VIDEO A murit comandantul ucrainean care se pregătea de contraofensiva în Herson. Rușii: „O eliberăm definitiv până în septembrie”

Forţele de ocupaţie ruseşti continuă încercările de a desfăşura operaţiuni de asalt în anumite direcţii, dar situaţia de pe linia frontului nu a suferit schimbări semnificative, se arată în ultimul raport al Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei publicat pe Facebook, relatează Ukrinform. Potrivit raporului, în direcţiile Volyn, Polissia şi Siverskyi, situaţia nu s-a schimbat semnificativ. Inamicul a bombardat satele Hay din regiunea Cernihiv şi Hudove, Bilopillia şi Stari Vyrky din regiunea Sumy. În direcţia Kharkiv, forţele ruse au tras cu mortiere, artilerie cu ţeavă şi cu reacţie în zonele Kharkiv, Ruski Tyshky, Staryi Saltiv, Prudianka, Rubizhne, Tsyrkuny, Bazaliivka, Slatyne, Derhachi, Cherkaski Tyshky, Blahodatne, Udy, Pryshyb şi Pytomnyk. De asemenea, forţele ruseşti au lansat lovituri aeriene în apropiere de Verkhniy Saltov şi Mospanove. În direcţia Sloviansk, au fost înregistrate bombardamente inamice în apropiere de Velyka Komyshuvaha, Hrushuvaha, Krasnopilllia, Virnopillia, Dolyna, Chervona Poliana, Karnaukhivka şi Dibrivne. Ocupanţii au încercat să ia cu asalt aşezarea Bohorodychne pentru a stabili controlul acolo, dar au eşuat din nou. În direcţia Kramatorsk, inamicul a folosit artileria cu butoaie şi rachete pentru a bombarda zonele aşezărilor Kryva Luka, Siversk, Hryhorivka, Verkhniokamianske, Ivano-Daryivka şi Spirne.

Soldaţii ucraineni au respins din nou atacurile inamicului în direcţiile Verkhniokamianska -Verkhniokamianske şi Bilohorivka – Verkhniokamianske. Ocupanţii au suferit pierderi şi s-au retras. În direcţia Bakhmut, inamicul a bombardat poziţia ucraineană de lângă Berestove, Bilohorivka, Nova Kamianka, Pokrovske, Bakhmut, Vesela Dolyna, Zaitseve, Travneve şi New York. În plus, trupele ruseşti au lansat un atac aerian în apropiere de Bakhmut. De asemenea, Statul Major General a raportat că inamicul a încercat să îmbunătăţească poziţia tactică în direcţiile Volodymyrivka-Bakhmutske şi Dolomitne-Novoluhanske, dar a suferit pierderi semnificative şi s-a retras. Inamicul continuă încercările de a pune mâna pe PPT Vuhlehirska. Acţiunile de luptă sunt în curs de desfăşurare. În direcţiile Avdiivka, Opytne, Pisky, Krasnohorivka, Novomykhailivka, Pavlivka, Zaliznychne, Charivne, Novoandriivka şi Stepnohirsk, au fost înregistrate bombardamente inamice.

În unele zone, ocupanţii ruşi efectuează, de asemenea, recunoaşteri aeriene cu UAV-uri. În direcţia Buh Sud, inamicul îşi concentrează principalele eforturi pentru a împiedica înaintarea trupelor ucrainene. Au fost înregistrate bombardamente inamice în apropiere de Osokorivka, Trudoliubivka, Pervomaiske, Yavkyne, Novohryhorivka, Kavkaz, Novomykolaivka, Kotliareve, Poliana, Tavriyske şi Mykolaiv.

Podurile din regiunea Herson, lovite de ucraineni

Forțele ucrainene au lovit trei poduri din regiunea Herson, în cadrul campaniei de împiedicare a rușilor de a administra zonele ocupate, anunță un oficial ucrainean, potrivit CNN. Două poduri peste râul Nipru au fost lovite, dar și un alt pod aflat la nord, potrivit lui Dmytro Butriy, un oficial ucrainean care este șeful interimar al administrației militare din Herson. Militarii ucraineni „acționează foarte precis asupra depozitelor și acumulărilor de forță de muncă ale inamicului și foarte eficient asupra lanțurilor logistice ale inamicului”, a declarat Butriy în cadrul unui briefing de presă.

Butriy a declarat că loviturile asupra podurilor , Antonivskyi, Dariivskyi și Kakhovskyi înseamnă că „deplasarea echipamentelor grele și a vehiculelor este foarte complicată”.Ei [forțele rusești] fac încercările de a repara aceste poduri. Există informații conform cărora intenționează să organizeze o traversare cu pontoane”, a precizat oficialul ucrainean.

Oficialii ucraineni spun că sunt încrezători în progresele înregistrate pe câmpul de luptă din regiunea sudică Herson, pe măsură ce loviturile împotriva posturilor de comandă rusești și a depozitelor de muniție diminuează capacitățile defensive ale rușilor, potrivit CNN.

Serhii Khlan, un consilier al șefului administrației din Herson, a declarat că zilele trecute forțele ucrainene au efectuat „operațiuni strategice de mare succes, deoarece au fost lovite poduri care au ajutat la aprovizionarea cu muniție și echipamente a rețelei inamice”. „A fost un punct de cotitură în lupta noastră pentru Kherson„, a spus el.

Khlan a mai declarat că succesul s-a datorat coordonării mișcării de rezistență din teritoriile ocupate cu forțele ucrainene.

Sunt lovituri foarte precise asupra depozitelor de muniție, posturilor de comandă și a personalului, a sistemelor de radio-localizare, iar ieri au fost distruse o grămadă de sisteme S-300, care bombardau Nikolaiev”, a adăugat Khlan.

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat luni că două contraatacuri rusești în Herson au eșuat și că trupele s-au retras cu pierderi. De asemenea, comandamentul a anunțat că avioanele de luptă și elicopterele ucrainene au efectuat mai multe lovituri în districtul Beryslav unde au fost distruse mai multe tancuri și obuziere, postul de comandă al unității 785 a Gărzii Naționale a Rusiei și două depozite cu muniție. Jurnaliștii nu au putut verifica informațiile din surse independente.

Regiunea Herson, în sudul Ucrainei, va fi „eliberată definitiv” de sub ocupaţia forţelor ruse până în septembrie, a declarat duminică un responsabil local, citat de AFP.

„Putem spune că regiunea Herson va fi definitiv eliberată până în septembrie şi că toate planurile ocupanţilor ruşi vor eşua”, a declarat consilierul şefului administraţiei militare regionale din Herson fidel Kievului, Serhii Hlan, într-un interviu acordat televiziunii ucrainene.

Armata ucraineană a început să câştige teren în ultimele săptămâni în regiunea Herson, din sudul ţării, cu ajutorul livrărilor de arme occidentale.

Putem vorbi de o răsturnare a situaţiei pe teren. În cursul operaţiunilor recente, forţele armate ucrainene sunt cele care au avut avantajul”, a adăugat Hlan. „Armata noastră avansează progresiv, trecem de la faza defensivă la o contraofensivă”.

Ruşii au preluat controlul asupra principalului oraş din regiune Herson la 3 martie. Era atunci primul mare oraş care ceda ofensivei Moscovei după începerea invaziei ruse în Ucraina, la sfârşitul lunii februarie. Esenţială pentru agricultura ucraineană, regiunea este limitrofă peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014. Trupele ucrainene avansează spre Herson, declarase anterior preşedintele Volodimir Zelenski, referindu-se la situaţia din această regiune din sud-estul ţării, aflată sub control rusesc încă de la începutul invaziei, potrivit EFE.

„Ocupanţii încearcă să controleze zona. Dar armata ucraineană avansează pas cu pas în regiune”, a afirmat liderul ucrainean într-un mesaj video, difuzat sâmbătă seara.

Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) semnalase sâmbătă înaintarea forţelor ucrainene în unele aşezări, deşi se pare că autorităţile locale au cerut populaţiei să nu dea informaţii despre aceasta pentru a nu le periclita strategia militară. Potrivit acestui Institut, citat de agenţia Ukrinform, rezistenţa ucraineană din regiune a reuşit să respingă mai multe atacuri ruseşti asupra unui număr neprecizat de localităţi din Herson. Aceasta ar indica, potrivit aceleiaşi media, că trupele ucrainene lansează ofensive locale de-a lungul liniei frontului. Ukrinform mai relatează, citând surse ucrainene, că trupele ruse încearcă să refacă podurile avariate pentru a asigura sosirea proviziilor şi a vehiculelor blindate grele de care au nevoie.

Situaţia este precară, întrucât specialiştii locali refuză să participe la aceste lucrări sau o fac doar sub ameninţarea armei. Înaltul Comandament al armatei ucrainene declara vineri că armata rusă foloseşte unităţi de rezervă pentru a apăra poziţiile ocupate în sudul Ucrainei şi pentru a preveni contraatacul armatei ucrainene. Autorităţile ucrainene au raportat şi noi atacuri ruseşti asupra regiunii Nikolaev (Mikolaiv), în sud-estul ţării, soldate cu doi morţi şi cinci răniţi sâmbătă seara, potrivit Ukrinform. Trupele ruse au lansat patru rachete care au lovit diferite zone rezidenţiale, potrivit informaţiilor de la autoritatea regională, citată de agenţia respectivă de presă.

Evaluarea concretă a numărului de victime şi a pagubelor materiale este încă în curs de desfăşurare, adaugă aceeaşi sursă. Surse militare ucrainene mai afirmă că lupte scurte continuă să aibă loc în regiunea Sumî, în nordul ţării, unde s-au înregistrat în jur de zece atacuri pe tot parcursul zilei de sâmbătă şi până dimineaţă. În Doneţk, în estul ţării, două şcoli au fost distruse de tirurile artileriei ruse, în timp ce o grădiniţă a fost grav avariată, potrivit autorităţilor regionale.

Pierdere dureroasă pentru armata ucraineană: Comandatul „Cavaleriei campaniei de iarnă” a murit. El pregătea o contraofensivă lângă Herson

Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroșenko a anunțat duminică moartea unui comandant militar ucrainean de rang înalt – comandantul celei de-a 28-a brigăzi mecanizate separate de elită, numită după Cavalerii campaniei de iarnă, colonelul Vitali Gulyaev.

Fostul preşedinte ucrainean spune că Gulyaev „se pregătea pentru o contraofensivă”, aparent, lângă Herson.

Ucraina se laudă cu armele furnizate de SUA: 50 de depozite de muniţii ruseşti, distruse cu ajutorul sistemelor HIMARS

Forţele ucrainene au distrus 50 de depozite de muniţii ruseşti cu ajutorul sistemelor de rachetă HIMARS furnizate de SUA Kievului în războiul cu Rusia, a declarat luni ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, citat de Reuters.

„Aceasta le taie lanţurile logistice şi îi privează de posibilitatea de a duce lupte intense şi de a acoperi forţele noastre cu bombardamente ale artileriei grele”, a spus el în comentarii televizate.

Reuters nu a putut verifica în mod independent afirmaţiile lui Reznikov despre utilizarea sistemelor de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS). Rusia nu a comentat nici ea deocamdată.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *