VIDEO China face SPECTACOL în Strâmtoarea Taiwan: Rachete balistice, elicoptere militare. „Va reveni la patria mamă!”

Două rachete au fost lansate de China în apropierea insulelor Matsu din Taiwan, care se află în largul coastelor chineze. Reuters transmite că cele două rachete PCL 191 au fost lansate de China în apropierea insulelor Matsu din Taiwan în jurul orei locale 14.00. Rachetele s-au îndreptat în direcția unor zone de exercițiu anunțate de China, potrivit unui raport intern de securitate din Taiwan văzut de Reuters și confirmat de o sursă de securitate.

Elicoptere militare chineze zboară deasupra orașului Pingtan, provincia Fujian, îndreptându-se spre strâmtoarea Taiwan, potrivit relatărilor de pe rețelele de socializare. Armata chineză a început manevre militare cruciale în jurul insulei Taiwan, ca răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, la Taipei. Ministerul chinez de Externe a calificat exercițiile forțelor armate chineze în zona Taiwanului drept un răspuns necesar și legitim.

China a lansat, joi, exerciţii militare cu tir real în şase zone din jurul Taiwanului, la o zi după vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, pe insula autonomă pe care Beijingul o consideră teritoriu chinez, relatează Reuters. La scurt timp după începerea programată a exerciţiilor la ora 4.00 GMT (7.00, ora României), televiziunea de stat CCTV din China a anunţat că exerciţiile au început şi se vor încheia duminică la ora 4.00 GMT (7.00, ora României). Acestea ar include trageri cu muniţie reală asupra apelor şi în spaţiul aerian din jurul Taiwanului, se arată în comunicat. Oficialii taiwanezi au spus că exerciţiile încalcă reglementările Naţiunilor Unite, invadează spaţiul teritorial al Taiwanului şi reprezintă o provocare directă pentru navigaţia aeriană şi maritimă liberă.

China efectuează exerciţii pe cele mai aglomerate căi navigabile internaţionale şi rute aeriene şi acesta este „un comportament iresponsabil, ilegitim”, a precizat Partidul Democrat Progresist (DPP) din Taiwan. De asemenea, purtătorul de cuvânt al cabinetului din Taiwan, exprimând condamnarea serioasă a exerciţiilor, a declarat, că site-urile web ale Ministerului Apărării, Ministerului de Externe şi biroului prezidenţial au fost atacate de hackeri.

Miercuri seara, la doar câteva ore după ce Pelosi a plecat spre Coreea de Sud, aeronave neidentificate, probabil drone, au zburat deasupra zonei insulelor Kinmen din Taiwan, în apropiere de coasta continentală, a precizat Ministerul taiwanez al Apărării. Generalul-maior Chang Zone-sung din comandamentul de apărare Kinmen al armatei a declarat pentru Reuters că dronele au zburat în tandem în zona Kinmen de două ori miercuri seara, în jurul orelor locale 21.00 şi 22.00. „Am tras imediat rachete de semnalizare pentru a da avertismente şi pentru a le alunga. După aceea, s-au întors. Au intrat în zona noastră de restricţie şi de aceea le-am dispersat”, a spus el.

China, care revendică Taiwanul ca teritoriu propriu şi îşi rezervă dreptul de a-l lua cu forţa, a precizat, joi, că diferenţele sale cu insula autoguvernată sunt o chestiune internă. „Pedeapsa noastră împotriva susţinătorilor fervenţi ai independenţei pro-Taiwan, a forţelor externe, este motivată, legală”, a menţionat Biroul de Afaceri al Taiwanului din Beijing, China.

image 3

În mod neobişnuit, exerciţiile din cele şase zone din jurul Taiwanului au fost anunţate printr-o hartă de localizare difuzată de agenţia oficială de ştiri Xinhua. Joi, primele opt articole în tendinţe de pe platforma chineză Weibo au fost subiecte referitoare la Taiwan, majoritatea exprimându-şi sprijinul pentru exerciţiile chineze sau furia cauzată de vizita lui Pelosi.

„Să reunim patria-mamă”, au scris mai mulţi utilizatori.

Cred că aceasta (vizita lui Pelosi) este un lucru bun. Ne oferă ocazia să încercuim Taiwanul, apoi să folosim această oportunitate pentru a lua Taiwanul cu forţa. Cred că ar trebui să-i mulţumim tovarăşei Pelosi”, a declarat un locuitor din cartierul central de afaceri al capitalei.

Ministrul de Externe al Chinei: „Taiwanul va reveni la patria mamă!

Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a calificat vizita preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan drept o „farsă completă” şi afirmă că cei care ofensează China vor fi pedepsiţi. În acelaşi timp, Taiwanul se aşteaptă la o intensificare a „războiului psihologic”, transmite The Guardian.

„Tendinţa istorică ireversibilă de revenire a Taiwanului la patria mamă nu poate fi schimbată. Cei care ofensează China vor fi cu siguranţă pedepsiţi”, a declarat Wang Yi, informează News.ro.

Wang a făcut aceste remarci în marja reuniunii miniştrilor de externe ai Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (Asean), care a avut loc miercuri în Cambodgia. Statele Unite încalcă suveranitatea Chinei sub pretextul „democraţiei”, a declarat el reporterilor.

Aceste acţiuni perverse nu vor modifica consensul internaţional privind principiul unei singure Chine şi nici tendinţa istorică conform căreia Taiwanul se va întoarce la patria mamă”, a adăugat el. Între timp, Taiwanul se aşteaptă la o intensificare a „războiului psihologic”.

Purtătorul de cuvânt al cabinetului taiwanez, Lo Ping-cheng, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că autorităţile au intensificat securitatea în infrastructurile cheie, inclusiv în centralele electrice şi aeroporturi, şi au crescut nivelul de alertă în domeniul securităţii cibernetice în toate birourile guvernamentale. Lo a declarat că Taiwanul se aşteaptă să fie ţinta în următoarele zile a unui „război psihologic” sporit, care descrie campaniile de influenţă care includ dezinformarea pentru a influenţa opinia publică.

Asistăm la un război psihologic care este mai puternic ca niciodată şi se va intensifica în zilele următoare”, a declarat Lo.

Oficialii taiwanezi au avertizat în repetate rânduri cu privire la ceea ce ei consideră a fi o campanie chineză de slăbire a sprijinului populaţiei pentru guvern. Ministrul digital Audrey Tang a declarat că atacurile cibernetice asupra unităţilor guvernamentale din Taiwan au depăşit marţi 15.000 de gigabiţi, de 23 de ori mai mult decât recordul zilnic anterior. Mai multe site-uri guvernamentale, inclusiv biroul prezidenţial, au fost supuse unor atacuri cibernetice de peste hotare, despre care autorităţile au spus că unele au fost lansate de China şi Rusia. Ministerul Apărării din Taiwan consideră că, prin această decizie, China distruge în mod irațional pacea din regiune.

Condamnăm acțiunile iraționale ale Chinei, care distrug pacea în regiune”, arată Ministerul Apărării din Taiwan.

La scurt timp după începerea programată a exerciţiilor la ora 4.00 GMT (7.00, ora României), televiziunea de stat CCTV din China a anunţat că exerciţiile au început şi se vor încheia duminică la ora 4.00 GMT (7.00, ora României). Acestea ar include trageri cu muniţie reală asupra apelor şi în spaţiul aerian din jurul Taiwanului, se arată în comunicat. Oficialii taiwanezi au spus că exerciţiile încalcă reglementările Naţiunilor Unite, invadează spaţiul teritorial al Taiwanului şi reprezintă o provocare directă pentru navigaţia aeriană şi maritimă liberă.

China efectuează exerciţii pe cele mai aglomerate căi navigabile internaţionale şi rute aeriene şi acesta este ”un comportament iresponsabil, ilegitim”, a precizat Partidul Democrat Progresist (DPP) din Taiwan.

Situația degenerează pe plan internațional: China amenință că rupe dialogul cu țările G7

China a condamnat vehement, joi, acţiunile provocatoare ale Statelor Unite şi a denunţat poziţia Grupului G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA), în contextul începerii, în cursul dimineţii, a celor mai ample exerciţii militare în jurul Taiwanului, ca reacţie la vizita preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Exerciţiile aeriene şi maritime ale armatei chineze au început joi dimineaţă în mai multe zone situate în jurul Taiwanului. Armata chineză a anunţat că exerciţiile se vor derula în perioada 4-8 august, cu o zi în plus faţă de durata comunicată iniţial. Ministerul chinez de Externe a declarat că „dacă țările G7 nu-și schimbă poziția eronată privind Taiwanul, China și-ar putea reconsidera atitudinea față de dialogul cu acestea”. Șeful Ministerului chinez de Externe a anulat deja o întâlnire cu omologul său japonez.

Manevrele militare aeriene şi maritime cu muniţie reală se derulează inclusiv în apele teritoriale ale Taiwanului. Acestea sunt cele mai ample manevre militare organizate de China în jurul Taiwanului.

Statele Unite au cauzat problemele, au generat criza şi continuă să amplifice tensiunile. Vizita lui Pelosi la Taipei nu a fost pentru apărarea democraţiei şi a libertăţii, ci pentru a lansa o provocare şi a încălca suveranitatea şi integritatea Chinei”, a declarat joi Wang Yi, ministrul chinez de Externe, conform agenţiei ANSA, condamnând vehement comunicatul Grupului G7, care a cerut Chinei să nu utilizeze vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan ca „pretext” pentru acţiuni „agresive”.

Ministerul Apărării de la Taipei a lansat un apel la calm, deşi a constatat că armata chineză a lansat rachete în zone situate la nord-est şi la nord-vest de Taiwan. „Noi nu vrem escaladarea crizei, dar nu ne vom opri dacă ne vor fi periclitate siguranţa şi suveranitatea”, a precizat Ministerul taiwanez al Apărării.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentat al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a condamnat vehement exerciţiile militare chineze şi a îndemnat toate părţile să dea dovadă de reţinere. „Nu există nicio justificare pentru a utiliza o vizită ca pretext pentru activităţi militare agresive în Strâmtoarea Taiwan. (…) Încurajăm toate părţile să menţină calmul, să dea dovadă de moderaţie şi să acţioneze în mod transparent”, a declarat Josep Borrell Fontelles.

Miniştrii de Externe din cadrul Asociației Națiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN) au condamnat amplificarea tensiunilor şi au avertizat că o astfel de situaţie poate genera „un conflict deschis”. Din ASEAN fac parte Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaysia, Myanmar, Filippine, Singapore, Thailanda şi Vietnam.

Avertisment extrem de dur lansat de țările din Sud-Estul Asiei

Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN) a avertizat joi că riscul de instabilitate provocat de tensiunile din Strâmtoarea Taiwan ar putea duce la „o eroare de calcul, o confruntare gravă, conflicte deschise şi consecinţe imprevizibile între marile puteri”, informează Reuters.

Poziţia ASEAN este consemnată într-o declaraţie a miniştrilor de externe ai organizaţiei, reuniţi în Cambodgia. Ei au cerut tuturor părţilor implicate să reducă tensiunile legate de Taiwan. Reuniunea de la Phnom Penh a reprezentanţilor celor zece state, cărora li s-au alăturat oficiali de rang înalt din alte ţări, inclusiv China şi SUA, a fost trecută în plan secund de evenimentele din jurul Taiwanului, după vizita la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, Nancy Pelosi.

ASEAN este gata să joace un rol constructiv în facilitarea unui dialog paşnic între părţi”, arată comunicatul oficial, care cere tuturor părţilor să dea dovadă de maximă reţinere şi să se abţină de la provocări.

Pelosi este cea mai înaltă oficialitate americană care a vizitat Taiwanul în ultimii 25 de ani, ceea ce a provocat o reacţie puternică din partea Chinei. Forţele armate chineze au început o serie de exerciţii şi alte activităţi în regiune.

Statele din sud-estul Asiei au tendinţa de a se poziţiona prudent în relaţiile cu China şi SUA, încercând să nu irite niciuna din părţi, menţionează Reuters. La Phnom Penh, ministrul chinez de externe Wang Yi a apreciat că vizita făcută de Pelosi în Taiwan a fost „nebunească, iresponsabilă şi foarte iraţională”, a transmis televiziunea CCTV din China.

Pelosi a respins criticile Beijingului, iar un oficial american de rang înalt a afirmat miercuri că secretarul de stat Antony Blinken îl informase de luna trecută pe Wang despre vizită. Presa de stat chineză a transmis că nu este programată nicio întâlnire între Wang şi Blinken în Cambodgia.

Ministerul de externe de la Beijing a anunţat că şeful diplomaţiei Chinei şi-a anulat şi întrevederea bilaterală prevăzută cu omologul său nipon, Hayashi Yoshimasa, ca reacţie la un comunicat despre Taiwan a miniştrilor de externe din G7. Aceştia ceruseră Chinei să îşi rezolve în mod paşnic problemele legate de Taiwan. În declaraţiile făcute joi presei, Blinken nu s-a referit la vizita lui Pelosi. După ce s-a întâlnit cu ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar, secretarul de stat a salutat „viziunea comună (…) despre o regiune indo-pacifică liberă şi deschisă” şi a afirmat că dialogul bilateral s-a referit la „situaţiile din Sri Lanka, Myanmar şi alte puncte fierbinţi”.

Conform Reuters, accentul la evenimentul ASEAN ar fi trebuit să cadă pe efortul diplomatic de rezolvare a crizei din Myanmar, care se prelungeşte la un an şi jumătate după lovitura de stat militară. Premierul cambodgian Hun Sen a afirmat miercuri că ASEAN va fi nevoită să reconsidere planul de pace convenit cu guvernul militar de la Naypyidaw, dacă acesta continuă să execute deţinuţi.

ASEAN a făcut presiuni asupra regimului militar din Myanmar pentru respectarea unui „consens” privind pacea, convenit anul trecut. Organizaţia a condamnat executarea recentă a patru activişti din opoziţia civilă; a fost prima dată în ultimele decenii când în această ţară s-a aplicat pedeapsa capitală. Militarii aflaţi la putere în Myanmar au justificat săptămâna trecută execuţiile ca „dreptate pentru popor”, respingând o serie de condamnări pe plan internaţional. Myanmarul face parte din ASEAN, însă nu a fost reprezentat la reuniunea de la Phnom Penh, după ce a refuzat să desemneze un trimis care să nu facă parte din guvernul militar. ASEAN a interzis prezenţa generalilor din Myanmar până la constatarea unor progrese conform planului de pace, iar unii membri ai asociaţiei au devenit tot mai critici faţă de regimul de la Naypyidaw.

Ministerul de externe din Singapore a arătat miercuri că Myanmarul a dat dovadă de „lipsă de respect” faţă de eforturile de pace, iar până la înregistrarea vreunui progres, „alte angajamente cu autorităţile militare din Myanmar ar avea o valoare limitată”.

Unii analişti şi diplomaţi se întreabă însă, potrivit Reuters, ce măsuri ar mai putea lua ASEAN, care tradiţional nu se amestecă în afacerile interne ale ţărilor membre.

Complicata istorie dintre China și Taiwan

China și insula Taiwan au o relație extrem de complicată, iar totul a început ca o bătălie politică între partide, bătălie care ulterior a devenit militară. În timpul războiului dintre China și Japonia, la putere în China se aflau naționaliștii lui Chiang Kai-shek, care au dus greul bătăliei cu Japonia, în timp ce Partidul Comunist al lui Mao Zedong a stat în expectativă. Imediat ce s-a încheiat războiul în extern, comuniștii lui Mao Zedong au lansat atacul în interior și în China a început un război civil. Naționaliștii lui Chiang Kai-shek s-au retras în Insula Taiwan și au încercat să oganizeze un Guvern în exil. Tocmai din acest motiv, Taiwanul susține că ar fi „adevărata China”, pentru că aici se afla conducerea legitimă a țării. Sursele istorice sugerează că Taiwanul a intrat pentru prima dată sub controlul deplin al Chinei în secolul al XVII-lea, când dinastia Qing a început să o administreze. Apoi, în 1895, au cedat insula Japoniei după ce au pierdut Primul Război Sino-Japonez.

China a preluat, din nou, insula în 1945, după ce Japonia a pierdul Al Doilea Război Mondial. Apoi, a izbucnit un război civil în China continentală între forțele guvernamentale naționaliste conduse de Chiang Kai-shek și Partidul Comunist al lui Mao Zedong. Comuniștii au câștigat în 1949 și au preluat controlul la Beijing, informează BBC. Chiang Kai-shek și ceea ce a mai rămas din partidul naționalist – cunoscut sub numele de Kuomintang – au fugit în Taiwan, unde au condus în următoarele decenii. China se folosește de aceste date din istorie pentru a susține că Taiwanul a fost inițial o provincie chineză. Dar, la rândul lor, taiwanezii indică aceeași istorie pentru a susține că nu au făcut niciodată parte din statul chinez modern care s-a format pentru prima dată după revoluția din 1911 – sau din Republica Populară Chineză care a fost înființată sub Mao în 1949. Dar din acel moment, Kuomintang a fost unul dintre cele mai proeminente partide politice din Taiwan – conducând insula pentru o parte semnificativă a istoriei sale.

Taiwanul era recunoscut de către SUA drept puterea legitimă din China. Anii au trecut, iar în China s-a instaurat comunismul, care rivaliza cu marele dușman al SUA, URSS. Sub deviza „dușmanul, dușmanului meu îmi este prieten”, președintele american Henry Kissinger a făcut o mutare de efect.

În timp ce URSS pregătea invazia Chinei, Kissinger a mers la Beijing și a schimbat radical relația dintre SUA și China. Americanii au promis că vor interveni militar, în cazul unei invazii a URSS și au dat o nouă dimensiune relațiilor bilaterale cu China. În schimb, SUA au cerut Chinei să respecte autonomia Taiwanului și să nu invadeze insula. Singura situație acceptabilă pentru alipire era un referendum desfășurat democratic. Până în zilele noastre, această înțelegere dintre China și SUA a funcționat, dar Beijingul își dorește alipirea Taiwanului prin orice mijloace, inclusiv militare.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.