Avioane chineze de luptă s-au apropiat de Taiwan. Site-urile președinției și ministerului de interne, ATACATE cibernetic
Zeci de avioane militare chineze au pătruns, marţi seară, în zona de identificare aeriană din jurul Taiwanului, imediat după începerea vizitei lui Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, anunţă autorităţile taiwaneze.
„Cel puţin 21 de avioane ale armatei chineze au pătruns marţi seară în Zona de identificare aeriană, în partea de sud-vest a Taiwanului”, anunţă Ministerul Apărării de la Taipei, citat de Agenţia France-Presse şi de postul BFMTV. Zona de identificare aeriană este mai largă decât spaţiul aerian al Taiwanului. Niciun avion nu a pătruns în spaţiul aerian taiwanez. În acelaşi timp, site-urile mai multor instituţii guvernamentale taiwaneze sunt nefuncţionale din cauza unor atacuri cibernetice. Este vorba de site-ul preşedintelui Taiwanului, Tsai Ing-Wen, de cel al Ministerului Apărării şi de cel al Ministerului de Externe, conform Axios.com.
Administraţia de la Taipei a salutat vizita lui Nancy Pelosi, considerând că marchează relaţia constantă a Statelor Unite cu Taiwanul. Însă Ministerul de Externe de la Beijing a condamnat „ferm” vizita lui Nancy Pelosi la Taipei. „Vizita sa în Taiwan, indiferent de formă şi de motiv, reprezintă o provocare politică majoră. China nu va accepta acest lucru. Este vorba de o încălcare gravă a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Chinei”, a subliniat Ministerul chinez de Externe.
China anunță pedepse împotriva organizațiilor și firmelor din Taiwan care își doresc independența
Biroul pentru afaceri taiwaneze al Consiliului de Stat din China a anunțat miercuri pedepse împotriva unor organizații care urmăresc „independența Taiwanului”. Sub pretextul „democrației” și al „cooperării și dezvoltării”, „Taiwan Foundation for Democracy” și „International Cooperation and Development Fund” au desfășurat în mod gratuit activități separatiste pentru „independența Taiwanului” pe scena internațională. Au făcut totul pentru a se alia cu forțele externe anti-China, a declarat Ma Xiaoguang, purtătorul de cuvânt al biroului. De asemenea, au atacat și au defăimat China și au folosit bani și alte mijloace ca momeală pentru a extinde așa-numitul „spațiu internațional” al Taiwanului, încercând să submineze sprijinul internațional pentru principiul unei singure Chine, a spus Ma, relatează Xinhua.
China a decis să ia măsuri punitive împotriva fundațiilor menționate mai sus, interzicându-le să coopereze cu organizații, întreprinderi sau persoane din China continentală. De asemenea, China va pedepsi, în conformitate cu legea, organizațiile, întreprinderile sau persoanele fizice care oferă fonduri sau servicii fundațiilor și va lua alte măsuri necesare, a adaugat Ma.
China va interzice organizațiilor, întreprinderilor sau persoanelor fizice orice tranzacție sau cooperare cu Speedtech Energy, Hyweb Technology, Skyla, SkyEyes GPS Technology și alte întreprinderi care au donat bani fundațiilor. Șefilor întreprinderilor relevante li se va interzice să intre în China, a spus Ma.
Reuniune de urgență a Guvernului de la Taiwan: Setul de contramăsuri
După o şedinţă a cabinetului din Taiwan, convocată de premierul Su Tseng-chang, miniştri seniori au anunţat un set de contramăsuri pentru a asigura funcţionarea normală a guvernului şi serviciilor publice, după decizia Chinei de a organiza manevre militare aeriene şi navale în apele care înconjoară insula, relatează miercuri DPA.
Oficiali din Ministerul Apărării Naţionale din Taiwan au condamnat exerciţiile militare chineze, calificându-le drept „echivalentul unei blocade” şi o „încălcare a dreptului internaţional”.
În special, ei au atras atenţia asupra ameninţării reprezentate de informaţiile false privind violenţe, precum bombardamente asupra aeroporturilor. Ministrul transporturilor, Wang Kuo-tsai, a declarat că ministerul său a discutat cu autorităţile care supervizează controlul traficului aerian în nordul şi în sudul insulei, precum şi cu liniile aeriene, pentru a ajusta orarele curselor şi tiparul de zbor în timp ce au loc manevrele chinezeşti. Wang Kuo-tsai a spus că toate cele 150 de zboruri zilnice care pleacă de pe aeroporturile din Taiwan nu vor fi afectate de exerciţiile militare ale Chinei, dar ar putea avea loc întârzieri din cauza schimbărilor de traseu.
Ministrul afacerilor economice, Wang Mei-hua, a asigurat cetăţenii că stocurile de combustibil, cărbune, petrol şi gaz lichefiat sunt mai mult decât suficiente. De asemenea, purtătorul de cuvânt al guvernului, Lo Ping-cheng, a spus că agenţiile guvernului iau măsuri de consolidare a protecţiei împotriva hackerilor şi altor atacuri cibernetice.
De joi şi până duminică, China va organiza exerciţii în şase puncte din jurul Taiwanului, ajungând până la 9 mile marine (aproape 17 km) de două dintre porturile sale maritime majore, Keelung şi Kaohsiung. Manevrele reprezintă o aparentă răzbunare pentru vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, al treilea cel mai înalt oficial de la Washington, comentează DPA. După ce a reafirmat că SUA „sunt alături de Taiwan”, Nancy Pelosi a plecat miercuri seară, după o vizită de aproape 20 de ore.
Vizita lui Pelosi a provocat temeri privind o criză militară în strâmtoarea Taiwan, care separă China continentală de insulă.
Criza taiwaneză seamănă cu cea din 1996 însă balanța forțelor s-a modificat în ultimele decenii
Echilibrul de forţe s-a modificat în favoarea Chinei în ultimele decenii, ceea ce ar putea afecta planurile Statelor Unite de apărare a Taiwanului în cazul instituirii unei blocade comerciale sau în cazul unei intervenţii militare chineze, comentează postul de televiziune BBC. Noile exerciţii militare chineze, care vor începe joi ca reacţie la vizita în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, vor avea loc inclusiv în zone aflate la mai puţin de 20 de kilometri de teritoriul taiwanez. Administraţia separatistă de la Taipei susţine că va fi o blocadă aeriană şi maritimă în adevăratul sens, care ar încălca normele Naţiunilor Unite. Statele Unite au trimis nave militare în apropierea Taiwanului, inclusiv portavionul USS Ronald Reagan şi grupul naval aferent.
Situaţia aminteşte de criza produsă în anul 1996. „În 1996, preşedintele american de atunci, Bill Clinton, a trimis două portavioane în apropierea Taiwanului, pentru a indica în mod clar intenţia SUA de a interveni în cazul unui atac chinez. Dar acum echilibrul militar este foarte diferit de cel din 1996. China are propriile portavioane, iar acestea se îndreaptă spre Strâmtoarea Taiwan”, notează postul de televiziune BBC News.
Nancy Pelosi, cea care a declanşat actuala criză cu Beijingul, a părăsit deja Taiwanul, afirmând însă că Statele Unite menţin „angajamentul ferm faţă de poporul taiwanez, acum şi în următoarele decenii”.
Administraţia Joseph Biden a transmis marţi seară, în contextul amplificării tensiunilor cu Beijingul, că speră să nu se ajungă la un conflict din cauza vizitei în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi. „Nu vrem să asistăm la alunecarea actualei situaţii spre o criză sau un conflict. Pur şi simplu, nu există niciun motiv să fie amplificată această situaţie”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.
Oficialul american a subliniat că Nancy Pelosi are dreptul de a efectua o vizită în Taiwan, dar a argumentat că vizita nu reprezintă o încălcare a suveranităţii chineze sau a principiului politic „o singură Chină”.
Armata chineză a fost plasată în stare de alertă şi va lansa „operaţiuni militare punctuale” ca reacţie la vizita în Taiwan a lui Nancy Pelosi, a comunicat Ministerul Apărării de la Beijing. Zeci de avioane militare chineze au pătruns, marţi seară, în zona de identificare aeriană din jurul Taiwanului, imediat după începerea vizitei lui Nancy Pelosi la Taipei. În plus, China va efectua în perioada 4-7 august exerciţii maritime şi aeriene în apropierea Taiwanului. Ambasadorul SUA a fost convocat la Ministerul de Externe de la Beijing.