VIDEO China consolidează alianța cu Rusia și pune capăt cooperării cu SUA în mai multe domenii. Taiwanul a ridicat avioanele de vânătoare

Parteneriatul strategic dintre Moscova și Beijing este unul dintre pilonii mișcării pentru triumful dreptului în relațiile internaționale, în primul rând principiile Cartei ONU, a declarat vineri ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, în cadrul unei întâlniri cu ministrul chinez de externe Wang Yi.

„Sunt convins că parteneriatul nostru strategic este unul dintre pilonii mișcării pentru triumful dreptului internațional. În primul rând, Carta ONU, care proclama principiul fundamental al egalității suverane a statelor. Statele Unite încalcă acest principiu zilnic, peste tot, iar acest lucru necesită, desigur, o reacție. Participăm împreună cu China la grupul nou înființat de prieteni în apărarea Cartei ONU. Cred că aceasta este o idee promițătoare care merită extinsă și suntem încrezători că noi membri se vor alătura activității sale”, a declarat Lavrov, notează Interfax.

Lavrov și-a amintit că are cea de-a treia întâlnire cu omologul său chinez într-o lună. „Într-adevăr, ne întâlnim în mod regulat, folosim orice oportunitate pentru acest lucru. Și în mai puțin de o lună, organizăm cea de-a treia întâlnire. 7 iulie în Bali, 28 iulie în Tașkent, 5 august aici. Și acesta nu este un tribut adus niciunei proceduri. De fapt, de fiecare dată găsim din ce în ce mai multe lucruri care necesită atenția noastră constantă și luarea deciziilor practice de către statele noastre”, a adăugat șeful diplomației ruse. El a menționat că intenționează să discute cu Wang Yi situația actuală a relațiilor bilaterale și punerea în aplicare a acordurilor liderilor Federației Ruse și Chinei.

De asemenea, autoritățile chineze sunt pregătite să consolideze cooperarea strategică cu Rusia, pe fondul tensiunilor tot mai mari din strâmtoarea Taiwan, a declarat vineri ministrul chinez de externe Wang Yi.

„Rusia aderă invariabil la principiul o singură Chină, opunându-se oricărei încălcări a suveranității țării noastre”, a declarat oficialul chinez. „La rândul său, Beijingul este pregătit să consolideze cooperarea strategică cu Federația Rusă, astfel încât împreună să putem apăra și mai eficient sistemul internațional, în care ONU joacă un rol cheie, precum și un ordin bazat pe normele dreptului internațional general acceptat”, a declarat ministrul chinez de Externe.

Poziția Moscovei față de Taiwan „demonstrează nivelul ridicat al parteneriatului strategic cuprinzător chino-rus”, precum și sprijinul pe care China și Rusia și-l oferă reciproc pe scena internațională, a spus el. Wang Yi a menționat că China și Rusia „apără împreună egalitatea și dreptatea în lume”.

Statele Unite ca superputere nucleară reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale, a declarat Ding Tongbin, șeful departamentului departamentului pentru controlul armelor al Ministerului chinez de Externe, la Conferința de revizuire a TNP.

Ca superputere nucleară, SUA posedă arsenale nucleare uriașe care continuă să fie o amenințare la adresa păcii și securității internaționale„, a declarat Tongbin.

Diplomatul a menționat că Washingtonul cheltuiește trilioane de dolari pentru a dezvolta noi sisteme de arme nucleare, precum și diverse mijloace de livrare care sunt sub praguri. În plus, a adăugat el, Statele Unite au dezvoltat sisteme avansate de rachete atât în Asia, cât și în Europa.

Există sisteme de interceptare la sol care subminează stabilitatea strategică și securitatea în întreaga lume„, a spus Tongbin.

Printre altele, a menționat el, Statele Unite nu au ratificat un singur tratat privind zonele fără arme nucleare, nici în Africa, nici în Asia Centrală, nici în alte regiuni.

Statele Unite folosesc așa-numitul factor de descurajare nucleară în afara teritoriului său și își închide potențialul nuclear statelor nenucleare. Acest lucru are potențialul de confruntare”, a declarat diplomatul chinez.

Tongbin a spus că China, în calitate de stat responsabil, este hotărâtă să „reducă progresiv și serios capacitățile sale nucleare sub control”. „Iar SUA trebuie să o facă. Doar în acest fel veți restabili încrederea comunității internaționale”, a spus diplomatul. De asemenea, el a cerut Statelor Unite să schimbe direcția față de China înainte de a vorbi despre crearea unui sistem de soluționare a crizelor în domeniul controlului armelor.

Tongbin a reamintit că Statele Unite au caracterizat relațiile cu China ca o rivalitate, au aplicat măsuri pentru a împiedica dezvoltarea Chinei și pentru a pune în pericol integritatea teritorială a statului.

Statele Unite încearcă să stabilească un așa-numit sistem de control al crizelor prin dialog cu China în contextul mecanismelor de control al armelor. Această practică este ca și cum ai pune o căruță înaintea unui cal. Iar acest lucru este logic de neînțeles”, a spus diplomatul, relatează agenția Interfax. „Dialogul privind controlul armelor nu are loc într-un vid și este imposibil să-l realizăm fără a lua în considerare întreaga gamă de relații dintre cele două state. SUA ar trebui să-și schimbe cursul față de China, să urmeze o politică de respect reciproc și un principiu de cooperare care să dea roade pentru noi toți. Acestea ar trebui să creeze o atmosferă favorabilă pentru astfel de negocieri”, a conchis Tongbin.

China întrerupe cooperarea cu Statele Unite în mai multe domenii, inclusiv dialogul dintre comandanţii militari la nivel înalt şi discuţiile privind schimbările climatice, drept represalii pentru vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, a anunţat, vineri, Ministerul chinez de Externe, relatează Reuters. Ministerul chinez de Externe a mai precizat că suspendă cooperarea cu Washingtonul privind prevenirea criminalităţii transfrontaliere şi traficul de droguri, precum şi repatrierea migranţilor ilegali, ca parte a opt măsuri specifice. De asemenea, Beijingul întrerupe cooperarea cu Washingtonul în acţiunile de contracarare a schimbărilor climatice.

Într-o declaraţie emisă la scurt timp după ce Pelosi a părăsit Japonia în etapa finală a turneului ei asiatic, China a anulat, de asemenea, o întâlnire bilaterală planificată privind un mecanism de securitate militară maritimă. Beijingul a anunţat separat că va o sancţiona pe Pelosi şi pe membrii apropiaţi ai familiei sale, drept răspuns la acţiunile ei „vicioase” şi „provocatoare”.

Scurta vizită a lui Pelosi săptămâna aceasta în Taiwanul autoguvernat, pe care China îl consideră ca fiind propriul teritoriu, a înfuriat Beijingul şi a declanşat exerciţii militare chineze la o scară fără precedent în apele şi spaţiul aerian din jurul insulei.

Ambasadorul Chinei a fost convocat la Casa Albă

Casa Albă l-a convocat, joi, pe ambasadorul Chinei în SUA pentru a condamna acţiunile Beijingului împotriva Taiwanului şi pentru a reitera faptul că Statele Unite nu vor o criză în regiune, după ce vizita pe insulă a preşedintei Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi a escaladat tensiunile în strâmtoarea Taiwan, relatează The Washington Post.

După acţiunile Chinei peste noapte, l-am chemat pe ambasadorul (Republicii Populare Chineze) Qin Gang la Casa Albă pentru a face demersuri cu privire la acţiunile provocatoare ale RPC”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby: „Am condamnat acţiunile militare ale RPC, care sunt iresponsabile şi în contradicţie cu obiectivul nostru de lungă durată de a menţine pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”.

De asemenea, Casa Albă i-a reiterat lui Qin că doreşte să menţină deschise toate liniile de comunicare şi că nimic nu s-a schimbat în ceea ce priveşte politica Statelor Unite privind o singură Chină, care prevede existenţa unei entităţi chineze unice şi nicio enclavă independentă. Mai mult decât atât, Casa Albă a subliniat că percepe acţiunile Beijingului ca fiind inacceptabile şi că va susţine valorile sale în Indo-Pacific.

Întrevederea a avut loc între Qin şi Kurt Campbell, asistent adjunct al preşedintelui Biden şi coordonator pentru afacerile regiunii Indo-Pacific în cadrul Consiliului Naţional de Securitate, potrivit unui oficial de la Casa Albă, care a vorbit sub protecţia anonimatului.

Casa Albă i-a citat lui Qin declaraţia G7, a spus Kirby, care a subliniat că Beijingul nu ar trebui să folosească vizita lui Pelosi ca pretext pentru o acţiune militară agresivă în strâmtoarea Taiwan. Washingtonul şi-a exprimat sprijinul pentru declaraţia Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est ( ASEAN), care a cerut tuturor părţilor să reducă tensiunile şi să se angajeze în dialog.

„Am clarificat încă o dată, aşa cum am făcut în mod privat la cele mai înalte niveluri şi în mod public: nimic nu s-a schimbat în ceea ce priveşte politica noastră de o singură China. De asemenea, am precizat că Statele Unite sunt pregătite pentru ceea ce Beijingul alege să facă”, a spus Kirby. „Nu vom căuta şi nu dorim o criză. În acelaşi timp, nu vom fi descurajaţi să operăm în mările şi spaţiul aerian al Pacificului de Vest, în concordanţă cu dreptul internaţional, aşa cum procedăm de zeci de ani – sprijinind Taiwanul şi apărând un Indo-Pacific liber şi deschis”, a continuat el.

Manifestarea de forţă a Chinei împotriva Taiwanului de joi a inclus lansarea de rachete în mare şi ameninţarea apelor teritoriale ale insulei. Taipeiul a precizat că Beijingul a lansat 11 rachete balistice în apele din largul coastelor nord-estice şi sud-vestice ale insulei, iar oficialii japonezi au spus că cinci rachete chineze au aterizat în zona economică exclusivă a Japoniei.

China umilește cele mai puternice țări de pe glob

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a calificat declarația comună distribuită de țările G7 în legătură cu reacția Beijingului la vizita președintelui Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, „deșeuri de hârtie”.Cred că această așa-zisă declarație este doar o bucată de hârtie uzată„, a declarat ministrul într-un interviu acordat presei chineze pe marginea unei reuniuni a miniștrilor de externe ai ASEAN în capitala cambodgiană Phnom Penh.

Diplomatul a adăugat: „Neamestecul în afacerile interne este un principiu fundamental al menținerii păcii și stabilității în lumea noastră. Nu putem permite ca legea junglei să domine din nou relațiile dintre țări.” Potrivit acestuia, afirmația „confundă binele și răul, alb-negru, justifică agresivitatea și atacă apărătorii”.Partea chineză se opune ferm acestei ‘declarații’ (n.r.: precizată cu ghilimele)”, a declarat Wang Yi.

Țările din G7 și-au exprimat îngrijorarea cu privire la acțiunile pe care Beijingul le-a luat împotriva Taiwanului în contextul vizitei pe insula Pelosi. Țările din Grupul celor Șapte au cerut Beijingului să nu schimbe status quo-ul din regiune prin forță și unilateral, ci să rezolve diferențele cu Taipeiul prin mijloace pașnice. În același timp, statele G7 au dat asigurări că nu există schimbări în politica pe care o respectă, pe baza principiului „o singură China”.

Pelosi a ajuns în Taiwan marți seara. Pe insulă, ea s-a întâlnit cu mai mulți oficiali, inclusiv cu șeful statului major taiwanez Tsai Ing-wen și cu vicepreședintele departamentului legislativ al Taiwanului, Tsai Qichang. Miercuri, ea a părăsit insula, zburând spre Coreea de Sud. Ministerul chinez de Externe a declarat că contramăsurile împotriva acestei vizite vor fi „decisive, puternice și eficiente”, iar acestea vor fi resimțite atât în Statele Unite, cât și în Taiwan.

Beijingul a început deja exercițiile militare în apropierea insulei. Mai târziu, un comentator al ziarului armatei chineze Jiefangjun Bao a scris că Armata Populară de Eliberare a Chinei – pe fondul vizitei lui Pelosi în Taiwan – va începe o serie de acțiuni militare țintite. Beijingul a emis, de asemenea, un avertisment oficial pentru companiile aeriene pentru a evita spațiul aerian din apropierea Taiwanului în șase zone. În plus, China a impus o interdicție privind importul de citrice, mai multe tipuri de pește și o serie de alte produse alimentare de pe insulă.

Taiwanul a ridicat avioanele de vânătoare pentru a intercepta zeci de aeronave militare chineze

Taiwanul a trimis avioane de vânătoare pentru interceptarea a zeci de aeronave militare chineze care s-au apropiat de spaţiul aerian taiwanez, în contextul în care armata chineză continuă exerciţiile lansate după vizita efectuată la Taipei de Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor. Cel puţin 68 de avioane militare chineze efectuează operaţiuni în apropierea spaţiului aerian taiwanez, iar 49 au depăşit, vineri seară, linia mediană din Strâmtoarea Taiwan, intrând neautorizat în zona taiwaneză de identificare aeriană.

Ca reacţie, Ministerul Apărării de la Taipei a anunţat că a trimis avioane de vânătoare pentru avertizarea şi interceptarea aeronavelor chineze, conform publicaţiei United Daily News (UDN).

Armata chineză a lansat, joi dimineaţă, cele mai ample manevre aeriene şi maritime, în diverse zone din jurul Taiwanului. China a condamnat vehement vizita în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, pe care o consideră o încălcare a suveranităţii chineze.

Rusia profită de criza China-Taiwan și atacă SUA

Încercările SUA de a-și extinde dominația la un număr tot mai mare de puncte din întreaga lume sunt inutile și reflectă politica SUA de permisivitate, a declarat vineri ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, în cadrul unei întâlniri cu ministrul chinez de externe Wang Yi. Ministrul rus a atras atenția asupra „permisivității de care dau dovadă colegii americani și încearcă de fiecare dată să-și afirme dominația” în noi și puncte ale globului.

Și de fiecare dată cei care urmează acest lucru înțeleg inutilitatea politicii, conform căreia puteți închide ochii la o situație, o criză creată de Statele Unite, și vă puteți aștepta ca totul să fie mai mult sau mai puțin bun. Nu, americanii au stabilit un curs pentru a suprima orice independență”, a spus Lavrov, citează Interfax.

„Așa cum au decis să facă din Ucraina o amenințare la adresa Federației Ruse și timp de mulți ani au ignorat politicile rasiste ale regimului de la Kiev, care a distrus tot ce era rusesc. În mod similar, în cazul vizitei doamnei Nancy Pelosi în Taiwan, ei au ignorat toate principiile lor, pe care le-au proclamat public și la care au convins pe toată lumea, inclusiv prin înșelăciune. În același mod, în cazul Ucrainei, au încălcat principiile securității indivizibile, pe care le-au semnat la cel mai înalt nivel și pe care pur și simplu le-au călcat în picioare”, a adăugat ministrul.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.