idealurile sale, o liiceană de 15 ani este acolo să o judece mai aspru decât toți, conchide Politico.

Meloni, după câștigarea alegerilor în Italia: „Suntem gata să ridicăm țara

Giorgia Meloni, şefa partidului naţionalist Fraţii Italiei, a declarat luni că alegătorii italieni au acordat un mandat clar dreptei pentru a forma următorul guvern şi a făcut apel la unitate pentru a ajuta la confruntarea cu numeroasele probleme ale ţării, transmite Reuters.

„Dacă vom fi chemaţi să guvernăm această naţiune, o vom face pentru toţi italienii, cu scopul de a uni oamenii, de a exalta ceea ce îi uneşte mai degrabă decât ceea ce îi dezbină”, a declarat Meloni reporterilor. „Nu vă vom trăda încrederea”, afirmă aceasta. Într-un mesaj pe Facebook, Meloni scrie: „Istoria pe care am făcut-o astăzi. Această victorie este dedicată tuturor militanţilor, managerilor, suporterilor şi fiecărei persoane care – în aceşti ani – a contribuit la realizarea visului nostru, oferindu-şi sufletul şi inima în mod spontan şi dezinteresat. Celor care, în ciuda dificultăţilor şi a celor mai complexe momente, au rămas la locul lor, cu convingere şi generozitate. Dar, mai presus de toate, este dedicată celor care cred şi au crezut întotdeauna în noi. Nu vă vom trăda încrederea. Suntem gata să ridicăm Italia”. Coaliţia de dreapta condusă de Fratelli d’Italia, partidul Giorgiei Meloni, a câştigat alegerile legislative din Italia, conform unui exit poll Consorzio Opinio Italia pentru Rai, relatează The Guardian.

meloni 1

FDI a obţinut între 22% şi 26% din voturi, în timp ce partenerii săi de coaliţie, Liga de extremă dreapta a lui Matteo Salvini şi partidul conservator Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, au câştigat între 8,5% şi 12,5%, respectiv între 6 şi 8% din voturi, potrivit sondajului institutului Opinio realizat pentru televiziunea naţională Rai. Coaliţia de dreapta condusă de Fratelli d’Italia, partidul Giorgiei Meloni, a câştigat alegerile legislative din Italia, conform unui exit poll Consorzio Opinio Italia pentru Rai, relatează The Guardian. În discursul victoriei, Giorgia Meloni a revendicat guvernarea și a cerut precizat că este gata să „ridicăm Italia”.

Cariera politică a populistei de dreapta Giorgia Meloni a început la vârsta de 15 ani, cu adeziunea la Frontul Tineretului, o mișcare studențească a dreptei radicale. Ascensiunea sa este o poveste despre un outsider care a devenit favorit în alegerile legislative după destrămarea coaliției guvernamentale conduse de Mario Draghi, părintele establishmentului economic al Europei. Conform Politico, câștigarea alegerilor de către Giorgia Meloni va reprezenta un risc național uriaș într-un moment precar – luminile de avertizare de pe tabloul de bord economic al Italiei clipesc, în timp ce Europa se clatină în pragul recesiunii, iar războiul face ravagii la granița UE.

În calitate de lider al celei de-a treia economii ca mărime din Uniunea Europeană, Meloni va avea un rol important în definirea răspunsurilor blocului la aceste crize, pe măsură ce acestea se desfășoară. Așa că mulți din Bruxelles și din alte capitale se vor întreba cine este ea cu adevărat.

Mario Draghi a luat o decizie cu impact puternic în Europa înainte de a pleca de la putere

Guvernul italian demisionar condus de Mario Draghi şi Intel au ales oraşul Vigasio, situat în regiunea Veneto, din nord-estul Italiei, pentru construirea unei fabrici de cipuri de miliarde de dolari, au declarat două persoane apropiate situaţiei, citate de Reuters. Investiţia Intel în Italia face parte dintr-un plan mai amplu anunţat de producătorul american de semiconductori în martie trecut, de a investi până la 80 de miliarde de euro (77,5 miliarde de dolari) în următorul deceniu în dezvoltarea capacităţii de producţie în Europa. Cu o investiţie iniţială în valoare de aproximativ 4,5 miliarde de euro, estimată să crească în timp, Intel a spus că fabrica italiană va crea 1.500 de locuri de muncă plus alte 3.500 de locuri de muncă între furnizori şi parteneri, operaţiunile urmând să înceapă între 2025 şi 2027.

Unitatea de producţie italiană a Intel va fi o fabrică avansată de ambalare şi asamblare a semiconductorilor, care va folosi noi tehnologii. Cerând să nu fie numite din cauza sensibilităţii problemei, sursele au spus că părţile au detaliat la începutul lunii septembrie un acord cuprinzător, dar că nu va fi făcut niciun anunţ public înainte de rezultatul alegerilor generale de duminică. Un purtător de cuvânt al Intel nu a comentat, deoarece negocierile sunt în desfăşurare şi confidenţiale. De asemenea, biroul premierului Draghi a refuzat să comenteze.

Situat lângă Verona, pe autostrada şi calea ferată strategică Brenner, Vigasio este opţiunea preferată dintr-o listă scurtă de două sedii, care includ şi unul în regiunea de nord-vest Piemont. Printre alte motive, Vigasio este bine conectat cu Germania şi în special cu oraşul Magdeburg, unde Intel va construi două fabrici, a adăugat una dintre surse. Intel şi guvernul au luat în considerare iniţial şi sedii din regiunile Lombardia, Apulia şi Sicilia. Asistenţii apropiaţi ai lui Draghi urmăresc să intre în negocieri confidenţiale cu succesorii lor probabili, pentru a evita orice risc ca acordul să fie contestat de noul guvern al Italiei, au spus sursele, adăugând că alegerea sediului este extrem de sensibilă din punct de vedere politic. Sursele au refuzat să ofere detalii suplimentare, dar Reuters a relatat anterior că Roma este pregătită să finanţeze până la 40% din investiţia totală a Intel în Italia.

Contribuţia statului la programul de investiţii al Intel este ceva care trebuie neapărat împărtăşit cu următorul guvern, înainte ca orice acord să fie în cele din urmă oficializat, a spus una dintre surse, adăugând că Draghi ar putea lăsa următorul guvern să facă anunţul. Pentru a stimula producţia internă de cipuri, Roma este, de asemenea, în discuţii cu producătorul  franco-italian STMicroelectronics, producătorii de cipuri din Taiwan MEMC Electronic Materials şi TSMC şi compania israeliană Tower Semiconductor, pe care Intel la cumpărat-o la începutul acestui an.

Ursula von der Leyen, îngrozită de victoria Giorgiei Meloni: Amenință pe față Italia

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut o intervenție brutală în procesul legislativ din Italia și a spus că în cazul în care la Roma va ajunge un Guvern de extremă dreapta, atunci Bruxellesul ar putea iniția proceduri prin care fondurile europene ale Italiei să fie tăiate. Ursula von der Leyen a catalogat alianța de extremă dreapta din Italia drept „prietenii lui Putin” și a spus că își exprimă speranța că aceștia nu vor avea un comportament deviant în cadrul Uniunii Europene.

Vom vedea. Dacă lucrurile o iau într-o direcție dificilă, și am vorbit despre cazurile Ungaria și Polonia, avem instrumente să reacționăm”, a spus Ursula von der Leyen.

Între timp, Giorgia Meloni, liderul partidului Frăția Italiei, a câștigat alegerile și este la un pas de a deveni prima femeie prim-ministru din istoria Italiei. Replica a venit rapid din partea lui Matteo Salvini, cel care a cerut demisia președintelui Comisiei Europene.

Ce e asta, o ameninţare? Aroganţă ruşinoasă. Respectaţi votul, liber, democratic şi suveran al poporului italian! Prietenii tuturor, valeţii nimănui”, a scris el pe contul său de Twitter. „Fie îşi cere scuze, fie demisionează„, a mai declarat el pentru cotidianul „Il Corriere della Sera”.

Acelaşi ecou din partea vicepreşedintelui Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi, care a făcut o alianţă cu Liga şi Fratelli d’Italia al Giorgiei Meloni. Declaraţiile dnei von der Leyen sunt „un amestec” în campanie, a apreciat Antonio Tajani.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *